نهضت ادامه دارد.../۴۷

فصل دوم مامان‌ها؛ مادرانه‌هایی از جنس آگاهی و تجربه

گاهی ارتباط بین مامان‌ها با فرزندشان، آنها را در بزنگاه‌های دشوار تصمیم‌گیری درست و بجا مستأصل می‌کند. شرح این قصه مثل گیسوی قصه‌های مادرانه، مفصل است اما آب دریا را اگر نتوان کشید، هم به‌قدرذره‌ای باید چشید. این کاری است که «مامان‌ها» در شبکه سه انجام داد.

فصل دوم مامان‌ها؛ مادرانه‌هایی از جنس آگاهی و تجربه

مادر بودن در عصر امروز چالش‌برانگیز است. تعریف مادری برای ما بسیار متفاوت از تعریف مادرانمان شده است. مامان‌های امروزی چالش‌های زیادی با فرایندبزرگ‌شدن و تربیت فرزندانشان از نوزادی تا نوجوانی و بعد از آن دارند. گاهی ارتباط بین مامان‌ها با فرزندشان، آنها را در بزنگاه‌های دشوار تصمیم‌گیری درست و بجا مستأصل می‌کند. شرح این قصه مثل گیسوی قصه‌های مادرانه، مفصل است اما آب دریا را اگر نتوان کشید، هم به‌قدرذره‌ای باید چشید. این کاری است که «مامان‌ها» در شبکه سه انجام داد. برنامه مامان‌ها به مادران فرصت داد تا از چالش‌ها و دردسرهای مادر بودن بگویند. فصل دوم مامان‌ها، بعد از سپری‌شدن تجربه فصل اول، حرف‌های بیشتری برای گفتن داشت. این برنامه محصول مشترک گروه اجتماعی شبکه سه سیما و مرکز مستند سوره حوزه هنری بود که 23 مرداد 1401 حوالی ساعت 18 از شبکه سه پخش می‌شد.

این برنامه از معدود برنامه‌هایی بود که با سایر برنامه‌های تلویزیون در حوزه خانواده، زنان و تربیت تفاوت بسیاری داشت و تلاش کرد تا با به‌تصویرکشیدن سختی‌ها و دغدغه‌های تربیتی مادران امروز، به تفاوت نگاه‌های تربیتی و انتخاب‌های مختلف مادرها در مواجهه با چالش‌های گوناگون بپردازد. 

برخلاف فصل اول که بخش قابل‌توجهی از موضوعات آن درباره مسائل جدیدتر مادری از جمله چالش‌های مادران در عصر تکنولوژی بود، اما در فصل دوم سرفصل‌هایی مانند همدلی و کمک به مادران، فردیت مادران ایرانی و چگونگی عبور از چالش‌های مادری در اولویت محتوایی این برنامه قرار گرفته بود. 
مامان‌ها در فصل اول به دغدغه مادران دارای کودک سه، چهار‌ساله و بالاتر می‌پرداخت؛ اما دامنه موضوعات و دغدغه‌های مادرانه در سری دوم این مجموعه گسترده شد و به موضوعات جدیدی از جمله دغدغه‌های پیش از مادر شدن، نحوه زایمان، افسردگی پس از زایمان، انتخاب‌های شغلی بعد از مادری، دوست‌یابی، بارداری در دوره عقد، نحوه زایمان، سقط‌جنین عمد و غیرعمد و... پرداخته شد.      
             
از جمله تغییرات فصل دوم «مامان‌ها» در نسبت با فصل اول، می‌توان به حضور مادرانی از استان‌های مختلف کشور از جمله خراسان رضوی، اصفهان، قم و شیراز و حتی حضور مادران روستایی اشاره کرد.

مامان‌ها تأثیر خوبی روی برنامه‌سازی در حوزه خانواده گذاشت و به‌مثابه نقطه عطفی در ایده‌پردازی و برنامه‌سازی در حوزه زنان شناخته شد که این اتفاق بزرگ و قابل‌توجهی است. 

پای درد‌‌دل مامان‌ها

مامان‌ها یک تفاوت بزرگ با سایر برنامه‌های تلویزیونی داشت. مامان‌ها مثل شرایط عادی با هم گپ و گفت می‌کردند و از دغدغه و روزمرگی‌هایشان می‌گفتند. یکی می‌گفت: «وقتی عصبانی میشم و سر پسرم داد می‌زنم، بعدش خیلی پشیمان می‌شوم و میرم معذرت‌خواهی می‌کنم؛ گاهی وقت‌ها میگه می‌بخشم و گاهی وقت‌ها نمی‌بخشه.» یکی دیگر از مامان‌ها از حرف‌های آزاردهنده اطرافیان می‌گفت: «مثل‌اینکه میذاشتید همدیگر را بیشتر بشناسید بعد بچه‌دارمی‌شدید، سنتون خیلی کمه چرا الان بچه‌دار شدید، میذاشتی درست تموم می‌شد بعد اقدام می‌کردید و...» آن یکی، لذت‌بخش‌ترین لحظه مادری را زمانی توصیف می‌کرد که فرزندش با زبان شیرین کودکانه او را «مامان» صدا می‌زند. نکته جالب این برنامه آن بود که مادرها از تجربیاتشان می‌گفتند و خوب می‌شنیدند و می‌دیدند که طرف مقابل چه‌کارهایی را انجام داده و چه نیازی در پس آن راهکار وجود داشته است؛آخرسر هم هیچ اجباری نبود کسی قانع شود یا ثابت شود چه کسی درست می‌گوید. 

مامان‌ها، با آگاهی‌سازی و ارائه اطلاعات به مادرها راهکارهایی می‌داد که شاید در هیچ کتابی پیدا نمی‌شد. به اشتراک گذاشتن تجربه‌های زیسته،از خصیصه‌های ارزشمند این برنامه بود که باعث جذب مخاطبان زیادی شده بود؛ زیرا مادرانی با شرایط مشابه آنها در فضایی بدون سرزنش، دیکته‌کردن، با تفاخر حرف‌زدن و قضاوت‌کردن می‌آمدند و دیدگاه‌هایی را مطرح می‌کردند که می‌شد از برخی از آنها ایده گرفت.


 

1404/01/18