سماوا | در ایام عزاداری سید و سالار شهیدان چه کتابی گوش بدهیم؟

معرفی بسته کتاب‌های صوتی ویژه دهه محرم

گروه فرهنگی هنری سماوا برای ایام عزاداری سید سالار شهیدان چند کتاب صوتی را معرفی کرده است که در این گزارش به بررسی این آثار می‌پردازیم.

معرفی بسته کتاب‌های صوتی ویژه دهه محرم

به گزارش روابط عمومی سازمان تبلیغات اسلامی، گروه فرهنگی هنری سماوا برای ایام عزاداری سید سالار شهیدان چند کتاب صوتی را معرفی کرده است که در این گزارش به بررسی این آثار می‌پردازیم.

 پس از بیست سال

کتاب صوتی پس از بیست سال رمانی نوشته‌ی سلمان کدیور است. نسخه‌ی صوتی این کتاب توسط انتشارات صوتی سماوا و با صدای داوود حیدری منتشر شده است. این اثر به بررسی وقایع تاریخی پس از مرگ پیامبر در صدر اسلام می‌پردازد، از دوران علی‌بن ابی‌طالب می‌گوید و با وقایع عاشورا پایان می‌یابد.

این کتاب با محوریت حوادث صدر اسلام است. حوادث این رمان میان سال‌های ۳۵ تا ۶۱ هجری و وقایع عاشورا رخ می‌دهد. این اثر در دل خود ستیز دو قرائت متفاوت از اسلام و تاریخ اسلام را نشان می‌دهد که بسیار حائز اهمیت و مطالعه است.

نکته‌ای که در مورد کتاب صوتی پس از بیست سال قابل توجه و جالب است، خیالی بودن شخصیت سلیم بن هاشم است. با وجود اینکه بسیاری به این مسئله نقد وارد کرده‌اند و آن را نوعی تحریف دانسته‌اند، اما باید توجه داشت که این نه تنها بر جذابیت داستان افزوده است، بلکه از ارزش تاریخی آن کم نکرده است، چرا که حوادث و رخدادها کاملا منطبق با واقعیت هستند. داستان عشق راحیل و سلیم نیز بر جذابیت این اثر افزوده است، عشقی که سلیم را به جست‌وجوی بیشتر حقیقت سوق می‌دهد. این رمان مذهبی به طرز جالبی به جزئیات کنش افراد می‌پردازد و تاریخ را برای مخاطب زنده می‌کند و از نگرشی ساده به تاریخ حذر می‌کند، برای مثال اینکه چرا کوفیان به امام علی نپیوستند، در خوانش امروزی نوعی خیانت تلقی می‌شود، اما نویسنده با خوانشی دقیق و روانشناسانه به بررسی ابعاد این موضوع نیز پرداخته است. کار او کشف علت، انگیزه و رفت و برگشت میان خیر و شر است. همچنین نویسنده در این اثر نقش غیرمستقیم اما بسیار مهم و حیاتی زنان را نیز بررسی کرده است که دو تن از آنان، مادر سلیم و راحیل هستند، دو زنی که او را به سمت کشف حقیقت سوق می‌دهند.

خس بی سر و پا

کتاب صوتی خس بی سر و پا نوشتهٔ حمید حسام است. مهدی طهماسبی گویندگی این کتاب صوتی را انجام داده و نشر سماوا آن را منتشر کرده است؛ کتابی دربردارندهٔ یک رمان معاصر ایرانی.

سفرنامهٔ صوتی خس بی سر و پا پنجاهمین اثر مکتوب حوزهٔ هنری استان همدان است که در آن خاطرات حمید حسام از پیاده‌روی در ماه اربعین به‌سمت کربلا از ۱۴۳۶ هجری قمری به نگارش در آمده است. کتاب صوتی «خس بی سر و پا» روایتی است از دیده‌بانی که سال‌ها از بالای دکل به ماجرا نگاه کرده و حالا باز هم قلم روایت را برداشته و قصد دارد از دل ماجرا ببیند و روایت کند. حمید حسام در این سفرنامه، هنوز به‌شدت در حال‌وهوای جنگِ ایران و عراق باقی مانده و هر تصویری که می‌بند برای او یادآور خاطراتی است از جنگ. شبیه‌سازی این دو روایت در کنار هم، سفرنامهٔ حمید حسام را شنیدنی‌تر کرده است؛ سفرنامه‌ای که گفته شده توانسته با پیوست خاطرات روزهای جنگ در ایران با پیاده‌روی اربعین، صحنه‌ای دیگر از اربعین را روایت کند.

