همراه با دو کنشگر نوجوان که در طرح نوجهادانه مشهد شرکت داشتند

انتخاب یک سبک زندگی؛ جهاد در میانه نوجوانی

محمد بیداری و جواد دهقان دو نوجوان جهادگر هستند که کنشگری در گروه‌های جهادی را به عنوان سبک زندگی خود انتخاب کرده‌اند.

انتخاب یک سبک زندگی؛ جهاد در میانه نوجوانی

به گزارش روابط عمومی سازمان تبلیغات اسلامی، کار جهادی برای بچه های نسل جدید هم جذاب است. نوجوان‌هایی که در اردوی نوجهادانه مشهد شرکت کرده‌اند نشان می‌دهند فرهنگ جهاد و مقاومت فقط مربوط به نسل‌های قبل  نیست و در عصر تکنولوژی و هوش مصنوعی بازهم نوجوان‌ها کنار یکدیگر و بااهتمامی گسترده، فعالیت‌هایی از جنس بازسازی مدارس و رنگ آمیزی و ترمیم آنها را با جان و دل پذیرا هستند. برای نمونه فقط در یک سال گذشته بیشتر از 400 دانش آموز در طرح نوجهادانه مشهد شرکت کردند. با دو از نفر از نوجوانانی که در  این اردوی جهادی در مشهد حضور داشتند، گفتگو  کرده‌ایم تا با فعالیت های آنها بیشتر آشنا شویم. نوجهادانه همانگونه که از عنوانش پیداست، به حرکت‌های جهادی نوجوانان اشاره دارد.

یک ترکیب دانش‌آموزی و دانشجویی

محمد بیداری یکی از دانش‌‎آموزان دیروز است که 2 سال پیش به جمع نوجهادانه اضافه شد و با این که حالا خود دانشجوست اما همچنان در این طرح، حضوری فعال و جدی دارد. او در توضیح این طرح و ترکیب سنی بچه‌های فعال در نوجهادانه می‌گوید: «گروه جهادی شهید محمدعلی رضایی، از دوسال پیش توسط بچه‌های دانش‌آموز شکل گرفت و هرسال نیز نزدیک به 30 یا 40 نفر به این جمعیت اضافه می‌شوند. قبلا بالای 95 درصد بچه‌ها دانش‌آموز بودند اما الان ترکیب ما دانش آموزی و دانشجویی شده است.»

بیداری درباره این که عمده فعالیت دانش‌آموزان در اردوهای جهادی چیست، نیز می‌گوید: «رنگ‌آمیزی و ساخت‌وساز مدارس را انجام می‌دهیم. مثلا بچه‌های هنرستانی، سیم‌کشی‌های برق ساختمان را انجام می‌هند. کلاً ماموریتمان داخل مدرسه‌هاست. با این که بچه‌های نوجهادانه اغلب خودشان در مدارس بالاشهر درس می‌خوانند اما چون بسیجی هستیم و می‌خواهیم بسیجی‌وار خدمت کنیم، در مدارس مناطق محروم هر کاری که شاید بظاهر برای ما مناسب نباشد را هم انجام می‌دهیم. سال گذشته پسر سفیر ایران در آفریقای جنوبی برای بار اول، به اردوی جهادی ما آمد؛ این اولین مواجهه‌اش با بچه‌های بسیج بود. ما شب‌ها گعده‌هایی داشتیم و صحبت می‌کردیم، این بنده خدا به ما می‌گفت بسیجی که می‌گویید همین است؛ یعنی شما بسیجی‌ هستید. می‌گفت اگر این بسیج باشد که من خیلی دوست دارم، اگر واقعا بچه‌های بسیج همین اندازه صمیمی، بی‌غل و غش باشند، برای من دوست داشتنی است. نوع نگاهش به مسئله بسیج این شکلی بود. حرفم این است که دشمن ذهنیتی راه انداخته تا تصور مردم را نسبت به بسیج و بدنه مذهبی بد کند. آنها که نسبت به بسیج زاویه فکری دارند، وقتی کنار بسیجیان قرار می‌گیرند، کلا زاویه فکری و نوع نگاه‌شان متفاوت می‌‍شود. آنها که سال گذشته برای اولین بار به بچه‌ها ملحق شده بودند، امسال دنبال این بودند که کی اردوی جهادی برگزار می‌شود؟»

