حوزه هنری | در اختتامیه هفته هنر انقلاب؛

کارن همایونفر به عنوان چهره هنر انقلاب در سال ۱۴۰۳ انتخاب شد

در اختتامیه هفته هنر انقلاب که امروز ۳۱ فروردین ماه در حوزه هنری برگزار شد، کارن همایونفر به عنوان چهره هنر انقلاب در سال ۱۴۰۳ معرفی شد.

کارن همایونفر به عنوان چهره هنر انقلاب در سال ۱۴۰۳ انتخاب شد

به گزارش روابط عمومی سازمان تبلیغات اسلامی، آیین اختتامیه هفته هنر انقلاب برگزار شد. در این اختتامیه نامزدهای «چهره سال ۱۴۰۳ هنر انقلاب اسلامی» متشکل از گلستان جعفریان برای انتشار تقریظ رهبر انقلاب بر کتاب «پاییز آمد» و ۱۳۵ بار تجدید چاپ این کتاب، محمد حمزه‌زاده برای خلق مجموعه کتاب «قصه‌های دلستان و گلستان»، محمدرضا دوست‌محمدی برای خلق پرتره فرماندهان شهید جبهه مقاومت و کنشگری موثر در میدان هنر مقاومت با مشارکت فعال در رویدادهای هنری و مربی‌گری برای هنرمندان جوان، محمد رسولی برای خلق اشعار بهنگام و موثر در هنگامه‌ نبرد طوفان‌الاقصی و به میدان آوردنِ شعر در میانه‌ روزهای مهم جبهه‌ مقاومت و کارن همایونفر برای خلق آلبوم «سید الامه»، مورد تقدیر قرار گرفتند که در نهایت کارن همایونفر هنرمند حوزه موسیقی به عنوان چهره هنر انقلاب در سال ۱۴۰۳ انتخاب و معرفی شد.

ابراهیم حاتمی کیا در آیین اختتامیه هفته هنر انقلاب گفت: فیلم‌هایی که من می‌سازم، رابطه‌ای عمیق با موسیقی دارند. بی‌تعارف، بال این پرواز موسیقی است. استادی چون کارن همایونفر، استاد واقعی پرواز است. او به تمامی ارتفاعات اشراف دارد  و گواه این مدعا، موسیقی فیلم‌هایی است که ساخته است. او هم می‌تواند در ارتفاعات پایین پرواز کند و هم می‌تواند تا آن‌جا بالا برود که موسیقی جولان دهد. بارها شده موسیقی آن‌قدر بزرگ شده که من کوچک شدم و مجبور شدم عقب بکشم. این پلان را تصور کنید که در صحنه‌ تشییع جنازه در بیروت، موسیقی در حال پخش است. موسیقی کارن همایونفر یک‌ سوگ است که با آن احساسات منتقل می‌شود. در این لحظه، هواپیماهای اسرائیلی در حال پرواز هستند. این هواپیماها در ارتفاعات پایین پرواز می‌کنند تا خود را به نمایش بگذارند و مردمی را که آمده‌اند تا سید حسن نصرالله عزیز را تشییع کنند، تحقیر کنند اما موسیقی همچنان در ارتفاعات بالاتر باقی می‌ماند و صدای آن قطع نمی‌شود. به نظر من، در این لحظه، کارن همایونفر به‌ خوبی نقش خود را ایفا کرد.

کارن همایونفر پس از معرفی به عنوان چهره هنر انقلاب سال ۱۴۰۳، با بیان اینکه من جایزه زیاد گرفتم اما این جایزه شگفت‌انگیز است، گفت: در میان تمام نامزدهای هفته هنر انقلاب، خیلی از افراد ارجح‌تر از من بودند بنابراین از هیات انتخاب که منِ کوچک را برای این جایزه بزرگ انتخاب کردند، سپاسگزارم.

وی با بیان اینکه عشقم به مردم و ایران زیاد است و بعد از این کارم سخت‌تر شد، اظهار کرد: در جغرافیای عشق، انتظار و امید زندگی می‌کنیم. امیداورم هنرمندان کشور که همگی توانا هستند بتوانند با آثارشان در هر حوزه‌ مثل ادبیات، موسیقی، سینما و با همراهی مسئولان، پایتخت‌های فرهنگی جهان را فتح کنند. این فتح، فتح بزرگ ماست، وقتی پایتخت‌های فرهنگی جهان فرهنگ این سرزمین کهن را که قلب خاورمیانه است، بشناسند.

 

محمدمهدی دادمان رییس حوزه هنری در صحبتی کوتاه از همه برگزارکنندگان و هنرمندان و شرکت کنندگان تشکر کرد و گفت: امیدواریم عاقبت همه خیر باشد و منتج به ظهور حضرت حجت شود.

در ادامه با حضور مجید شاه حسینی رئیس فرهنگستان هنر، مادر شهیدان خالقی پور، جابری انصاری مدیرعامل خبرگزاری ایرنا و محمد الهیاری مدیرعامل بنیاد رودکی از کاظم چلیپا، مصطفی گودرزی، مرتضی اسدی، غلامعلی طاهری، عبدالحمید قدیریان، امیر عبدالحسینی(نمایشگاه گردان ونیز)، محمد خراسانی زاده (رئیس جشنواره)، شعیب حسینی تجلیل شد.

