ستاد جمعیت و خانواده | در سومین رویداد ملی صبا مطرح شد

همسان‌گزینی با کمک هوش مصنوعی 

ستاد جمعیت و خانواده | در سومین رویداد ملی صبا مطرح شد

همسان‌گزینی با کمک هوش مصنوعی 

سومین رویداد ملی صبا با حضور نمایندگان ۲۲۲ مرکز همسریابی دارای مجوز از سازمان تبلیغات اسلامی، در تاریخ ۱۱ و ۱۲ اسفند ماه در تهران برگزار شد. این رویداد با هدف هم‌اندیشی و اشتراک‌گذاری تجارب فعالان حوزه انتخاب همسر، به بررسی چالش‌ها و راهکارهای موجود در زمینه ازدواج و طلاق پرداخت.

همسان‌گزینی با کمک هوش مصنوعی 

به گزارش روابط عمومی سازمان تبلیغات اسلامی، ماده 37 قانون جوانی جمعیت، سازمان تبلیغات اسلامی را موظف کرده که مراکز فعال در امر انتخاب همسر را مورد بررسی قرار دهد و مجوز مراکز فعال در امر انتخاب همسر را صادر کند. از شهریورماه 1401 تا بهمن ماه 1403 تعداد 222 مرکز همسریابی پس از ارزیابی و تایید صلاحیت در جلسه مصاحبه علمی و شورای تایید صلاحیت متقاضیان، موفق به اخذ تاییدیه از سازمان تبلیغات شده‌اند.

برای هم‌اندیشی، هم افزایی، هماهنگی و هم‌پوشانی مراکزی که از 29 استان مختلف مجوز فعالیت همسریابی را اخذ کرده‌اند و همچنین برای اشتراک‌گذاشتن تجارب این مراکز با یکدیگر، سومین رویداد ملی صبا ویژه مراکز فعال در امر انتخاب همسر در محل مجتمع فرهنگی آموزشی آدینه در 11 و 12 اسفند1403 برگزار شد. هدف از برگزاری این رویداد، آشنایی با وضعیت طلاق و ازدواج در کشور، هم‌رسانی تجارب مراکز فعال همسان‌گزینی، بررسی آسیب‌های همسان‌گزینی و هم‌اندیشی در حوزه فرهنگ‌سازی واسطه‌گری ازدواج بود. در ادامه گزارشی کوتاه از برپایی آن شامل برنامه افتتاحیه، پنل آموزشی ، پنل ارائه تجربه مراکز، پنل آسیب‌شناسی و برنامه اختتامیه را با هم مرور می‌کنیم.

لزوم احیای سنت واسطه‌گری

حجت‌الاسلام رضا عزت‌زمانی، معاون فرهنگی و تبلیغ سازمان تبلیغات اسلامی در اختتامیه رویداد ملی صبا گفت: سنت واسطه‌گری ازدواج باید احیا شود و ما به دنبال تقویت نهادهای مردمی فعال در انتخاب همسر هستیم. واسطه‌گری ازدواج یک فرهنگ و سنت در تاریخ ایران از قدیم بوده و بعد به برکت اسلام در کشورمان تقویت شد، اما امروز یکی از اشکالات ما کم‌رنگ شدن این سنت و فرهنگ است که باید احیا شود چراکه وصلت دو جوان در روایات دینی ما ارزش و عظمت بالایی دارد.
وی با اشاره با وجود سلایق و روش‌های مختلف در این حوزه گفت: کار مردمی یعنی تنوع؛ بنابراین قصد نداریم به واسطه قانون، استعدادهای مردمی را نادیده بگیریم، بلکه می‌خواهیم با رعایت اصول و بهره‌گیری از قانون، همه سلایق و استعدادهای مردمی را پوشش دهیم و به دنبال تقویت نهادهای مردمی فعال در انتخاب همسر هستیم.
حجت‌الاسلام عزت زمانی با تاکید بر ارزش و منزلت جایگاه واسطه‌گری ازدواج افزود: ما در آغاز یک راه مشترک هستیم و بدیهی است که با مشکلات و چالش هایی روبرو خواهیم شد اما با فهم و درک مشترک می توانیم همه مشکلات را از پیش رو برداریم و این حوزه را توسعه دهیم.

