انتشارات صاد | با استناد بر ۱۰ کتاب؛
«واکاوی پدیده روسپیگری در رمان های فارسی دوره پهلوی» نام کتابی است پژوهشی که در گونۀ جامعهشناسی ادبیات قرار میگیرد. در این اثر سعی شده آثار دورۀ پهلوی که به زندگی روسپیان مصائب و مشکلات آنها و به طور کلی شرایط سیاسی، اجتماعی و فرهنگی دورۀ پهلوی تمرکز کردهاند، تحلیل محتوا شوند.
به گزارش روابط عمومی سازمان تبلیغات اسلامی، کتاب «واکاوی پدیده روسپیگری در رمانهای فارسی دوره پهلوی» کتابی است پژوهشی که در گونۀ جامعهشناسی ادبیات قرار میگیرد. در این اثر سعی شده آثار دورۀ پهلوی که به زندگی روسپیان، مصائب و مشکلات آنها و به طور کلی شرایط سیاسی، اجتماعی و فرهنگی دورۀ پهلوی تمرکز کردهاند، تحلیل محتوا شوند.
«واکاوی پدیده روسپیگری در رمان های فارسی دوره پهلوی» کتابی است پژوهشی که در گونۀ جامعهشناسی ادبیات قرار میگیرد. در این اثر سعی شده آثار دورۀ پهلوی که به زندگی روسپیان مصائب و مشکلات آنها و به طور کلی شرایط سیاسی، اجتماعی و فرهنگی دورۀ پهلوی تمرکز کردهاند، تحلیل محتوا شوند. در این اثر ادبیات دستمایۀ مناسبی برای کشف شرایط حاکم بر دورۀ پهلوی است. توجه به این نکته ضروری است که تاریخ قادر نیست تمام مسائل اجتماعی و فرهنگی را توصیف کند و ادبیات میتواند این خلأها را پر کند. بسیاری از حقایق تلخ دورۀ پهلوی در آثار مربوطه مطرح شده است؛ از دسیسهها، قدرتطلبیها و فرصتطلبیهای صاحبمنصبان وقت. این آثار کاملاً نگاه انتقادی به شرایط سیاسی و اجتماعی دورۀ پهلوی داشتهاند و بههیچعنوان جزء آثار اروتیک و اشاعهدهندۀ فحشا نیستند.
این کتاب بر پایه ۱۰ رمان نوشته شده که این آثار با جمعبندی و همفکری با اساتید مختلف که نامشان در کتاب ذکر شده، انتخاب شدهاند. البته در دوره پهلوی در این موضوع نزدیک به ۶۰ رمان تالیف شده است، اما به این دلیل که بتوانیم تمام اتفاقات در فاصله زمانی دوره رضاشاه و محمدرضا پهلوی را داشته باشیم، این ۱۰ اثر را انتخاب کردیم. سعی کردیم سیر تاریخی از «تهران مخوف» تا «طوطی» حفظ شود. در این اثر تلاش شده مشکلات، مسائل و شرایط زندگی روسپیها بیان شود. هیچ صحنه اروتیکی در این رمانها نمیبینیم و بهنوعی دلسوزی نویسندگان نسبت به زندگی روسپیها و حتی انتقاد شدید آنها به حکومت در دوره پهلوی را میبینیم که در مواردی پیشنهادها و راهکارهای جالب و دقیقی نیز ارائه میدهند.
بخش از این کتاب را در ادامه میخوانید:
«به زعم بسیاری از صاحبنظران «تهران مخوف» اوّلین رمان اجتماعی ایران بهحساب میآید. «مرتضی مشفق کاظمی» این اثر، که بر بسیاری از رمانهای اجتماعی پس از خود تأثیر عمیقی داشت، را به سال ۱۳۰۱ ابتدا بهصورت پاورقی منتشر کرد. شخصیت اصلی مرد داستان فرخ نام دارد. او از کودکی همبازی دخترعمهاش مهین است و رفتهرفته علاقهٔ آنها به هم زیاد میشود. خانوادهٔ فرخ فقیر هستند. پدر مهین ف.السّلطنه که با دسیسه و ترفند ثروتی اندوخته است، نمیخواهد دیگر فرخ که تحصیلاتش تمام شده به دیدار مهین بیاید. او قصد دارد دخترش را به پسر عیاشی به نام سیاوشمیرزا بدهد. بااینحال فرخ و مهین دیدارهای خود را مخفیانه ادامه میدهند. دراینبین سیاوش به روسپیخانهها مدام سرمیزند. در روسپیخانهٔ زنی به نام ناهیدخانم، داستان زندگی چهار زن روسپی به نامهای اشرف، اقدس، اختر و عفّت مطرح میشود.
گفتنی است این کتاب نامزد بخش مستندنگاری هفدهمین جایزه ادبی جلال شده است.
1403/10/25