پژوهشکده باقرالعلوم | محمدعلی رکنی در کتاب «منهای سلبریتی» بیان می‌کند

روایتی خارج از چارچوب‌های سنتی هیئات

کتاب «منهای سلبریتی» روایتی است از یک هیئت مذهبی در شهر کاشان، که از چارچوب‌های سنتی در هیئات مرسوم فراتر رفته و به حیطه تأثیرگذاری‌های گسترده اجتماعی و فرهنگی وارد شده است.

روایتی خارج از چارچوب‌های سنتی هیئات

به گزارش روابط عمومی سازمان تبلیغات اسلامی، کتاب «منهای سلبریتی؛ تجربه‌‌نگاری هیئت مذهبی نخل سرفره کاشان» روایتی است از یک هیئت مذهبی در شهر کاشان، که از چارچوب‌های سنتی در هیئات مرسوم فراتر رفته و به حیطه تأثیرگذاری‌های گسترده اجتماعی و فرهنگی وارد شده است.

از آنجا که گستره اقبال و تأثیرات این هیئت، بر مبنای حضور سخنرانان و مداحان مشهور نبوده و در قالب شیوه مدیریت خاص و نحوه تعاملات بین اعضا شکل گرفته است، نویسنده تلاش می‌کند تا رمزواره این موفقیت را مطرح کند.

این اثر حاصل گفت‌وگو با 21 شخصیت مرتبط با هیئت مذهبی نخل سرفره در کاشان است که در قالب تجربیات مستند و داستان‌های کوتاه، ترکیب شده و به روایتی اپیزودیک درآمده است. اپیزودهای مستند در موضوعات مختلف که یک داستان کوتاه مرتبط با آن اپیزود و موضوع را نیز به دنبال دارد و در نتیجه، این روایت تلفیقی از واقع‌گرایی و تخیل است.

تجربه‌ نگاری هیئت مذهبی نخل سرفره ذیل عنوان‌های «نگاه اول، آمده بودیم عکس بگیریم، در کوچه پس کوچه‌ها، شماها کی آمدید؟، پرده‌سرا، پارکینگ، سپور، چرا حواسمان نبود؟، ورزش به روایت نخل، رنگ فکرهای ما، روایت آخر؛ حال و هوای نخل» روایت می‌شود.

نویسنده در مقدمه کتاب آورده است که نوشتن از غیرِ خود، کار ساده‌ای نیست. روایت دیگری، مثل سفری است که هرگز نرفته‌ای، ولی به‌قدری از آن شنیده‌ای که گویی هزار بار رفته‌ای! به هر حال، روایت مکان و زمان و دیگری کار دشواری است، مخصوصاً آنجا که قرار است پاپس بکشی و بگذاری ماجرا همان‌طورکه هست پیش برود و تو هیچ دخل و تصرفی در آن نداشته باشی.

این اثر آمیخته‌ای از خیال و واقعیت است؛ نه آن‌قدر به واقعیت غل‌وزنجیر شده و نه آن‌قدر بی‌پروا در عالم خیال به پرواز درآمده است؛ آنجا که نویسنده گفت‌وگو می‌کند، حرف‌ها شکل واقعی خودشان را دارند و آنجا که روایت می‌کند، خیال جولان می‌دهد.

 

کتاب «منهای سلبریتی» اثر محمدعلی رکنی از انتشارات پژوهشکده باقرالعلوم(ع) منتشر شده است.
 

1403/09/19