برپایی پنل‌های تخصصی

در یک پنل تخصصی، محمد مروار، دبیر شورای بررسی صلاحیت مراکز همسان گزینی سازمان تبلیغات اسلامی به تشریح آئین‌نامه‌ها و بایدها و نبایدهای ضوابط و مقررات لازم‌الاجرا در مرکز همسان گزینی و ارائه روش‌ها و راهکارها و ضرورت‌هایی پرداخت که در مراکز جهت رسیدن به استاندارد مدنظر بایستی مدنظر قرار گیرد.
نیما بردیافر نیز در یک پنل آموزشی، ضمن ارائه آمارهای مربوط به وضعیت طلاق و ازدواج در کشور، مدیران مراکز همسان‌گزینی را با چالش‌های پیش روی وضعیت ازدواج و طلاق آشنا کرد.
در یک پنل آموزشی دیگر، درباره اهمیت به کارگیری هوش مصنوعی در مدیریت مراکز همسان‌گزینی به عنوان ابزاری برای تسهیل امر انتخاب همسر صحبت شد. ازجمله مواردی که هوش مصنوعی می‌تواند در همسان گزینی مفید باشد، تهیه بانک اطلاعاتی از متقاضیان ازدواج، سهولت دسترسی و بروزرسانی، انتخاب آگاهانه و سریع‌تر، افزایش سرعت و دقت و خدمات مشاوره‌ای و مواردی از این دست است.

همسان‌گزینی در ایران 

«همسان‌گزینی در ایران» عنوان آموزشی است که در آن با تکیه بر یک پژوهش پیمایشی به مجموعه‌ای از فعالیت‌هایی اشاره دارد که توسط مدیران مراکز انتخاب همسر در کشور به کار گرفته می‌شود تا فرایند همسان گزینی به نحو مطلوبی صورت گیرد. براساس گفته‌های دکتر نیما بردیافر در این پژوهش 113 مدیر مرکز همسان‌گزینی به پرسش‌هایی در حوزه‌های «خلاقیت‌های مرتبط با فرایند همسان گزینی و واسطه‌گری ازدواج»، «مدیریت پرسنل و بهبود کارایی نیروی انسانی»، «مدیریت مالی و توسعه منابع»، «بازاریابی و جذب مراجعان»، «تعاملات با سازمان‌ها، نهادها و شرکت‌ها» و «برنامه‌های آموزشی و فرهنگی» پاسخ گفته و برآیند نظر آن‌ها در قالب مدل‌های شماتیک و دیاگرام‌های حاصل از تحلیل تماتیک جمع‌بندی و دراین دوره آموزشی ارائه شد. بدین ترتیب این دوره کوششی برای تضارب آراء و انتقال دانش بود.
 
نقش مسائل جنسی در همسان‌گزینی

دکتر مهری نجات در یک پنل آموزشی، ضمن تشریح نقش مسایل فیزیولوژیکی انسان و نقش آن در شکل گیری یک ازدواج و لزوم توجه کنشگران ازدواج در مراکز همسانگزینی به این مقوله و رعایت آن در امر کفویت زوجین پرداختند و غفلت از این موضوع مهم را یکی از دلایل اختلافات زوجین و افزایش طلاق عنوان نمود.
همچنین در پنل آموزش رول‌پلی، همسان‌گزینی در قالب نمایش و اجرای زنده در دو قسمت متفاوت برگزار شد. در این قسمت در ابتدا مجری در خصوص شرایط همسان گزینی و اصول آن نکاتی را متذکر شد و سپس دو زوج و یک کنشگر در قالب نمایش زنده یک پروسه همسان‌گزینی را اجرا کردند و از تجارب و مسیری که طی کرده بودند و به ازدواج ختم شده بود برای مخاطبین سخن گفتند. در قسمت دوم نیز دو زوج متقاضی همسان‌گزینی به مدیریت یکی دیگر از کنشگران، تمام مراحلی که باید طی شود از مصاحبه تا کفویت را با هدایت کنشگر جهت آشنایی مدیران و کنشگران مراکز به نمایش گذاشتند.

ارائه تجربه مراکز

در بخشی دیگر پروتکل‌های همسان‌گزینی مرور شده و مدیران برخی مراکز تجربیات خود را با همکاران‌شان درمیان گذاشتند. ابتدا خانم پاکرو ضرورت‌ها و باید و نبایدها در یک مرکز همسان‌گزینی به صورت حضوری را تشریح کرد و چارچوب‌ها و نکاتی که مدیران و کنشگران در این خصوص باید به آن توجه نمایند را با ارائه مصادیق متفاوت توضیح داد؛ نکاتی مانند تشکیل پرونده، زبان بدن زوجین، ضرورت و نقش خانواده در این امر و مسائلی از این دست. سپس خانم منافی به عنوان پنل ارائه تجربه یک مرکز که به صورت حضوری و سنتی نسبت به امر همسان‌گزینی اقدام می‌کند، تجارب مرکز همسان‌گزینی «مهرانه» را در این خصوص تشریح و توضیح داد. در قسمت سوم خانم حسینی، صفر تا صد یک پروسه مرکز همسان‌گزینی به صورت آنلاین را با تاکید بر پلتفرم همدم تبیان ارائه کرد و در ادامه آقای اصغری از مرکز همسان‌گزینی «آدم و حوا» به ارائه تجربه متوازن با توضیحات خانم حسینی به عنوان ارائه تجربه یک مرکز پرداخت.

1403/12/06

تعداد بازدید: 28

پربازدیدترین

جدیدترین

منتخب

محرم
آیکون توانخواهان

T

T