موسسه بهمن سبز | جریانی نوین در اکران فیلم‌های سینمایی؛

رونق سینما در شهرها و روستاها با اکران‌های سیار

موسسه بهمن سبز | جریانی نوین در اکران فیلم‌های سینمایی؛

رونق سینما در شهرها و روستاها با اکران‌های سیار

سالن‌های سینما در کشورمان بیشتر در چند کلان‌شهر متمرکز شده‌اند و بسیاری از شهرها و روستاهای ایران حتی رنگ پرده نقره‌ای را هم ندیده‌اند، جریانی نو، پرتکاپو و مردمی، آرام‌آرام فرهنگ تماشای فیلم روی پرده را به دل زندگی مردمان ساکن در شهرها و روستاهای دور و نزدیک برده است.

رونق سینما در شهرها و روستاها با اکران‌های سیار

به گزارش روابط عمومی سازمان تبلیغات اسلامی، با آن که سالن‌های سینما در کشورمان بیشتر در چند کلان‌شهر متمرکز شده‌اند و بسیاری از شهرها و روستاهای ایران حتی رنگ پرده نقره‌ای را هم ندیده‌اند، جریانی نو، پرتکاپو و مردمی، آرام‌آرام فرهنگ تماشای فیلم روی پرده را به دل زندگی مردمان ساکن در شهرها و روستاهای دور و نزدیک برده است.
 
در کنار مؤسسه‌هایی چون اکران مردمی عمار، سینماسیار انجمن سینمای جوانان ایران و پلتفرم‌هایی همچون راوینو، یکی از بازیگران اصلی، مؤسسه بهمن سبز است. بهمن سبز  را حوزه هنری  اوایل دهه 80 شمسی راه‌اندازی کرد که حالا با بهره‌برداری از ۶۰ سینما و ۱۹۲ سالن در سراسر کشور و ظرفیتی بیش از ۳۱ هزار صندلی، به یکی از بزرگ‌ترین و پیشروترین نهادهای سینمایی کشور بدل شده و با طرح اکران سیار خود، فصل تازه‌ای در توزیع فیلم و دسترسی فرهنگی گشوده است. محمد محمدی‌نیاکی، مدیر پخش اکران سیار مؤسسه بهمن سبز دراین باره بیشتر توضیح می‌دهد.

برای فضاهای خالی از سینما

حدود ۶۰ درصد از جغرافیای کشور فاقد سینمای فعال است. یعنی ما شهرهای بزرگی داریم، حتی مرکز استان‌هایی که در حال حاضر اصلاً سینمایی ندارند. این یعنی جمعیت قابل‌توجهی از مردم کشور، عملاً از امکان دیدن فیلم در سینما محروم‌اند. وقتی چنین کمبودی در زنجیره سینماداری کشور وجود دارد، اکران سیار با هدف پوشش همین مناطق شکل گرفت. مأموریت ما این است که آن ۶۰ درصد مناطق فاقد سینما را پوشش بدهیم؛ یعنی فیلم را به دل مردمی ببریم که سال‌ها منتظر بودند اما سینما به شهرشان نرسید.
با این حال استقبال مخاطبان در مناطق مختلف، طبیعتاً تفاوت دارد. در شهرها و روستاهایی که فاقد سینما هستند یا سال‌هاست رنگ پرده سینما را ندیده‌اند، اشتیاق مردم برای تماشای فیلم بسیار بیشتر است. در این مناطق، سینما یک تجربه تازه و جذاب برای مردم است و این تازگی، باعث استقبال گسترده می‌شود. از سوی دیگر، در مناطقی که مردم قبلاً تجربه حضور در سینما را داشته‌اند، ممکن است این استقبال کمی ملایم‌تر باشد.

هزینه تماشای اکران سیار

تماشای فیلم در اکران سیار برخلاف تصور رایگان نیست. ما برای این‌که بتوانیم عدالت فرهنگی را به شکلی پایدار اجرا کنیم، نرخ‌نامه مشخصی را برای اکران‌ها تدوین کرده‌ایم که بر اساس موقعیت جغرافیایی و سطح امکانات هر منطقه، دسته‌بندی شده است. هزینه تماشای فیلم در مناطق روستایی به‌ازای هر نفر ۱۵ هزار تومان است. در شهرهای کوچک، این رقم به ۲۵ هزار تومان می‌رسد و در شهرهای بزرگ با جمعیت بالای ۴۰۰ هزار نفر، هر نفر برای دیدن فیلم باید ۳۵ هزار تومان پرداخت کند. اکران‌های ما حتی در پارک‌ها یا فضاهای عمومی شهری نیز رایگان نیستند. برای هر فیلم، مبلغی به‌عنوان هزینه اکران تعیین می‌شود و به‌صورت منظم و شفاف دریافت می‌گردد. این سازوکار باعث شده تا طرح اکران سیار، علاوه بر جنبه فرهنگی، از نظر اقتصادی نیز قابل تداوم باشد.

