سازمان هیأت و تشکلهای دینی | طرح حسینیه کودک توسعه یافت؛
حسینیه کودک؛ جایی برای عزاداری مادران
در گفتوگو با حجتالاسلام محمدهادی هدایت مطرح شد؛
حجتالاسلام محمدهادی هدایت میگوید: «در هیأت، همه از جیب خود برای امام حسین علیهالسلام خرج میکنند. هیأتها را دولت و حکومت اداره نمیکنند؛ هیأت مال مردم است.»
به گزارش روابط عمومی سازمان تبلیغات اسلامی، در آستانه ماه محرم بار دیگر صدای طبل عزای حسینی در فضای جامعه طنینانداز میشود؛ آیینی که نه تنها یادآور بزرگترین حماسه انسانی در برابر ظلم است، بلکه ظرفیتی تمدنساز برای جوامع اسلامی در عرصه اتحاد، مقاومت و معنویت به شمار میآید. انتخاب شعار مشترک «ایران، حسین تا ابد پیروز است» برای هیئات مذهبی در محرم امسال، بازتابی روشن از پیوند عمیق فرهنگ عاشورا با هویت ملی و جهانی شیعه است. حجتالاسلام محمدهادی هدایت، نویسنده و پژوهشگر دینی، در گفتوگویی صریح، نسبت هیأت و جامعه منتظر، روح حاکم بر مناسک حسینی، و جلوههای اجتماعی مکتب اهلبیت علیهمالسلام در هیئات مردمی را تبیین کرده است.
حجتالاسلام محمدهادی هدایت با اشاره به مفاهیم بلند زیارتهای معصومین علیهمالسلام، جایگاه هیأتهای مذهبی را در تحقق آموزههای شیعه تبیین میکند و میگوید:«در زیارت جامعه کبیره عبارتی داریم: السَّلامُ عَلَیكُم یا أَهْلَ بَیْتِ النُّبُوَّةِ... سِلْمٌ لَكُم؛ یعنی من تسلیم شما اهلبیت هستم. اما در زیارت عاشورا میخوانیم: سِلْمٌ لِمَنْ سَالَمَكُمْ؛ یعنی من تسلیم تسلیم شما هستم، نوکر نوکر شما هستم، با تسلیم شما همدل هستم. هیأت، محور تحقق همین سِلْمٌ لِمَنْ سَالَمَكُمْ است؛ اجتماعی که حول امام شکل گرفته اما اعضای آن با یکدیگر نیز بهشدت اتصال عرضی دارند.»
او تأکید میکند: «هیأت، مصداق یک جامعه شکلگرفته بر اساس ولایت طولی و عرضی است؛ و این همان بُنْیانٌ مَرْصُوصی است که خداوند در قرآن از آن سخن گفته است. اگر چنین اتفاقی که در هیأت میافتد در سطح جامعه گسترش یابد، ما به ظهور خواهیم رسید.»
هدایت با اشاره به فقدان تبعیض در ساختار هیئات میگوید: «در هیأت، کسی خود را نسبت به دیگری برتر نمیداند. وزیر میآید و همان غذایی را میخورد که یک رفتگر در خیابان میخورد. همان احترامی که برای وزیر قائلاند، برای رفتگر نیز قائل هستند. همه در کنار هماند و بالا و پایینی وجود ندارد. وزیر و رفتگر همه روی زمیناند. اگر هم صندلی باشد، همه بر روی آن مینشینند.»
او ادامه میدهد: «در هیأت، ملاک کرامت انسانها، گریه کردن برای امام حسین علیهالسلام است، نه مدرک، عنوان اجتماعی، پرستیژ یا لباس. در هیأت، هر کسی که بیشتر نوکری کند، بالاتر است. در واقع، بالاترین فرد کسی است که بیشتر خدمت کند؛ چنانکه گفتهاند: سَیِّدُ القَومِ خادِمُهُم. معیارهای عجیبی در هیأت وجود دارد که اگر همین معیارها در جامعه ترویج پیدا کند، جامعه رشد خواهد کرد.»
هدایت در پایان با تأکید بر مردمیبودن هیئات و روحیه ایثار جاری در آنها میگوید: «در هیأت، همه از جیب خود برای امام حسین علیهالسلام خرج میکنند. هیأتها را دولت و حکومت اداره نمیکنند؛ هیأت مال مردم است. خود مردم برای امام حسین(ع) خرج میکنندو با عشق کار میکنند. این روحیه همدلی طبیعتاً تمرینش در هیأت اتفاق میافتد.»
منبع: ایسنا
1404/04/09
T
T