قائم‌مقام بنیاد دعبل خُزاعی:

دریافت ۱۸ نوع خدمت با ثبت نام در سامانه بیرق هیئت

امیر مقدسیان، قائم مقام بنیاد دعبل خُزاعی از مراحل شکل‌گیری بنیاد دعبل و فعالیت‌های کنونی آن می‌گوید.

دریافت ۱۸ نوع خدمت با ثبت نام در سامانه بیرق هیئتبه گزارش روابط‌ عمومی سازمان تبلیغات اسلامی، امیر مقدسیان، قائم‌مقام بنیاد دعبل خُزاعی معتقد است ساختار این بنیاد از زمان مدیریت حجت‌الاسلام والمسلمین محمد قمی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی متحول شده و به مرکزی برای «تبادل خدمات به جامعه ستایشگران، فعالان فرهنگی و هیئات مذهبی» مبدل شده است. امیر مقدسیان از مراحل شکل‌گیری بنیاد دعبل و فعالیت‌های کنونی آن می‌گوید. چکیده این گفتگو را با هم می‌خوانیم. 

شکل‌گیری بنیاد دعبل، به دستور مقام‌معظم‌رهبری 

شروع فعالیت بنیاد دعبل سال ۱۳۸۲ بود. به‌خاطر نامه‌ای که پیرغلامان به حضرت آقا نوشته بودند مقام‌معظم‌رهبری طی دستوری، تدوین سازوکار رسیدگی به پیرغلامان را برعهده سازمان تبلیغات اسلامی گذاشتند. روند شکل‌گیری و راه‌اندازی بنیاد، یکی-دو سالی به طول انجامید. براساس فرمایش رهبری باید هر مداح و پیرغلامی که تحت پوشش بنیاد دعبل قرار می‌گیرد حتما تحت پوشش بیمه باشد لذا با مجوزی که از طرف سازمان تامین اجتماعی صادر شد فعالیت بنیاد دعبل در حوزه درمان از سال ۸۵ کلید خورد و با توجه به حجم گسترده‌ای که از پیرغلامان و ارکان هیات (شامل همه کسانی که در هیات فعال هستند از مداح گرفته تا آشپز، چایی‌ریز، میاندار و...) در کشور وجود دارد، درحال حاضر دو هزار نفر از مداحان و شاعران اهل بیت (ع) تحت بیمه تامین اجتماعی قرار گرفته‌اند. 

بیمه مسئولیت هیات‌های مذهبی؛ خدمتی نو برای ارکان هیات

از زمان مدیریت محمد قمی، ساختار بنیاد دعبل متحول شد و این بنیاد به «مرکز تبادل خدمات به جامعه ستایشگران، فعالان فرهنگی و هیئات مذهبی» مبدل شد و با توجه به گسترش فعالیت‌های این بنیاد، باید خدمات ما هم متنوع‌تر و گسترده‌تر می‌شد. این درحالی است که تنوع در بیمه‌ها نیز مورد توجه قرار گرفت؛ مثلا «بیمه مسئولیت هیات‌های مذهبی» را به‌ویژه در آستانه ماه محرم در دستور کار قراردادیم و با شرکت‌های مختلف بیمه نیز تفاهمنامه‌هایی به امضا رساندیم که خدمات ارزنده‌تری درخصوص بیمه مسئولیت که خدمت نویی محسوب می‌شود، به هیئات ارائه شود. اختصاص بیمه تکمیلی درمان، عمر و حوادث از خدمات دیگر بنیاد دعبل به پیرغلامان است.

دریافت ۱۸ نوع خدمت با ثبت‌نام در سامانه «بیرق» خدمات

قریب به ۹۰ هزار هیات ثبت‌شده در سامانه‌های مختلف مذهبی وجود دارند، اما پایش و شمارش واقعی در «سامانه بیرق خدمات» وابسته به بنیاد دعبل انجام خواهد شد که به‌زودی نیز این سامانه رونمایی رسمی می‌شود؛ البته جامعه هیات از سال گذشته وارد این سامانه شده و از خدمات آن استفاده می‌کنند. شرط ورود به سامانه بیرق خدمات، ثبت‌نام هیاتی‌هاست که بعد از احراز شرایط می‌توانند از خدمات بنیاد دعبل که شامل ۱۸ سرفصل خدمت به ارکان هیات از جمله خدمات زیارتی، سیاحتی، حقوقی، قرض‌الحسنه و تسهیلات، بیمه، صدور کارت بانکی با ارزش افزوده، خدمات پزشکی، ورزشی، فروشگاه‌های تخصصی، شبکه تبادل کالا و خدمات فعالان عرصه هیات، خیریه و... می‌شود، برخوردار شوند.

