ستاد جمعیت و خانواده | گزارشی از عملکرد سازمان تبليغات اسلامی در اجرای تبصره ماده ۳۷ قانون جوانی جمعیت 

تو را می‌جويم

ستاد جمعیت و خانواده | گزارشی از عملکرد سازمان تبليغات اسلامی در اجرای تبصره ماده ۳۷ قانون جوانی جمعیت 

تو را می‌جويم

برخلاف تصور خيلي‌ها، در زندگي پرهياهوي امروزي كه عده‌اي ظاهرهايي متفاوت با درونيات‌شان دارند، شايد انتخاب همسر مناسب، از سخت‌ترين تصميم‌ها براي جوانان و خانواده‌هايشان باشد. نشان به اين نشان كه آمار طلاق از همين اشتباه در انتخاب، روزبه‌روز رو به فزوني دارد. ترس از انتخاب نادرست موجب مي‌شود حتي خانواده‌ها دست‌ به عصاتر از قبل در انتخاب همسر مناسب براي جوان‌شان رفتار كنند و همين تعلل، فرصت‌ها را از بين ببرد و زمينه تجرد قطعي را بخصوص درمورد دختران افزايش دهد. كاهش ازدواج هم مهم‌ترين لطمه را به رشد جمعيت و فرزندآوري مي‌زند. 

تو را می‌جويم

به گزارش روابط عمومی سازمان تبلیغات اسلامی، براي گريز از اين هراس، بهترين راه استفاده از مشاوره و طلب ياري گرفتن از مراكز معتبر و رسمي است كه در زمينه ازدواج توانايي دارند بهترين گزينه همسان را براي جوانان انتخاب كنند. از همين‌رو قانون جواني جمعيت تمهيداتي انديشيده تا در سايه آن ازدواج تاجايي كه امكان دارد تسهيل شود و مهم‌تر از آن پايدار بماند.

مطابق ماده۳۷ قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، سازمان تبلیغات اسلامی مکلف است به منظور ترویج و تسهیل در امر ازدواج، از طریق مؤسسات فرهنگی، مساجد و روحانیون و دیگر ظرفیت‌های مردمی به توسعه فرهنگ واسطه¬گری در امر انتخاب همسر، با محوریت و مشارکت خانواده‌ها و رعایت موازین قانونی و شرعی بپردازد. 

همچنين تبصره اين ماده، وزارت ورزش و جوانان را موظف كرده با تأیید سازمان تبلیغات اسلامی، مجوز مراکز فعال در امر انتخاب همسر را صادر نماید.
در مدت 3 سالي كه از ابلاغ قانون جواني جمعيت مي‌گذرد، سازمان تبليغات اسلامي براي مهم‌ترين تكليفي كه اين قانون برايش درنظر گرفته، فعاليت‌هاي متنوعي انجام داده است. از راه‌اندازي سامانه ملي همسان‌گزيني گرفته تا ايجاد پلتفرم همدم كه توانسته بيش از 1380 ازدواج موفق را به ثبت برساند. آنچه در پي مي‌آيد مروري گذرا بر عملكرد سازمان تبليغات اسلامي در اجراي تبصره ماده 37 قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت است كه با يكديگر مي‌خوانيم.

گام اول براي مجوز همسان‌گزيني

مراكزي كه قصد داشته باشند خدماتي براي همسريابي به هموطنان در اقصي نقاط كشور ارائه دهند، بايد از وزارت ورزش و جوانان مجوز بگيرند اما آنهايي مي‌توانند وارد اين روند شوند كه صلاحيت‌شان را سازمان تبليغات اسلامي تاييد كرده باشد. با اين حساب نخستين گام در اين مسير، ثبت‌نام در سامانه ملی همسان‌گزینی به نشاني اينترنتي smhido.ir  است. اين سامانه را سازمان تبليغات اسلامي براي اجراي تبصره ماده 37 قانون جواني جمعيت ايجاد كرده و صلاحيت‌ها از اين طريق بررسي مي‌شود.
مراکزی که درخواست اخذ مجوز دارند پس از تکمیل تمام مدارک لازم مورد ارزیابی قرار مي‌گيرند و پس از قبولی در مصاحبه علمي در جلسات شورای تایید صلاحیت متقاضیان، در صورت احراز شرايط، وزارت ورزش و جوانان موظف مي‌شود با تأیید سازمان تبلیغات اسلامی، مجوز فعاليت در امر انتخاب همسر را براي آنها صادر كند.

