سازمان دارالقرآن الکریم | در مسجد امام صادق علیه‌السلام؛

نخستین رویداد ملی هم‌افزایی کنشگران تدبر در قرآن افتتاح شد

سازمان دارالقرآن الکریم | در مسجد امام صادق علیه‌السلام؛

نخستین رویداد ملی هم‌افزایی کنشگران تدبر در قرآن افتتاح شد

سالن کوثر مسجد جامع امام‌صادق (ع) در میدان فلسطین تهران میزبان برگزاری مراسم افتتاحیه نخستین رویداد ملی هم‌افزایی کنشگران تدبر در قرآن کریم«صاد» بود.

نخستین رویداد ملی هم‌افزایی کنشگران تدبر در قرآن افتتاح شد

به گزارش روابط عمومی سازمان تبلیغات اسلامی، مراسم افتتاحیه نخستین رویداد ملی هم‌افزایی کنشگران تدبر در قرآن کریم «صاد» پیش از ظهر امروز، پنج‌شنبه ۲ اسفند در سالن کوثر مسجد جامع امام صادق(ع) واقع در میدان فلسطین تهران برگزار شد.

در این مراسم حجت‌الاسلام محمد قمی؛ رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، حجت‌الاسلام حمیدرضا ارباب‌سلیمانی؛ معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، حجت‌الاسلام علی تقی‌زاده؛ رئیس سازمان دارالقرآن الکریم، آیت‌الله محمدرضا عابدینی؛ مدرس حوزه و دانشگاه، محمدتقی میرزاجانی؛ معاون آموزش شورای عالی قرآن و تنی چند از اساتید، پژوهشگران، مدیران مؤسسات قرآنی حضور داشتند.

در بخشی از این مراسم حجت‌الاسلام ارباب سلیمانی؛ معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزاری رویدادهایی همچون «صاد» را فرصتی استثنایی برای گردهمایی فعالان حوزه‌های گوناگون قرآنی برشمرد و گفت: ایجاد چنین فرصت‌هایی از جمله برکات جمهوری اسلامی ایران است که باید از آن به بهترین نحو ممکن استفاده کرد.

وی به بیان خاطره‌ای از حجت‌الاسلام قرائتی پرداخت و گفت: گویا در اوایل انقلاب، ایشان به کشور پاکستان عزیمت می‌کنند و آنجا از فرد خبرنگاری با این پرسش مواجه می‌شوند که شما در ایران چند حافظ قرآن دارید؛ آن زمان این پیشکسوت قرآنی آمار دقیقی از حافظان و قاریان قرآن نداشتند اما پاسخی رندانه به پرسش آن خبرنگار می‌دهند مبنی بر اینکه شاید تعداد قاریان و حافظان قرآن ایران بیشتر از شما نباشد اما در ایران جوانان بیشماری داریم که محافظان قرآن هستند.

ارباب سلیمانی تصریح کرد: منظور حجت‌الاسلام قرائتی از محافظان قرآن جوانان این مرز و بوم بودند که در کسوت رزمنده و سرباز در مناطق مرزی در حال جنگ و ستیز با دشمن بودند که اکنون اگر ما اینجا و در شرایطی پایدار و باآرامش جمع شده‌ایم و در حال برگزاری این رویداد قرآنی هستیم به برکت خون شهداست.

معاون قرآن و عترت وزارت ارشاد در ادامه گفت: در وزارت ارشاد نیز اقداماتی در راستای توجه بیش از پیش به فعالیت‌های قرآنی و تکریم از فعالان این عرصه در حال انجام است که از جمله نمونه‌های آن همایش تکریم از خادمان قرآن کریم است که هر ساله برگزار می‌شود؛ تا چند روز دیگر نیز ما با برگزاری نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم در خدمت اساتید، فعالان قرآن و قرآن‌دوستان خواهیم بود که مجال مناسبی را فراهم می‌آورد که در آن طرح ها و ایده های ارائه شده در این رویداد جلوه و عرضه بهتر و بیشتری را پیدا کنند.

وی تأکید کرد: تفسیر و تدبر دو وجه مکمل پرداختی ریشه‌ای و عمیق برای درک بهتر و بیشتر مفاهیم و ادراکات قرآنی است، خوشبختانه به امر تفسیر طی سالیان متمادی توجه درخوری صورت گرفته بود و البته عرصه تدبر هم چند سالی است که در حال رونق و شکوفایی است چرا که معانی و مقاصدی که در قرآن به سبب ترجمه و شرح معانی آن صورت می گیرد، نیاز به واکاوی بیشتری است تا مراد و منظور از آن و اینکه چه کاربردی در اعصار مختلف دارد مورد مداقه قرار گیرد.