تطابق با فرهنگ و ذائقه مردم

فیلم‌هایی برای اکران در این طرح انتخاب می‌شوند که مطابق با ویترین سینمایی کشور باشند و از لحاظ مضمون، سالم و متناسب با فرهنگ جامعه باشند. در فرآیند انتخاب فیلم‌ها، حساسیت‌هایی را در نظر می‌گیریم تا اطمینان حاصل کنیم که آثار به نمایش درآمده، اثر سوء، بر روی فرهنگ عمومی مردم نگذارند. برای این‌که سینما و فیلم‌ها بتوانند در دل جوامع مختلف جایگاهی پیدا کنند، باید محتوای آن‌ها با فرهنگ و ذائقه مردم هر منطقه همخوانی داشته باشد. به همین دلیل، ما تلاش می‌کنیم فیلم‌هایی را وارد چرخه اکران سیار کنیم که به نوعی ارتباط با فرهنگ عامه مردم داشته باشند.

تجربه‌های اکران سیار در  نقاط مختلف

اکران‌های سیار را نه تنها در ایران، بلکه در کشورهای مختلف نیز تجربه کرده‌ایم. یکی از تجربیات جالب ما، اکران فیلم «اخت الرضا» در عراق بود. این فیلم در ایام پیاده‌روی اربعین به نمایش درآمد و ما در یکی از موکب‌ها هر شب یک یا دو اکران از آن داشتیم. این تجربه نشان داد که اکران سیار در چنین فضاهایی می‌تواند تأثیر عمیقی بر مخاطبان داشته باشد. همچنین در لبنان و افغانستان هم تجربه اکران فیلم داشتیم. این اکران‌ها در مناطق مختلف با استقبال ویژه‌ای مواجه شد و بازخوردهای بسیار مثبتی از مردم دریافت کردیم. به‌ویژه در مناطقی که مردم هیچ‌گاه تجربه رفتن به سینما را نداشته‌اند، واکنش‌ها شگفت‌انگیز و جذاب بود. سال گذشته در لبنان و در شرایط جنگی، برای بچه‌های جنگ‌زده لبنانی فیلمی به نمایش گذاشتیم. این اکران با وجود قطع برق و بمباران‌ها، با بازخورد بسیار خوبی مواجه شد. تیم پشتیبانی ما به‌طور مداوم تلاش کرد تا اکران به‌طور کامل و بدون مشکل ادامه یابد. اکران‌های سیار نه تنها در سطح محلی به ترویج فرهنگ سینما کمک می‌کند، بلکه به ایجاد ارتباط فرهنگی و اجتماعی در مناطق دورافتاده و کم‌برخوردار نیز می‌پردازد.


برنامه‌های آینده برای توسعه اکران سیار 

در سال ۱۴۰۳، مجموع مخاطبان اکران سیار در کشور نزدیک به یک میلیون و 100 هزار نفر بود که این استقبال با همکاری موسسات مختلف، از جمله انجمن سینمایی، حاصل شد. برای سال ۱۴۰۴ نیز ما در تلاشیم که با همکاری همه این گروه‌ها، علاوه بر افزایش تنوع آثار، تعداد اکران‌ها و مخاطبان را نیز بیشتر کنیم. سال گذشته، ۱۰ اثر در چرخه اکران سیار وارد شد و امسال هدف ما این است که این تعداد افزایش یابد. در این راستا، ویترین محتوای اکران را گسترش خواهیم داد. همچنین یکی دیگر از استراتژی‌های ما در سال ۱۴۰۴، توسعه زیرساخت‌های اکران سیار است. ما قصد داریم به‌ویژه در استان‌های محروم‌تر و کم‌برخوردار، زیرساخت‌های لازم برای اکران فیلم‌ها را فراهم کنیم. امیدواریم که با این اقدامات، بتوانیم خدمات اکران را در این مناطق به‌طور کامل پشتیبانی کنیم.
 

1404/03/12

تعداد بازدید: 17
محرم
آیکون توانخواهان

T

T