چاپ و نشر بینالملل | در نشست «ارض موعود» مطرح شد؛
جلسه نقد و بررسی کتاب «ارض موعود» روز شنبه ۱۴مهر در سرای اهل قلم خانه کتاب و ادبیات برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی سازمان تبلیغات اسلامی در این برنامه حوریه مشهدی ابراهیم نویسنده کتاب و محمد سرشار و نیما اکبرخانی به عنوان کارشناس حضور داشتند.
حوریه مشهدی ابراهیم درخصوص هدف خود برای نگارش کتابی با موضوع فلسطین گفت: «وقتی تصمیم به نگارش کتاب گرفتم، علاقه داشتم قصهای بنویسم که بتوانم مباحث تفکری را در آن بگنجانم. البته این موضوع را میدانستم که اگر نتوانم چنین بحثهایی را به خوبی در قالب داستانی مطرح کنم، به وجهه ادبی رمان آسیب وارد میشود. چراکه رمان شبیه به یک شعر است و یک پیام هنریست که با روح مخاطب بازی میکند. تمام هدف من در نگارش ارض موعود، انتقال مفاهیم و اطلاعاتی مفید در قالب یک قصه زیبا بود. تا آنهایی که علاقهمندند به کتابخوانی، اطلاعاتی را هم درخصوص رژیم صهیونیستی و انحرافی که به راه انداخته است، به دست بیاورند.
شاید برای برخی سوال شود که مگر نمیشود با نگارش مقاله به سایرین اطلاعات داد پس چرا رمان؛ که باید در پاسخ بگویم، برای انتقال برخی مفاهیم به صورت بهتر و کاملتر باید رفت سراغ هنر و ادبیات. برخی موارد را فقط با زبان هنر میتوان منتقل کرد تا تاثیر بیشتری داشته باشد. باید این را بدانیم گاهی نیاز است در میان داستانهای شیرین، کتابهای زمختی هم نوشته بشود».
در ادامه جلسه محمد سرشار، نگارش ارض موعود را یک اتفاق مثبت در ادبیات داستانی و پایداری ایران دانست. او گفت:
«به طور کلی ادبیات فلسطین در ادبیات فارسی ادبیات غنی و پرشماری نیست و نویسندگان معدودی در این زمینه دست به نگارش آثار داستانی زدهاند. لذا هر اثری که در حوزه ادبیات فلسطین منتشر شود، یک فرصت مغتنم به حساب میآید. اگر یک جریان قوی از ترجمه و تالیف در حوزه ادبیات فلسطین وجود داشته باشد، بستری برای هنرمندان آماده میشود تا در سایر بخشهای هنری مانند تولید فیلم سینمایی، سریال تلویزیونی، پویانمایی و غیره با این موضوع دست بزنند. لذا از این منظر باید به خانم مشهدی ابراهیم تبریک گفت که در اولین اثر خود به سراغ فلسطین رفته و در این موضوع قلم زدند».
در ادامه نیما اکبرخانی درخصوص روایت تاریخی و جغرافیایی کتاب نکاتی را مطرح کرد و گفت:«نویسنده، دوربینش را از زوم درآورده و جغرافیای بزرگتری را به مخاطب نشان میدهد. ما در ارض موعود، از روستایی در ارمنستان تا سرزمین اشغالی، همراه با شخصیتها میشویم. خانم مشهدی ابراهیم سعی داشتند تا در کتابشان، کلان روایتی را از روزهای نخست تشکیل دولت نامشروع نشان دهند. اینکه چه اتفاقاتی رخ داد که منجر به تشکیل رژیم صهیونیستی و حرکات فاشیستی آنها شد».
او در ادامه گفت: «باید از دو جهت به نویسنده تبریک گفت. اول از همه بابت نگاه ریشهای و کلان ایشان به ماجرای صهیونیست. پرداختن به آن بازه زمانی به خصوص برای نسل جوان، حائز اهمیت است؛ چراکه بایستی درخصوص هر موضوعی به سراغ ریشهاش رفت. برای شناخت هر انحرافی، باید در ريشهاش جستجو کرد تا علل باطل بودن آن موضوع را بدانیم و بتوانیم برای دیگران تبیین کنیم.
دومین دلیل تبریک هم به لحاظ فرمی کتاب است. نویسنده در فرم داستان خود شجاعت به خرج داده و با شخصیتهایی که مثبت نیستند، داستان خود را پیش برده است.اینکه شخصیت اول داستان یک فرد خاکستری است و نویسنده برای روایت داستان خود از قهرمانها استفاده نکرده است، جای تبریک دارد».
در ادامه، محمد سرشار نکاتی را درخصوص ویراستاری تاریخی، ادبی و زبانی کتاب مطرح داشت. او گفت: «بهتر بود نویسنده در کنار خود مشاور تاریخی به همراه داشت تا مطالبی که در کتاب مطرح کرده است را با مشاور متخصص صحتسنجی کند. چراکه برخی مطالب مطرح شده در کتاب دارای اختلاف تاریخی با واقعیت است. به عنوان مثال اسلحهای که در کتاب به عنوان اسلحه مورد استفاده اسرائیلیها ذکر شده است، در آن تاریخ هنوز تولید نشده بود؛ وجود برخی از این موارد به داستان آسیب میزند و البته معتقدم اصلاح این موارد، میتواند بر قوت داستان بیفزاید».
حوریه مشهدی ابراهیم در پاسخ به این موارد کارشناسان گفت: «موارد اشاره شده را قبول دارم اما دلیل استفاده از برخی ابزار در داستان به این خاطر بوده که از آن دوره تاریخی، موارد دیگری در دست نبوده است. ولی سعی میکنم در ویرایش بعدی کتاب نکات مطرح شده توسط کارشناسان را مدنظر قرار داده و اصلاح نمایم».
اکبرخانی در پایان جلسه گفت:« ایامی که در آن قرار داریم، فرصت خوبی برای تبلیغ و ترویج کتاب ارض موعود است. امروزه با اتفاقاتی که پشت سر میگذاریم، برای تعداد زیادی از نوجوانان ما ممکن است سوال مطرح شود که خب، درگیری محور مقاومت با اسرائیل بر سر چیست و چرا باهم میجنگند؛ و این کتاب میتواند تا حد زیادی به این پرسش پاسخ دهد. همانطور که ابتدای جلسه گفتم، نویسنده دوربینش را در برهه درستی از تاریخ قرار داده و به مکان خوبی چشم دوخته است.
یکی دیگر از نقاط قوت کتاب، معرفی چند منبع خوب در پایان است. نویسنده برای مخاطب کتاب خود منابعی را مطرح کرده تا بعد خواندن داستانش به سراغ آنها رفته و دقیقتر مطالعه کند. امیدوارم کارهای تبلیغی و ترویجی بیشتری برای کتاب انجام شده و تعداد بیشتری از افراد آن را بخوانند».
کتاب «ارض موعود»، نخستین اثر حوریه مشهدی ابراهیم است که در 346 صفحه و شمارگان 1000، در زمستان 1402 توسط انتشارات بین الملل به چاپ و انتشار رسیده است.
1403/07/15