سازمان هیأت و تشکلهای دینی | در هیأت قاسم ابن الحسن همه کارها توسط نوجوانها انجام میشود؛
سر تا پا مشکی پوشیده و سینی پر از لیوانهای شربت را به دست گرفته که بین مردم پخش کند. ده، دوازده سالش بیشتر نیست و پشت سرش چند پسربچه دیگر در حال تهیه شربت، نصب پرچمهای سیاه و آماده کردن موکب هستند. اینها، اعضای هیأت قاسم ابن الحسن شهرستان کارون هستند؛ هیأتی که همه اعضای آن نوجوانها هستند و ماه محرم که میشود، برنامه مفصلی برای عزاداری سرور شهیدان، حسین ابن علی (ع) و یارانش دارند.
به گزارش روابط عمومی سازمان تبلیغات اسلامی، سر تا پا مشکی پوشیده و سینی پر از لیوانهای شربت را به دست گرفته که بین مردم پخش کند. ده، دوازده سالش بیشتر نیست و پشت سرش چند پسربچه دیگر در حال تهیه شربت، نصب پرچمهای سیاه و آماده کردن موکب هستند. اینها، اعضای هیأت قاسم ابن الحسن شهرستان کارون هستند؛ هیأتی که همه اعضای آن نوجوانها هستند و ماه محرم که میشود، برنامه مفصلی برای عزاداری سرور شهیدان، حسین ابن علی(ع) و یارانش دارند.
هیأت قاسم ابن الحسن 6 سال پیش راهاندازی شد؛ یعنی اوایل سال 98. حاج آقا عبدالصمد البوزهر، امام جماعت مسجد امام حسین محله اسلام آباد شهر کوت عبدالله در شهرستان کارون استان خوزستان که حالا رئیس اداره تبلیغات شهرستان کارون هم هست، با دیدن نوجوانانی که به همراه بزرگترها به مسجد میآمدند به این فکر افتاد که هیأتی مخصوص نوجوانها راهاندازی کند که هم جایی برای آموزش و تربیت آنها باشد و هم محلی هم پر کردن ایام فراغتشان. این بود که با گفتوگو با برخی از بزرگترها که پایه همیشگی مسجد بودند، این هیأت راهاندازی شد و از همان زمان کارش را شروع کرد.
هیأت کاملا نوجوانانه
حاج آقا البوزهر درباره این هیأت میگوید: «در ابتدا کار را با حضور 15 یا 20 نفر از نوجوانان محل شروع کردیم. آن اوایل فقط هیأت قاسم ابن الحسن بیشتر در زمینه راهاندازی موکب فعالیت داشت. یعنی ایام عزا و جشن که میشد، بچهها دست به کار می شدند و موکب خودشان را برپا کرده و شروع به تهیه و توزیع شیرینی، یا چای و شربت و قهوه میکردند. رفته رفته دامنه فعالیت آنها بیشتر شد تا جایی که حالا محرم که میشود، هر روز مراسم دارند و در زمانهای عادی نیز هر هفته، هیأت قاسم ابن الحسن برپاست. نکته مهم اینکه در این هیأت همه کارها توسط خود اعضا انجام میشود و ما فقط کار نظارت و پشتیبانی را انجام دهیم.»
مراسم خانگی
محرم که از راه میرسد، نوجوانهای هیأت دور هم جمع میشود و برای برگزاری مراسم برنامهریزی می کنند. مراسمشان از نماز مغرب و عشاء شروع میشود و تا پاسی از شب ادامه دارد. ابتکار جالب بچهها در محرم، برگزاری مراسم خانگی است. آنها تلاش میکنند که در دهه نخست محرم، این مراسم را در خانهها برگزار کنند تا هم فضای صمیمانهتری داشته باشد و هم بقیه بچههای محل هم در آن شرکت کنند.
حاج آقا البوزهر می گوید: «صفر تا صد این مراسم توسط خود بچهها برنامهریزی میشود. مراسم به صورت دورهای در خانه هر یک از اعضای هیأت که آمادگیاش را دارد برگزار میشود. خودشان مقدمات پذیرایی، هماهنگی با مداح و هماهنگی با روضهخوان را انجام میدهند و به این ترتیب مراسم هر شب در خانه یکی از اعضا برگزار میشود. آنها حتی هزینه مراسم را هم خودشان پرداخت میکنند. اعضای هیأت قلکی دارند که پول تو جیبیهایشان را داخل آن میریزند و صرف برگزاری مراسم میکنند. البته ما و بزرگترها هم هوایشان را داریم و گاهی وقتها برای برگزاری مراسم به آنها کمک میکنیم.»
حالا بیش از 50 نفر از نوجوانهای محله اسلام آباد، عضو هیأت قاسم ابن الحسن هستند. این اما همه فعالیت نوجوانها نیست. حاج آقا البوزهر با همکاری دارالقرآن کریم، دارالقرآنی به نام انوارالهدی راهاندازی کرده که همین نوجوانها ادارهاش میکنند. آنها تابستانها، دوره تابستانه آموزش قرآن برگزار میکنند که 150 پسر و دختر نوجوان در آن شرکت میکنند و حتی هماهنگی برای انتخاب اساتید مرد و زن برای آموزش قرآن به بچهها را هم خودشان انجام میدهند.
منبع: روزنامه جوان
1404/05/01