پنجره‌های تشنه

کتاب پنجره‌های تشنه روزنوشت‌های انتقال ضریح امام حسین علیه‌السلام از قم به کربلا نوشتهٔ مهدی قزلی در انتشارات سوره مهر چاپ شده است. مهدی قزلی، نویسنده و اکنون رییس بنیاد ادبیات داستانی است. از ۶۱ قمری تا ۱۳۹۱ شمسی، اگر چه فاصله‌ای هزار و چهارصدساله است، اما حسین علیه‌السلام هم‌چنان محور کون و مکان است.


سال ۶۱ قمری، «کاروان حسین علیه‌السلام» از «مدینه» به سمت «کربلا» راه افتاد و در بین راه در منزل‌های متعددی توقف کرد. آن روز جز خانواده‌ و بستگان سیدالشهدا علیه‌السلام و معدودی از یارانش که به مرور بر تعدادشان اندکی اضافه‌تر شد، فرد دیگری همراه او نبود. شاید اگر آن روزها، راویان بیشتری همراه کاروان حسین علیه‌السلام می‌بود، اطلاعات و جزئیات بیشتری در اختیار داشتیم.

سال ۱۳۹۱ شمسی، «کاروان ضریح امام حسین علیه‌السلام» از «قم» به سمت «کربلا» راه افتاد و اتفاقاً در منزل‌های متعددی توقف کرد.

این بار اما توقف، به دلیل استقبال بی‌نظیر مردمان دیار مختلف ایران از این کاروان بود. این رخداد اگرچه ممکن است در هر قرن فقط یک بار اتفاق بیفتد، بخت با ما یار بود که دست‌اندرکاران انتقال ضریح تدبیر کردند و «راوی»ای همراه کاروان فرستادند تا لحظه به لحظه‌ ماجرا را آن‌گونه که «هست» بر روی کاغذ بیاورد.

نثر «پنجره‌های تشنه»ساده است، اما ابعاد جامعه‌شناسانه و روان‌شناسانه‌ آن ساده نیست. نویسنده به‌طور غیرمستقیم، سیمای واقعی «مردم ایران» را «آن‌چنان که هست» به نثر کشیده است.شخصیت‌های کتاب همان‌هایی هستند که هر روز دور و برمان می‌بینیم؛ با این تفاوت که حالا در موقعیت‌ خاصی قرار گرفته‌اند که «منِ درون‌شان» بهتر رخ می‌نمایاند.

شیر نشو

کتاب صوتی شیر نشو نوشتهٔ مجید قیصری است. امیرحسین مدرس گویندگی این رمان صوتی را انجام داده و نشر سماوا آن را منتشر کرده است؛ داستان اهالی یک روستا که می‌خواهند برای تعزیهٔ محرم آماده شوند، اما همه‌چیز به هم می‌ریزد.

کتاب صوتی شیر نشو دربردارندهٔ یک رمان معاصر و ایرانی و داستان «جمشید» است؛ نوجوانی که از زمان گم‌شدن پدرش بار خانواده را به دوش کشیده است. جمشید ترس‌های بسیاری را بر روحش احساس می‌کند. او باید با این ترس‌ها کنار بیاید و وظیفه‌اش را به‌خوبی انجام دهد. این داستان صوتی، روایت عشق آدم‌های معمولی به امام حسین (ع) هم هست. همهٔ روستا می‌خواهند تعزیهٔ امسال در روستای «رهشا» مثل همیشه برگزار شود، اما چند روز مانده به شروع ماه محرم، خیمهٔ بزرگ عزاداری روستا که نمادی از روستا است و قدیمی و اصیل است در آتش‌سوزی کاملاً از بین می‌رود. این اتفاق برای اهالی روستا بسیار سنگین است؛ زیرا همه به‌نوعی در مراسم تعزیه شریک هستند و دست‌به‌دست هم می‌دهند تا این مراسم به‌خوبی انجام شود. این اتفاق همه‌چیز را به هم ریخته است، اما اهالی روستا ناامید نمی‌شوند. آن‌ها تصمیم می‌گیرند هر طور شده مراسم را برپا کنند.

1404/04/13