ثبت‌نام ۱۷ هزار نفر در سامانه «بیرق»

شعار اصلی بنیاد دعبل، «توسعه خدمات به ارکان هیات» است. تاکنون ۱۷ هزار نفر از ارکان هیات در سامانه بیرق ثبت‌نام کرده‌اند و «سامانه دعوت از مداحان و ستایشگران» و «سامانه دعوت از قاریان قرآن» وابسته به بنیاد دعبل نیز دسترسی ارکان هیات به مسجد و حسینیه‌های کشور را تسریع کرده است. اگرچه بنیاد دعبل برای ارائه خدمات بیمه‌ای به ستایشگران و ارکان هیات محدودیت دارد، اما محدودیتی برای ارائه خدمات فروشگاهی، رفاهی، حقوقی و پزشکی و... برای این عزیزان نخواهد داشت. البته بنیاد ماموریتی در حوزه محتوا و پژوهش مداحی ندارد و این امر برعهده دیگر نهاد‌های مذهبی از جمله کانون مداحان است.

تجلیل از ۲۰۰ میاندار پیشکسوت هیات‌ها

بحث تکریم پیرغلامان پیشکسوت از سال‌های قبل در بنیاد انجام شده و امسال از ۲۰۰ نفر از میانداران هیات در سراسر کشور تجلیل شد که این تجلیل در تهران در روز بیستم مردادماه از ۱۲ میاندار پیشکسوت هیات‌های تهرانی در سازمان تبلیغات اسلامی انجام شده است و در این برنامه از «نشان حبیب» نیز رونمایی شد. این درحالی است که به موازات آن در شهرستان‌ها نیز نمایندگان بنیاد دعبل برای تجلیل از پیرغلامان پیشکسوت به منازل آنان خواهند رفت.

نوکری در دستگاه سیدالشهدا (ع)

شاید ذهنیت برخی مردم از «پیرغلام»، فقط مداح باشد، درحالی‌که ما چنین برداشتی نداریم و معتقدیم افتخار پیرغلامی به کسی تعلق می‌گیرد که یک عمر در دستگاه سیدالشهدا (ع) نوکری کرده که می‌تواند چای‌ریز، آشپز، میاندار، ناظم، مداح، شاعر و... باشد، ما حتی سال گذشته از همسران پیرغلامان نیز تکریم کردیم.

هیاتی‌ها؛ گره‌گشای مشکلات

«جامعه هیاتی» در فرهنگ ایرانی گره‌گشای مشکلات است. آن‌ها در کمک به مردم آسیب‌دیده در زلزله و سیل، کارجهادی انجام داده و می‌دهند، هیاتی‌ها قبل از انقلاب هم بسیار فعال بودند به‌طوری که با صراحت می‌توان گفت که چراغ انقلاب اسلامی از سوی هیاتی‌ها روشن شد. مداحان معروف کشور نیز با بنیاد دعبل همکاری و همیاری دارند و نه‌تن‌ها از خدمات این بنیاد استفاده نمی‌کنند بلکه در تامین مخارج بیمه برخی از پیرغلامان نیز مشارکت دارند.

«مجمع خیرین»؛ یکی از مهم‌ترین پروژه‌های دعبل خزاعی

توجه به «مجمع خیرین» بنیاد دعبل خزاعی یکی از مهم‌ترین پروژه‌های مهم این بنیاد در سال جاری و آینده است که با حضور مجمع خیرین می‌توانیم مشکلات هیات را با یاری خود هیاتی‌ها حل‌وفصل کنیم. نمایندگان بنیاد دعبل در ۳۱ استان بدون دریافت حقوق و مزایا و تنها به عشق اباعبدالله (ع) فعال هستند و ارتباط خوبی هم با ارکان هیات دارند. تلاش بنیاد دعبل برای دیده شدن سایر پیرغلامان غیر از مداح است و امیدواریم با اتحاد و همبستگی تمامی هیاتی‌ها مشکلات این قشر توسط خودشان مرتفع شود.

منبع: روزنامه فرهیختگان

1402/05/03