بیداری زندگی جهادی را یک سبک منحصر بفرد می‌داند و در توضیح آن می‌گوید: «مثل باقی نوجوانان و جوانان، بچه‌های ما هم در وقت فراغت سراغ گوشی و اینترنت می‌رفتند اما یک سرفصل در آموزش به بچه‌ها داریم، باعنوان زندگی جهادی؛ زندگی جهادی، بی‌تکلف است و به زندگی هم نظم می‌دهد. همین که بچه‌ها با زندگی جهادی آشنا می‌شوند، از فضای رسانه و گوشی و موبایل فارغ می‌شوند و یک فراغ بال و استراحت ذهنی برای آنها به وجود می‌آید. به همین خاطر است که به فضای اردوی جهادی علاقه زیادی دارند. اگر بتوانیم تفکر زندگی جهادی را به بچه‌ها بصورت فراگیر آموزش بدهیم، اتفاق مهمی می‌افتد.  بچه‌ها آنجا خودشان می‌دیدند که در مدرسه‌ای که در روستا مشغول ترمیم بودیم، بعضی از همسایه‌ها چیزی برای بچه‌ها می‌آوردند؛ یکی از خانم‌های روستا، به ما گفت من برای بچه‌ها ناهار درست می‌کنم؛ او با تمام مواد غذایی که داشت اشکنه درست کرد و برای ما آورد. یکی دیگر از برنامه‌ها این است که بچه‌های روستا را دعوت می‌کنیم که به مدرسه بیایند و کمک کنند و بچه‌ها را در این ماجرا دخیل می‌کنیم.»

زمینه‌ای برای کنشگری کف میدان

جواد دهقان یکی دیگر از اعضای فعال در اردوی نوجهادانه مشهد است. او اردوی نوجهادانه را زمینه‌ای تربیتی برای بچه‌ها می‌داند که البته در آن کنشگری هم دارند. او دراین‌باره می‌گوید: «ما دنبال یک بستر تربیتی بودیم که نوجوانان در آن هم بیاموزند و چیزی یاد بگیرند و هم عملیات و کنشی کف میدان داشته باشند. بهترین برنامه‌ای که می‌شود، این دو هدف را در آن گنجاند، همین اردوهای جهادی است. نوجهادانه‌ای که در استان خراسان رضوی شکل گرفت، در تابستان حدودا ۴۰۰دانش‌آموز را جذب کرد که عمده کار  آنها رنگ‌آمیزی و تعمیرات میز و صندلی بود؛ کارهایی جزئی که اغلب دانش‌آموزان بتوانند، انجام دهند. در طی سال هم برنامه‌های دیگری مانند درختکاری انجام می‌دهند.»

دهقان حلقه گمشده نوجوان‌های امروزی را نداشتن هویت دانسته و می‌گوید: «نوجوانان، مشکل هویت دارند، چون به آنها میدان داده نمی‌شود. خود ما که زمانی که نوجوان بودیم، در مسجد مسئولیت داشتیم وهمین باعث شد، هویت و شخصیت ما شکل بگیرد. الان هم همین است؛ اگر به نوجوان مسئولیت داده شود، پای کار می‌آید. تفاوتی هم نمی‌کند از چه قشر باشند، در ابن برنامه‌ها بچه سفیر داشتیم، بچه رفتگر هم داشتیم؛ از همه طیف‌ها حضور داشتند؛ از منطقه یک گرفته تا حاشیه شهر مشهد. ما این کار را با مدارس پیش بردیم. امسال دانش‌آموزی شرکت کرده بود که بیشتر از ۱۹۰ اختراع ثبتی داشت.»

منبع: خبرگزاری دفاع مقدس

1403/11/23