فعاليت‌هاي ستادي

*تشکیل شورای هم‌افزایی مشترک سازمان تبلیغات اسلامی و وزارت ورزش و جوانان متشکل از نمایندگان سازمان و وزارتخانه(آقایان حجت الاسلام ابوترابی، بردیافر، مروار، حجت الاسلام متقی فر و خانم ها لطفی‌زاده و گودرزی) 
*برگزاری 8 جلسه مشترک شورای هم افزایی
*تهیه و تدوین و دستورالعمل اجرایی تبصره ماده 37 ویژه مراکز همسان گزینی مورد تایید و ابلاغ به کلیه مراکز جهت اجرای دستورالعمل
*بازبینی تعرفه مراکز همسان گزینی مورد تایید
*بازبینی دستوالعمل‌های اجرایی مراکز همسان گزینی مورد تایید
*تهیه و تدوین آئین‌نامه نظارت و بازرسی از مراکز همسان گزینی مورد تایید
*برنامه‌ریزی و اجرای رویداد صبا1 و صبا2 ویژه مراکز همسان گزینی مورد تایید

آمار فعاليت‌هاي ستادي 

20,000 متقاضي تا پايان سال 1402 در سامانه ملی همسان‌گزینی ثبت‌نام كردند
200 متقاضي پرونده خود را تكميل كردند كه همگي در جلسات شوراي هم‌افزايي بررسي شده است
144 متقاضي تاييد صلاحيت شدند
40 پرونده در دست بررسي است
16 متقاضي رد صلاحيت شدند
27 جلسه شوراي هم‌افزايي (به طور متوسط هر ماه 2 جلسه و هرجلسه 6 پرونده) تشكيل شد

بروزرسانی سامانه ملی همسان گزینی 

به منظور تامین زیرساخت‌های لازم برای ارائه خدمات به مراکز سامانه ملي همسان‌گزيني بترتيب ذيل بروزرساني شده است. همچنين به منظور اعطای نماد اعتماد سازمان تبلیغات به سامانه‌ها، پلتفرم‌ها و اپلیکیشن‌های آنلاین و در بستر اینترنت، صفحه ویژه در سامانه ایجاد شده است.
*ایجاد دسترسی تمدید مجوز
*ایجاد اطلس مراکز دارای تاییدیه در سراسر کشور
*ایجاد صفحه ثبت شکایات از مراکز همسان گزینی

آموزش واسطین ازدواج

براي ارتقای سطح آموزشی مراکز همسان گزینی که در این امر فعالیت دارند، دوره‌هايي آموزشي برگزار شده است كه مدیران و کنشگران مراکز همسان‌گزینی مورد تایید و واسطه‌هاي ازدواج در آنها شركت داشتند.
2500 شركت‌كننده در اين دوره‌ها شركت داشتند
100 كنشگر موفق به اخذ گواهی نامه آموزشی شدند
80  ساعت مجموع دوره آموزش بود كه به صورت آفلاین در سامانه مبشران برگزار شد

