۳۰ بهمن | حجتالاسلام قمی :
توقع میرود در پویش ملی «زندگی با آیهها» پیشرفت محسوسی نسبت به سال گذشته داشته باشیم
ستاد جمعیت و خانواده | مروری بر نقطه نظرات دكتر سيدابراهيم رئيسی، رئيسجمهور فقيد در مراسم اهدای جایزه ملی جوانی جمعیت
شنبه ۲۹ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ و در آستانه روز ملی جمعیت، دومین جایزه ملی جوانی جمعیت، طي مراسمی با حضور آیتالله سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور فقيد كشورمان در سالن اجلاس سران برگزار شد. يك روز پس از اين رويداد بود كه حادثه بالگرد در ورزقان، موجب شهادت دكتر رئيسي و همراهانش شد. درواقع اين مراسم از آخرين يادگارهاي شهيد خدمت است. ايشان در اين مراسم به نكات مهمي درباره جواني جمعيت اشاره كرد كه مرور آنها خالي از لطف نيست. افزون بر اين، در اين مراسم در بخش دستگاههای اجرایی، سازمان تبلیغات اسلامی به عنوان یکی از نهادهای برتر کشور در اجرای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت برگزیده و حجتالاسلام محمد قمی، رئيس سازمان تبليعات اسلامي شايسته تقدیر اعلام شد.
به گزارش روابط عمومی سازمان تبلیغات اسلامی، تبیین، توجیه و اقناع افکارعمومی، مسئولیت همه اصحاب قلم و بیان، بخشهای آموزشی و فرهنگی و همه کسانی است که از نفوذ کلام برخوردارند. ما نیازمند باز کردن گرههای ذهنی در زمینه تشکیل خانواده، فرزندآوری و افزایش جمعیت هستیم و این مهم نیازمند تبیین و اقناع است؛ این نکته و سخن را که اگر بچهدار شویم وضعیت اقتصادی چطور میشود، خداوند متعال پاسخ داده و این از معجزات الهی است که هیچكس را ندیدیم که وضع مادی او ولو نسبی، بعد از ازدواج بدتر از زمان قبل از ازدواج او شده باشد.
*یکی از سخنرانان در این نشست فرمودند برای تشویق خانوادهها به فرزندآوری باید به فکر خانههای بزرگ باشیم؛ آنچه در واقعیت شاهد آن هستیم، برخلاف این گفته است و اگر نگاهی به وضعیت موجود بیاندازیم میبینیم که در خانههای بزرگ مناطق شمالشهر فرزندان کمتری هستند تا خانههای کوچک جنوب شهر، لذا خانه بزرگ یک نیاز حتمی برای فرزند بیشتر داشتن نیست. با امکانات کم هم میشود صاحب فرزند شد و این سخن که تا اتاق اضافه نداشته باشیم، نمیتوانیم فرزندان بیشتری داشته باشیم، سخن قابل دفاعی نیست؛ تشکیل خانواده و بچهدار شدن حتما نیاز به مسکن و امکانات متناسب دارد، اما اینکه فقط اینها زمینه فرزندآوری باشند، باور صحیحی نیست.
*تجربه زندگی والدین و اجداد ما نشان میدهد که در خانههای کوچک که اتفاقا در هر اتاق آن نیز یک خانواده با چند فرزند زندگی میکردند هم میشود به خوبی زندگی کرد. البته معنای این حرف آن نیست که امروز هم اینگونه باید زندگی کنیم، امروز مدل و سبک زندگیها نسبت به گذشته تغییر کرده، اما باید تلاش کنیم فرهنگ قناعت میان مردم زنده بماند.
*اجرای قانون جوانی جمعیت برای دولت الزامی است، اما بنده همواره به مجریان تاکید کردهام که میزان تاثیرگذاری موارد مختلف درج شده در این قانون را به شکل مستمر و دقیق بررسی کنند تا قانون را به نفع مواردی که تاثیرگذاری بیشتری در زمینه تشکیل خانواده و فرزندآوری دارند، اصلاح شود. باید مواردی که سهم بیشتری در تشویق جوانان به ازدواج و فرزندآوری در خانوادهها دارند احصا شده و تقویت شوند. ستاد ملی جمعیت هم در راستای اجرای کامل قانون جوانی جمعیت باید به صورت فصلی عملکرد دستگاهها را نسبت به اجرای این قانون رصد کند تا هم کاستیها و نقاط ضعف مشخص شود و هم دولت به ارزیابی دقیقی نسبت به سیاستها در این زمینه دست یابد.
*جوانی جمعیت در تولید قدرت، ثروتآفرینی، جلوگیری از پیری جمعیت و جوان ماندن کشورمان بسیار حائز اهمیت است. جمعیت جوان و نیروی جوان کارآمد یعنی کار دانشبنیان، رشد تولید، افزایش امنیت، نشاط اجتماعی و ارتقای فرهنگی؛ بنابراین همه فعالان این حوزه و مدیران بخشهای مختلف برای تحقق ایران جوان باید به وظایف خود عمل کنند.
*یکی از موانع مهم پیش روی افزایش جمعیت، سقط جنین غیرقانونی است؛ آمارهای منتشر شده در این زمینه نگرانکننده است که برخورد جدی با موارد غیرقانونی و بدون مجوز از سوی پزشک را لازم و ضروری کرده است. يكي از راهکارهای مؤثر در کاهش این پدیده نادرست، اقناع و آگاهسازی زوجهای جوان نسبت به آثار حقوقی و آثار وضعی سقط جنین است. زوجهای جوان باید بدانند ارتکاب بدون مجوز و غیرقانونی این عمل مصداق قتل نفس است که هم برای مباشر و هم برای معاون در ارتکاب این عمل آثار حقوقی و وضعی دارد و همه صاحبان قلم و بیان فعال در مسائل اجتماعی در آگاهسازی جوانان در این زمینه وظیفه دارند. قدرت و جدیت در اجرای قانون هم نقش موثري در کاهش آمار سقط جنین دارد؛ دستگاه قضا و نهادهای دولتی مرتبط با این امر بايد با رصد و پیگیری جریان سوداگر و تحت پیگرد قرار دادن آنها در زمینه کاهش این پدیده نادرست، نقشآفرینی کنند.
*دشمنان براي کمرنگ کردن اهمیت نهاد خانواده و ایجاد تغییر در ادراک نسل جوان، برنامهریزی كردهاند. موضوع جمعیت و خانواده بهویژه در فرهنگ و جامعه ایرانی موضوعی بسیار با اهمیت است و از این جهت بنده در مجمع عمومی سازمان ملل یکی از محورهای مهم سخنرانی خود را به این مسئله اختصاص دادم.
*همانگونه كه رهبر معظم انقلاب اسلامی بارها نسبت به مشارکت مردم در امور اجرایی کشور تاكيد كردهاند، موفقیت در اجرای قانون جمعیت نيز در گرو مشارکت مردم در این زمینه است. در سالهای گذشته به دلیل سیاستهای نادرست و در قالب شعارهایی مانند «فرزند کمتر زندگی بهتر»، وقفهای جدی در فرزندآوری و رشد جمعیت کشور اتفاق افتاد که خوشبختانه با هشدار به موقع رهبری این سیاست نادرست اصلاح و همه بخشهای کشور امروز در زمینه تحقق جوانی جمعیت در تلاش هستند. اميدوارم برگزاری این همایش و اقدامات ستاد جمعیت و همچنین دستگاههای مسئول در جهت رشد جمعیت، فرزندآوری و حمایت از مادران و کودکان موثر واقع شود.
1403/10/04
T
T