چهره ماندگار هنر انقلاب

بر اساس فعالیت‌های انجام شده در سال ۱۴۰۳ محمدرضا سنگری، کاظم چلیپا، سیدعباس میرهاشمی چهره ماندگار هنر انقلاب شناخته شدند و مورد تجلیل قرار گرفتند.

محسن مؤمنی‌شریف درباره محمدرضا سنگری گفت: وی شخصیتی برجسته در حوزه خطابه مجالس حضرت سیدالشهدا (ع) است و در هیئات، سخنرانی‌های جذاب و بی‌مانندی دارد. یکی از دوستانی که از شهر ایشان هستند، می‌گفت: پدرم چهل سال در سخنرانی‌های ایشان شرکت کرده و هنوز از ایشان سخن تکراری نشنیده‌ است.

وی در ادامه افزود: محمدرضا سنگری همچنین از مؤلفان برجسته در حوزه ادبیات و کتاب‌های درسی است که سال‌ها دانش‌آموزان در دوره‌های مختلف با نام و قلم وی آشنا هستند. در حوزه پژوهش و تحقیق نیز، تمام هنرمندانی که در زمینه عاشورا و نهضت امام حسین (ع) فعالیت می‌کنند، به آثار وی نیاز دارند. سنگری با دقت و جزئیات فراوان به شخصیت‌های این نهضت پرداخته‌ است و من در جای دیگری مشابه این نگاه عمیق را نیافته‌ام. این پژوهش‌ها می‌تواند برای هنرمندان بسیار مفید واقع شود.

مومنی‌شریف تاکید کرد: در زمینه جریان‌سازی و بنیان‌گذاری جریان‌های فرهنگی و هنری، محمدرضا سنگری حق بزرگی بر گردن ادبیات آئینی دارد. من تنها به سه مورد از این آثار اشاره می‌کنم: نخست، محمدرضا سنگری و همکارانشان چون مرحوم مردانی‌ها، احد ده بزرگی و خسرو آقایاری در اواخر دهه شصت و اوایل دهه هفتاد که وزارت آموزش و پرورش اردوهای دانش‌آموزی در رامسر برگزار می‌کردند،  برخی از دانش‌آموزان و علاقه‌مندان به ادبیات آئینی را پرورش دادند که امروز از بزرگان این حوزه هستند. دوم، شب شعر عاشورای شیراز است که از چهل سال پیش تاکنون برگزار می‌شود و محمدرضا سنگری محور علمی و فکری این جریان هستند. سوم، اندیشکده ادبیات پایداری است که بنیان‌گذار آن، محمدرضا سنگری است و ان‌شاءالله سال‌های آینده شاهد برکات این بنیاد خواهیم بود. اگر بخواهم میان تمام ابعاد شخصیتی وی که در حوزه‌های مختلف دارند، به یکی اشاره کنم و آن را برجسته‌ترین بُعد بدانم، بی‌تردید وجه معلمی سنگری است. چه در کلاس‌های دانشگاه تهران، چه در کوچه و خیابان، و در هر شرایط دیگری، محمدرضا سنگری همیشه معلم است و همواره می‌توان از وی آموخت.

عبدالحمید قدیریان که برای دعوت از کاظم چلیپا به روی صحنه تالار اندیشه حاضر شده بود، گفت: اولِ انقلاب خیلی به کارهای کاظم چلیپا و تاثیرگیری وی از شرایط انقلاب و آن دوره دقت می‌کردم. وی هم تبیین‌های زیبا و الهی از شرایط و فضای آن موقع و هم قلم شگرفی دارد که از پدر ارث برده است. هنر تجسمی انقلاب در کاظم چلیپا به کمال رسید، آثار وی واقعا حیرت‌انگیز است. وی با آثارش در  همان  سن و سال جوانی ما را شگفت‌زده می‌کرد. کاظم چلیپا با توانایی معرفتی و در ریشه‌یابی مفاهیم الهی، تبدیل مفهوم به فرم و ایجاد فضا در نقاشی مهارت عجیبی داشت.

وی اظهار کرد: برای همه هنرمندان، وجود چلیپا نقطه عطفی محسوب می‌شد و وی با دریچه‌ و شور و هیجانی که یک هنرمند می‌توانست داشته باشد مجرایی برای رشد هنر دیگران بود. بی‌اغراق من هرچند وقت یکبار کارهای وی را مرور می‌کنم تا هم فضای اول انقلاب که فضای نور خدا بود را یاد کنم و خود را برای ادامه مسیر آماده کنم و هم از خلاقیت و قلم ایشان استفاده کنم و تلاش کنم روزی قلمی مثل ایشان داشته باشم.