نظارت و بازرسی مراکز همسان گزینی 

براي نظارت بر عملكرد مراكز همسان‌گزيني مورد تاييد، ستاد جمعيت سازمان تبليغات اسلامي به دو شيوه عمل مي‌كند. 
*نظارت پیشینی: گروه تحقیق متشکل از حدود 50 نفر از کارشناسان ستاد جمعیت در سراسر کشور، مسئولیت تحقیق و بررسی در خصوص متقاضیان تاسیس مراکز را به عهده دارند.
*نظارت پسینی: در بازدید از استان‌هايي كه مراكز فعال همسان‌گزيني دارند، يك بازرس به نمایندگی از ستاد خانواده و جمعیت خانواده و شورای همسان گزینی به اتفاق نمایندگان ستاد جمعیت سازمان در استان‌ها و معاونین فرهنگی و روسای ادارت شهرستان‌های سازمان نسبت به بررسی و بازدید از مراکز اقدام می‌كنند.
در برنامه‌ریزی صورت گرفته و مطابق آئین‌نامه نظارت و بازرسی از مراکز همسان گزینی مورد تایید، تاكنون نظارت و بازرسی از 41 مركز فعال در استان‌های خراسان رضوی، خراسان شمالی، گلستان، کهگیلویه و بویر احمد، چهارمحال و بختیاری، فارس، اصفهان، قم، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، تهران و همدان به عمل آمده است.

همدم، سكويي براي ازدواج‌ موفق

«همدم» سامانه‌اي وابسته به موسسه فرهنگی و اطلاع رسانی تبیان است و تبيان به عنوان بزرگترین مجموعه سازمان تبلیغات اسلامی در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات، نامي آشنا براي كاربران اينترنت به‌شمار مي‌رود. تبيان پيش از راه‌اندازي همدم و در سال 1394 سامانه «همسان گزینی» را در سايت خود ايجاد كرد که بر پایه فعالیت معرفان ازدواج، کار‌های خود را دنبال می‌کرد. در همسان‌گزینی، جوانان مشخصات خود را و معرفان ازدواج، مشخصات متقاضیان خود را در آن وارد كرده و معرفان براساس مشخصات موجود، گزینه مناسب برای متقاضیان خود را انتخاب می‌کردند. در اين مدت ۷هزار نفر در سامانه همسان‌گزینی تبیان ثبت‌نام کرده و بیش از ۳ هزار و ۷۰۰ ازدواج موفق در آن ثبت شد اما دامنه اين فعاليت محدود به ۶ استان می‌شد و خود کاربران هم امكان انتخاب نداشتند. همين محدوديت‌ها باعث شد، همدم به عنوان يك اپليكيشن موبايلي جايگزين آن شود.
چندي پيش زهره حسینی، مدیر پلتفرم همدم كه با نشاني «@Tebyan.Hamdam   » در شبكه های اجتماعي قابل دسترسي است، در نشست هم‌اندیشی ازدواج پایدار درباره روند همسان‌گزینی و همسريابي در موسسه تبیان توضيحاتي ارائه كرد كه بخشي از آن چنين بود؛
*از سال 1385 متوجه شدیم که کاربران شبکه‌های اجتماعی به صورت خودجوش با یکدیگر آشنا شده و ازدواج می‌کنند. با ایجاد شدن چنین بستری از آشنایی، موسسه تبیان تصمیم گرفت مدلی ارائه دهد که بر مبنای سبک زندگی دین‌دارانه و البته با در نظر گرفتن پایه‌های علمی چون الگوهای رواشناسی و تناسب‌سنجی باشد. این ایده منجر به طراحی سامانه «همسان‌گزینی» شد که تا سال 93 منجر به شناسایی حدود 150 معرف ازدواج شد.
