دارالقرآن الکریم | در گفتگو با یک فعال قرآنی مطرح شد؛

حفظ موضوعی، روشی برای پیاده‌سازی مفاهیم قرآنی در جامعه

حجت‌الاسلام هاشمی، عضو شورای راهبری قرآن و عترت حوزه‌های کشور معتقد است مفاهیم قرآن باید در سبک زندگی افراد پیاده شود و حفظ موضوعی قرآن قابلیت دارد که این مفاهیم را به زندگی بیاورد.

 حفظ موضوعی، روشی برای پیاده‌سازی مفاهیم قرآنی در جامعهحجت‌الاسلام سید مهدی هاشمی عضو شورای راهبری قرآن و عترت حوزه‌های کشور در خصوص اهمیت حفظ موضوعی گفت: قرآن برای هدایت آمده است تا راه حلی برای چالش‌های زندگی باشد و راهبرد درست زندگی کردن را به ما آموزش دهد، طبیعتاً حفظ موضوعی قرآن یکی از بهترین قالب‌های حفظ قرآن است و کاملاً به کاربرد قرآن در زندگی روزمره توجه دارد. متأسفانه با قرآن فاصله داریم و دانش‌های قرآنی به سمت کاربردی شدن نمی‌رود، درحالی که باید تلاش شود مفاهیم قرآن در سبک زندگی افراد پیاده شود و حفظ موضوعی قرآن چنین قابلیتی دارد که می‌تواند این مفاهیم را به زندگی آحاد جامعه بیاورد.

مؤلف کتاب ۶ جلدی «مصحف آموزشی تفسیر قرآن کریم» درباره پویش حفظ موضوعی قرآن که سازمان دارالقرآن الکریم وابسته به سازمان تبلیغات اسلامی در حال برگزاری آن است، گفت: در حفظ موضوعی قرآن باید ابعاد مختلفی که در کلام الهی درباره آن صحبت می‌شود بسط پیدا کند. اگر همه ابعاد قرآن را تبیین کنیم آن وقت باید انتظار داشته باشیم که انحراف‌ها از بین برود. برای مثال اگر قرآن درباره حجاب و عفاف آیه‌ای دارد، قرآن اول به مردان دستور می‌دهد چشم‌های خود را فرو بگیرند و نگاه خود را کنترل کنند و بعد به زنان دستور می‌دهد که عفاف خود را حفظ کنند و در آخر دلیلش را این طور ذکر می‌کند که جامعه به پاکیزگی نزدیکتر می‌شود؛ اگر این ابعاد به خوبی بسط و گسترش پیدا کند و ابعاد و ظرایف آن توضیح داده شود طبیعتاً استقبال از مفاهیم قرآن هم بیشتر می‌شود؛ البته نباید از جذابیت‌های هنری غافل شد و هرچقدر جذابیت‌ها بهتر و قوی‌تر باشد استقبال هم بیشتر می‌شود.

این عضو شورای راهبری قرآن و عترت حوزه‌های علمیه کشور درباره ویژگی حفظ موضوعی قرآن نیز گفت: یکی از خصوصیات حفظ موضوعی این است که آحاد جامعه بیشتر از آنچه که تصور می‌شود بتواند با آن ارتباط برقرار کنند و حتی بیشتر از مهارت‌های ظاهری قرآن با محتوا ارتباط برقرار می‌کنند، اما بستگی به این دارد که محتوا را چه طور ارائه کنیم. هرچقدر محتوا را جذاب‌تر و کاربردی‌تر ارائه دهیم مردم استقبال بیشتری می‌کنند.

حجت‌الاسلام هاشمی به عنوان یک فعال قرآنی همچنین درباره تجربه خود دراین‌باره افزود: همیشه حفظ موضوعی با استقبال مواجه بوده، اما نه فقط در جامعه قرآنی بلکه از ناحیه عموم مردم هم همینطور است. به طور طبیعی خدا فطرت را طوری قرار داده است که مردم تشنه معارف الهی هستند و دنبال راهی برای خوشبختی می‌گردند؛ مغناطیس قرآن هم انسان‌ها را به خود جذب می‌کند، اما اگر ضعفی هست حتماً از ناحیه ما مدرسان است که خوب نتوانسته‌ایم معارف قرآن را منتقل کنیم.

این نویسنده در پایان یادآور شد: ما نباید انتظار داشته باشیم که وقتی یک آیه‌ای را خواندیم سریع تحولی ایجاد شود، تحول همیشه تدریجی اتفاق می‌افتد. آیات قرآن به هم پیوستگی دارند و اگر می‌خواهیم مشکل حل شود باید به همه آیات کلام‌الله توجه کنیم.

حجت‌الاسلام سیدمهدی هاشمی مؤلف چندین کتاب در زمینه حفظ موضوعی قرآن است؛ او حافظ کل قرآن کریم و برگزیده بنیاد ملی نخبگان استان البرز در سال ۹۲ است و سابقه بیش از ۱۰ سال تدریس رشته‌های قرآنی را دارد.

منبع: خبرگزاری مهر

1402/09/08