ارباب‌سلیمانی در پایان سخنان خود گفت: بنا به نقل مشهور امام جعفرصادق(ع) حضور و ملاقات با برادر دینی مایه رشد عقل انسان می‌شود؛ مصداق چنین ملاقات و همنشینی برگزاری این رویداد فاخر است که امیدوارم دوستان مسئول، فعالان قرآنی به بهترین وجه ممکن از آن بهره برداری های لازم را داشته باشند. 

از جمله دیگر سخنرانان مراسم افتتاحیه نخستین رویداد ملی هم‌افزایی کنشگران تدبر در قرآن کریم «صاد»، آیت‌الله محمدرضا عابدینی، مدرس حوزه و دانشگاه و عضو حقیقی ستاد ملی راهبری تدبر در قرآن بود که در سخنانی گفت: خوشبختانه  سمت و سوی حرکتی کشور ما به ویژه طی چند سال اخیر در حال نیل به سمت معارف قرآنی است. این امر شاید برای ما که در این عرصه فعال هستیم و خدا را شکر قرآن به سبب کنشگری که داریم ما را احاطه کرده است چندان ملموس نباشد اما برای بسیاری که از بیرون این روند را نظاره می‌کنند محسوس است.

وی گفت: باید به دنبال این بود که این موهبتی که به ما شده است جنبه شخصی پیدا نکند به هر حال هر یک از ما بنا به ظرفیت‌ها و قابلیت‌های خدادادی که خداوند به ما ارزانی کرده است بخشی از کنشگری قرآنی را تقبل کرده‌ایم اما جهت گیری صحیح در این عرصه آن است که فارغ از همه منیت‌ها به دنبال اعتلای فرهنگ قرآنی باشیم و سعی نکنیم که کار قرآنی را به نام خودمان تمام کرده و به دنبال آوازه و شهرت باشیم.

این مدرس حوزه و دانشگاه تصریح کرد: انسان موجودی نامتناهی است و لذا افق‌هایی که او باید به آن وصال پیدا کند نیز نامتناهی است، برای رسیدن به چنین سطح و جایگاه نامتناهی نیازمند مجهز شدن به قدرتی تمام‌نشدنی است که چنین نیرویی تنها با توسل به خود قرآن و آموزه‌های آن حاصل می‌شود.

آیت‌الله عابدینی در ادامه گفت: شاید در ذهن ما به شکل ناخودآگاه این مسئله خطور کند همین میزان که در حال فعالیت در عرصه قرآن هستیم برای اینکه از عنایات و مواهب الهی تأمین شویم کافی است در حالیکه فعل ما نیز باید قرآنی باشد و ما به دنبال صحیح ترین راه برای رسیدن به اهدافمان در عرصه فعالیت‌های قرآنی باشیم. یعنی ابتدا باید فرهنگ قرآنی در وجود خود ما القاء و اثر کرده باشد و حقیقت قران در  وجود، باور، کالبد و کلام ما تجلی پیدا کرده باشد.

وی تأکید کرد: در این مسیر باید مرتب به خودمراقبتی پرداخت و اینکه همواره تصمیماتی که می‌گیریم و افعالی که انجام می‌دهیم آن را با متر و معیار قرآنی سنجه و مورد بررسی قرار دهیم؛ این امر نیاز به تعبیر، تفسیر و در نهایت تدبر درست از آیات قرآن دارد و اگر به غلط شاهد این رویداد باشیم و تلقی غلط از آن صورت گیرد و یا به تعبیری، قرآن را برای موجه شناخته شدن اعمال و رفتارمان تفسیر به رأی کنیم، آن زمان است که شاید پوسته و رویه ظاهری فعالیت ما قرآنی باشد اما از آنجا که فاقد عمق و معناست، چندان تأثیری برای مخاطب و جامعه ما نخواهد داشت.

عابدینی در پایان گفت: تدبر در قرآن یعنی بازنگری قرآن از مناظر جدید که بتوان جنبه‌های ملموس‌تر و کاربردی‌تری از آن را که هادی و راهنمای بشری در زندگی دنیوی و ضامن سعادت او در زندگی اخروی است به وسیله آن به مردم نمایان کرد. این امر کار ما را در عرصه تدبر در قرآن خطیر و سنگین می‌کند؛ هر چند که در ابتدای این راه هستیم اما از همین ابتدا نیز باید مراقبت جدی صورت گیرد که فهم درستی از قرآن را ابتدا خود به دست آورده و سپس آن را در جامعه نشر دهیم.