*این سامانه در سال 94 رونمایی شد که تا سال 1400 از طریق آن در 6 استان کشور فعال بودیم. طی این 6 سال فعالیت بیش از 85 هزار نفر از 6 استان کشور ثبت نام کردند و پس از انجام یک مصاحبه راستی آزمایی با 16 هزار نفر از این افراد، نهایتا به 3700 مورد ازدواج از طریق این سامانه دست یافتیم. پس از اینکه متوجه شدیم کاربران ما علاقه دارند خودشان هم در بانک اطلاعاتی همدم جستجو کنند و باتوجه به اینکه نیاز به گستردگی چنین فعالیتی بود، پلتفرم «همدم» را طراحی کردیم که این پلتفرم در سال 1400 با حضور آقای قالیباف رونمایی شد. همدم، پلتفرم دستیار خانواده‌ها برای جوانان است که از مسیر آموزش و همسر‌یابی استفاده می‌کند برای اینکه بتواند به خانواده‌ها در مسیر ازدواج جوانانشان کمک‌رسانی بکند.
*سکوی اینترنتی همدم 4 سرویس اصلی دارد؛ بخش همدم‌یاب جهت ثبت‌نام برای پیدا کردن فرد مناسب ازدواج، قسمت مشاوره که به بخش «پرسان» مجموعه تبیان متصل می‌شود، بخش مجله آنلاین که مربوط به محتواهای آموزشی است و قسمت کارگاه‌های آموزشی که به صورت آنلاین و حضوری برگزار می‌شوند.
*براي ثبت نام در پلتفرم همدم فرد باید فرمی را پر کرده و مدارکی از اطلاعات فردی را به منظور صحت‌سنجی بارگذاری کند. پس از آن باید به دو آزمون روانشناختی پاسخ دهد تا افراد به لحاظ رواشناختی غربالگری شوند. با این آزمون، افرادی که آماده ازدواج نیستند را وارد پروسه مشاوره می‌کنیم. همچنین شاخص‌های افراد را دریافت می‌کنیم تا از طریق این مشخصه‌ها افراد مناسب یکدیگر را شناسایی ‌کنیم.
*در ابتدای کار، این پلتفرم بر اساس شاخص‌های همسان‌گزینی، 5 پیشنهاد به کاربر ارائه می‌دهد که اگر مناسب بود درخواست آشنایی بدهد. درخواست آشنایی برای فرد هدف پیامک شده که می‌تواند بدون مشخصات هویتی او، این پیشنهاد را بررسی کند. اگر دو نفر یکدیگر را تایید کردند، اطلاعات در اختیار معرف قرار می‌گیرد تا با دختر و پسر و خانواده‌هایشان ارتباط بگیرد و اطلاعات تکمیلی را نیز در اختیارشان قرار دهد.
*یکی از قابلیت‌های ویژه سامانه همدم که توانسته است تا حد قابل قبولی اعتماد مردم را به خود جلب کند، همکاری با نهادهای مرجع برای احراز هویت کاربران است؛ این سامانه با استعلام مدارک از دستگاه‌های مربوطه، برخی اطلاعات و مشخصات وارد شده توسط کاربران مانند اطلاعات هویتی، تحصیلی، شغلی و محل سکونت را صحت سنجی می‌کند تا متقاضیان استفاده از این سامانه با خطای کمتری با متقاضیان دیگر آشنا شوند؛ بخش دیگری از اطلاعات مانند مشخصات فردی، ظاهری، میزان تقید به دین و مسائلی از این دست نیز براساس خود اظهاری کاربران در حساب کاربری آنها نمایش داده می‌شود.