 

کاظم چلیپا با اشاره به تالار اندیشه واقع در حوزه هنری انقلاب اسلامی گفت: این صحنه و سنی که اکنون مشاهده می‌کنید، همان سنی است که در کنار بچه‌هایی از تمامی طیف‌ها و رشته‌ها، نماز جماعت می‌خواندیم. آن زمان، این صندلی‌ها هم وجود نداشت. شب‌ها نیز نگهبانی می‌دادیم، چرا که در آن زمان گروهک‌ها از بالای پل (حافظ) قصد داشتند حوزه را با آرپی‌جی هدف قرار دهند. تنها قصد من از قرار گرفتن پشت این تریبون، تشکر از همه است. چرا که تمامی این‌ اتفاقات به برکت خداوند، سید الشهدا (ع) و خانواده شهدا رخ داد و به واسطه شور حسینی بود که انقلاب شکل گرفت. حوزه به‌ منظور رسیدن به شعور حسینی تأسیس شد. این اصل مطلب است. تمامی این آثار و دستاوردها به‌منظور پیگیری همان شعور حسینی به وجود آمدند وآن را دنبال می‌کنند.

مرتضی سرهنگی نیز پیش از تجلیل از سیدعباس میرهاشمی خاطره‌ای از یک اسیر عراقی را بازگو کرد و یادآور شد: روزی با یک اسیر عراقی که پزشک وظیفه بود صحبت می‌کردم می‌گفت «قبل از اسارت مرخصی رفته بودم  که مادرم گفت ریاض یک سر به دایی‌ات بزن. دایی‌ام در حال دیدن اخبار بود و تلویزیون اسیران کم سن و سال ایرانی را نشان می‌داد. دایی‌ام گفت ریاض این ایرانی‌ها که همه‌شان بچه‌اند، پیروز جنگ شوید اینکه کاری ندارد. گفتم دایی شما بزرگانشان را ندیدید.»

سرهنگی در ادامه اعلام کرد: میرهاشمی و همکارانش حدود سی میلیون قطعه عکس از انقلاب و دفاع مقدس دارد که آرشیوی غنی برای ایران محسوب می‌شود. نکته مهم این است که آرشیو بنیه است نه انبار؛ این عکس‌ها مشتاقان بسیاری دارد. عکس‌ها در زمانی که جنگ است جنبه اطلاع‌رسانی دارد و بعد از پایان جنگ عکس‌ها جنبه سندی پیدا می‌کند. در جنگ‌های دفاعی مثل جنگ ما، همه سرباز هستند. در دفاع هشت ساله، ما ناگهان همگی سرباز شدیم و اگر باز هم خدای نکرده اتفاقی بیفتد، باز همگی‌مان ناگهان سرباز خواهیم شد.

چهره بین‌المللی

در آیین اختتامیه هفته هنر انقلاب کمال شرف هنرمند کارتونیست و کاریکاتوریست اهل یمن به عنوان چهره بین‌المللی هنر مقاومت معرفی شد. جایزه چهره بین‌الملل هنر مقاومت از سوی حوزه هنری انقلاب اسلامی و با مشارکت سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی توسط سید امیر جاوید، سیدمسعود شجاعی طباطبایی، حجت‌الاسلام ایمانی‌پور به ابراهیم محمد الدیلمی سفیر یمن در ایران اهدا شد.

هنرگردان

محسن صفایی فرد به نمایندگی هیات داوران بیانیه این بخش را قرائت کرد و سپس مهدی کلهر به عنوان برگزیده این بخش معرفی شد که البته به دلیل کسالت در برنامه حضور نداشت. در ادامه فیلمی پخش شد که نشان می‌داد برگزارکنندگان اختتامیه هفته هنر انقلاب اسلامی، هدیه وی را در مشهد اهدا کرده‌اند.

گفتنی است، حجت الاسلام محمد قمی، رییس سازمان تبلیغات اسلامی، محمد مهدی دادمان، رییس حوزه هنری انقلاب اسلامی، حجت‌الاسلام عبدالحسین خسروپناه دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، غلامعلی حدادعادل رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی، رائد فریدزاده رییس سازمان سینمایی، بهروز شعیبی مدیرعامل انجمن سینمای جوانان ایران، حبیب ایل‌بیگی مدیرعامل موسسه سینماشهر، حامد جعفری مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی، مجید زین‌العابدین مشاور رییس سازمان صدا و سیما، مجید شاه حسینی رییس فرهنگستان هنر، محمّد اللّهیاری فومنی، محسن صفایی فرد مدیر مرکز شعر و موسیقی و سرود رسانه ملی، محمدمهدی ایمانی‌پور رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، ابراهیم الدیلمی سفیر یمن، مرتضی سرهنگی، محمدرضا سرشار، راضیه تجار، علی‌محمد مودب، ابراهیم حاتمی‌کیا، قادر آشنا، عبدالحمید قدیریان، وحید یامین‌پور، حسن روح‌الامین، فرزانه فخریان، مسعود نجابتی، سید مسعود شجاعی‌طباطبایی، محسن مومنی‌شریف سارا عرفانی، محمد رسولی، محمدرضا دوست محمدی، حمید حسام، جواد موگویی، حبیب احمدزاده، بابک خواجه پاشا، لیلی عاج، سجاد مهرگان و جمال شورجه از جمله حاضران در آیین اختتامیه هفته هنر انقلاب بودند.

 

1404/01/31