دیگر سخنران ابتدایی این مراسم سیدمحسن میرباقری؛ مدرس پیشکسوت قرآن و از جمله دیگر اعضای حقیقی ستاد ملی راهبری تدبر در قرآن بود که مواردی مشابه آنچه که آیت‌الله عابدینی در امر لزوم عدم خودبینی در عرصه فعالیت‌های قرآنی از سوی کنشگران و پژوهشگران قرآنی باید شاهد بود را مطرح کرد.

وی بحران کنونی جوامع را بحران فکری دانست و گفت: نیاز است با توسل به قرآن به نوعی اندیشه یابی به منظور مواجهه درست با این بحران دست بزنیم به این منظور باید دو کار انجام داد؛ نخست اینکه به جوانان بیاموزیم که باید افکار خود را براساس رجوع به آموزه‌های قرآن تنظیم کنند و دوم اینکه در افعال خود مواظب و متوجه این امر باشند که نباید مصالح شخصی را مقدم به مصالح قرآنی  و آنچه که رضای قرآن و عترت در آن شرط است قرار دهند.

میرباقری در پایان تصریح کرد: مصداق قرآنی این امر اشاره به سرنوشت ۸ قومی است که خداوند آنها را شاهد مثال می‌آورد که چون به ظاهر مؤمن بودند اما در اصل دستوراتی الهی را در راستای مصالح و منافع خود مصادره و تفسیر به رأی می‌کردند، نابود شدند؛ امروزه بیش از اینکه باید نگران ترویج فساد در جامعه باشیم باید نگران ترویج کفر بود چرا که به جهت خلأ مواردی همچون تدبر در قرآن، فضایی به وجود آمده است تا دشمنان حتی با استناد به آیات قرآن آن را در جهت رسیدن به مطامع خود منحرف کرده و اندیشه انحرافی را خوراک جوانان ما کنند.

در بخش دیگری از این مراسم پیام حجت‌الاسلام و المسلمین عبدالحسین خسروپناه دزفولی؛ دبیر  شورای عالی انقلاب فرهنگی به نخستین رویداد ملی هم‌افزایی کنشگران تدبر در قرآن کریم«صاد» از سوی مجید یراق‌بافان؛ مجری این مراسم قرائت شد و در پایان با اهدای لوح و هدایایی از برگزیدگان این رویداد تجلیل به عمل آمد.

بنابراین گزارش در مراسم افتتاحیه همچنین هانی چیت‌چیان به نمایندگی از مجمع مدارس دانشجویی قرآن و عترت دانشگاه تهران، حجت‌الاسلام مقامی از مؤسسه تدبر در قرآن و سیره مشهد مقدس، حجت‌الاسلام حسین صبوحی از مؤسسه تدبر در کلام وحی شهر مقدس قم، به ارائه مطالبی در مورد فعالیت‌های مؤسسات خود و همچنین ارائه نکات تدبری در قرآن پرداختند. همچنین محمدمهدی آهنی و مهدی بیگلری؛ دو نوجوان پژوهشگر و قاری قرآن در فضایی سرگرم‌کننده به تدبر سوره «فیل» پرداختند.

 

 

 

 

 

یادآور می‌شود، نخستین رویداد ملی هم‌‏افزایی کنشگران تدبر در قرآن با عنوان «صاد» با هدف شبکه‏‌سازی، مشارکت و توسعه فعالیت‌های پیرامون موضوع تدبر در قرآن کریم طی امروز و فردا ۲ و ۳ اسفندماه برگزار می‏‌شود.

 

«صاد» طی فراخوانی از تمامی کنشگران تدبر در قرآن کریم خواست تا با ارسال ایده و طرح های خود در این رویداد شرکت کنند در رویداد  که در مجموع بیش از ۱۲۰۰ مربی، پژوهشگر و کنشگر مردمی و ۱۷۰ مؤسسه و تشکل مردمی برای حضور در رویداد اعلام آمادگی کرد  و طرح‏‌ها و ایده‏‌های خود را از طریق پایگاه اینترنتی SetadTadabbor.ir ارسال کردند.

 

دبیرخانه این رویداد پس از ارزیابی و داوری تمامی طرح‏‌ها و ایده‌‏های ارسال شده طی دو مرحله، تعدادی از طرح‌ها را  با توجه به شاخص‌‏های مختلفی از جمله نوآوری، توانمندی در اجرا جهت ارائه در همایش دو روزه در نظر گرفته شده است.

 

گفتنی است، دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی، شورای توسعه فرهنگ قرآنی، ستاد ملی راهبری تدبر در قرآن کریم و مؤسسات تخصصی فعال در زمینه تدبر در قرآن کریم در برگزاری اولین رویداد ملی «صاد» مشارکت دارند.

1403/12/04

تعداد بازدید: 5

پربازدیدترین

جدیدترین

منتخب

ایران
آیکون توانخواهان

T

T