همدم به روايت آمار
2,800,000 بار همدم مورد جستجوی دستی و سیستمی کاربران قرار گرفته است
650,000 بار پلتفرم همدم نصب و دانلود شده است
85,000 معرفي در همدم صورت گرفته است
10,200 آزمون روانشناختي براي غربالگری جهت تضمين سلامت روان خانواده‌ها در همدم انجام شده است
1380 ازدواج از طريق سامانه همدم انجام شده است
4380 ازدواج از ابتداي ايجاد سامانه همسان‌گزيني به سامان رسيده است
6 طلاق از مجموع ازدواج‌هاي انجام شده ثبت شده است 
650 محتوای آموزشي در قالب فيلم، پادكست، اينفوگرافي و مقاله در قسمت مجله آنلاين و صفحات شبكه اجتماعي همدم درخصوص آموزش‌های لازم برای تشكيل خانواده بالنده و پايدار توليد شده است

معرف ازدواج سامانه «همدم»:
زیاده طلبی خانم‌ها باعث می‌شود آقایان به ازدواج فکر نکنند
با نسرین پاکرو كه تا به حال واسطه ازدواج جوانان زیادی با یکدیگر شده و یکی از معرفان ازدواج سامانه همدم است به گفت‌گو نشستيم.او از سال ۹۳ ابتدا با سامانه همسان گزینی تبیان و بعد با سامانه همدم مشغول فعالیت است.
*نقش معرف در سامانه همدم چیست و به چه صورت عمل می‌کند؟
در سامانه همدم معرف نقش واسطه و تسهیل‌گر آشنایی دو نفر را برعهده می‌گیرد .بعد از اینکه افراد در سامانه احراز هویت ثبت نام شده و شخص مورد نظر را از بین گزینه‌های پیشنهادی انتخاب کردند، بررسی‌های کلی توسط ما صورت می‌گیرد و اگر موارد اختلاف زیاد باشد، تذکرات لازم به طرفین بیان می‌شود و در صورتی که هر دو نفر با وجود آگاهی از اختلافات موجود، مایل به ادامه مسیر باشند، شماره خانم را با توجه به گروه سنی که دارد، در اختیار آقا قرار می‌دهیم و اگر سن خانم کمتر از حد معمول باشد، شماره مادر خانم در اختیار مادر آقا قرار می‌گیرد که بتوانند ارتباط اولیه را با هم داشته باشند .در گروه‌های سنی بالاتر كه هر دو طرف از پختگی‌‎های لازم به جهت امر ازدواج برخوردار هستند، باز هم تذکرات و مشاوره‌های لازم به آنها ارائه مي شود ولي در رده‌های سنی پایین‌تر توصیه بر این است که ملاقات اولیه با حضور والدین انجام شود و اگر والدین در قید حیات نیستند، یکی از نزدیک‌ترین بستگان در این ملاقات حضور داشته باشد.توصیه ما این است که ملاقات اولیه در منزل یکی از زوجين انجام شود تا شناخت بهتری نسبت به يكديگر پيدا كنند. وظیفه ما تا زمان به نتیجه رسیدن ارتباط ادامه خواهد داشت و تا آن زمان، طرفین را رها نمی‌کنیم.اگر در طول آشنایی هم طرفین نیاز به معرفي بيشتر داشته باشند ما همراه هستیم و مشاوره‌های لازم را به آن‌ها ارائه می‌دهیم.
*به نظر شما که با سنین مختلف برای معرفی ازدواج در ارتباط هستید چه تفاوتی بين تشكيل خانواده در سنین پایین و بالا وجود دارد؟
در سنین بالاتر مثل رده سنی ۳۰ الی ۴۰ سال معمولا سختگیری‌های بیشتری برای انتخاب فرد مورد نظر وجود دارد و درخواست‌هایی که هم دارند، معمولا با هم هماهنگ نیست؛ هردو نفر هم معمولا کمتر از خواسته‌های خود گذشت می‌کنند. ولی در سنین پایین‌تر افراد انعطاف پذیری بیشتری برای پذیرش طرف مقابل خود دارند و معمولا راحت‌تر مایل به تغییر برخی ویژگی‌ها و عادت‌های خود هستند. تجربه می‌گوید هر چه سن زوج پایین‌تر باشد، معیار‌ها آسان‌تر است و ازدواج راحت‌تر صورت می‌گیرد.
*برخی افراد، از كاري كه شما انجام مي‌دهيد، پرهيز دارند و مثلا مي‌گويند اينگونه كارها به ما ربطی ندارد و نباید در زندگی مردم دخالت کنیم؛ شما هم تا به حال اين‌چنين مورد نقد قرار گرفته‌اید؟
برخي افراد که تمایل به ازدواج دارند، به راحتی نمی‌توانند با طرف مقابل خود ارتباط بگیرند؛ در خانم‌ها كه حجب و حیا مانع ارائه پیشنهاد و درخواست به طرف مقابل می‌شود؛ حتی در آقایان هم این موضوع مطرح است که برخی افراد به خاطر خجالتی بودن، نمی‌توانند درخواست ازدواج خود را مطرح کنند.در خانواده‌های کم جمعیت هم این مشکل بيشتر است. با اين احوال صحبت‌ها به این معنی نیست که افرادی که خواستگار یا گزینه برای ازدواج ندارند به ما مراجعه می‌کنند؛ بلكه اين معنا را دارد که در بین گزینه‌های موجود در اطراف آنها، فرد مناسبی که شرایط نزدیک‌تری به آن‌ها داشته باشد، پیدا نمی‌شود. این افراد وقتی به ما مراجعه می‌کنند، ما با بررسی گزینه‌های موجود، افرادی که ویژگی مناسب‌تری نسبت به هم دارند را به یکدیگر معرفی می‌کنیم .انتقادات معمولا از طرف افرادی مطرح می‌شود که گزینه‌های موجود در اطرافشان بیشتر است و به راحتی می‌توانند فرد مورد نظر خود را پیدا کنند .منظور ما این نیست که افراد از پیدا کردن فرد مورد علاقه خود ناتوان هستند، بلکه با اضافه کردن موارد پیشنهادی، شانس پیدا کردن گزینه مناسب را بيشتر مي‌كنيم.
*شما به صورت حضوري هم در جریان اتفاقات و تعاملات خانواده‌ها و افراد قرار مي‌گيريد؟
این امکان وجود ندارد که به صورت فیزیکی در کنار خانواده‌ها در تمام مراحل حضور داشته باشیم، ولی می‌توانیم در دفتر خود میزبان اتفاقات باشیم.
*تا به حال شده که شخصی را از بین گزینه‌هایی که در همدم ثبت نام کرده‌اند به آشنایان خود معرفی کنید؟
بله معرفی کردم و نتیجه آن به ازدواج ختم شد.
*معمولا چقدر طول می‌کشد تا دو نفر با هم آشنا شوند و مدت زمان آشنا شدن تا ازدواج در بین زوجین چقدر است؟
مدت زمانی که دو طرف برای آشنایی با یکدیگر وقت صرف می‌کنند،چندان مشخص نيست و معمولا به فرهنگ و آداب و رسوم خانواده‌ها مرتبط می‌شود.شغل افراد هم از دیگر پارامتر‌هایی است که تاثیر زیادی در این موضوع دارد؛ هرچه میزان دیدار‌ها بیشتر باشد، آشنایی سریع‌تر رخ می‌دهد.تاکید ما هم به خانواده‌ها این است که برای آشنایی، زمان تعیین نکنند و همیشه به آن‌ها می‌گوییم هر چه زمان بیشتری بگذرد، افراد خود واقعی‌شان را به نمایش می‌گذارند. با تمام اينها، به نظرم مناسب‌‎ترین زمان برای آشنایی ۵ تا۶ ماه است.
*خط قرمز شما در اولین مواجهه با پرونده دو نفر که به یکدیگر درخواست داده‌اند چیست؟
اختلاف سنی طرفین یکی از موضوعاتی است که در اولین مراحل به آن توجه می‌شود و در صورتی که اختلاف سنی زوج با هم زیاد باشد، تذکرات لازم را به آن‌ها می‌دهیم؛ برخی از آن‌ها قبول می‌کنند و برخی دیگرحتي با شنیدن تذکرات ما هم مسیر خود را تغییر نمی‌دهند.
*از نظر شما مناسب‌ترین سن ازدواج چه زمانی است؟
ازدواج از نظر ما فرمول سنی ندارد و همه چیز به بلوغ افراد مرتبط می‌شود.ممکن است کسی سن بالایی داشته باشد، ولی پختگی لازم را برای تشکیل و اداره زندگی نداشته باشد و برعکس ممکن است کسی سن کمی داشته باشد، ولی توانایی مدیریت زندگی را به بهترین نحو انجام دهد.
*مهمترین اختلافی که باعث ازدواج نکردن جوانان می‌شود چیست؟
مسائل مهمی در این موضوع موثر است، ولی در حال حاضر مسئله اقتصادی و زیاده طلبی خانم‌ها و توقعات بالای آن‌ها مهمترین موضوع است که باعث می‌شود جوانان، خصوصا آقایان به ازدواج فکر نکنند.


 

1403/11/01

تعداد بازدید: 17
ایران
آیکون توانخواهان

T

T