مرکز هنری رسانهای نهضت | با حضور رئیس سازمان تبلیغات اسلامی برگزار میشود؛
گرامیداشت سالگرد شهید اسماعیل هنیه و چهلمین روز شهادت حاج رمضان در تهران
سمنان | آشنایی با خاصترین هیأت استان
در فاصله ۱۵ کیلومتری از شهر سمنان، جایی که کویر به افق گره خورده و خاک و ماسه تنها فرش زمین است، بیرقهای سبز و قرمز و علمهایی از دل زمین روییدهاند که فضایی حزنانگیز و غمبار به صحرا دادهاند.
به گزارش روابط عمومی سازمان تبلیغات اسلامی، «در دوران کرونا، زمانی که فعالیت هیأتها محدود شده بود، در حال گوش دادن به سخنرانی حجتالاسلام پناهیان بودم که این جمله او در گوشم تکرار شد:« امام محمدباقر (ع) فرمودند، وقتی عاشورا رسید به صحرا بروید...» آن لحظه فکری به ذهنم رسید و این شروع راهاندازی هیأت ما در کویر بود.»
اینها را علی مهرزاد میگوید؛ دبیر جبهه فرهنگی استان سمنان که بنیانگذار خاصترین هیأت استان سمنان است. هیأتی که محرم هر سال در دل کویر برگزار میشود؛ جایی بدون هیچ نشانی از شهر و شلوغی که حالا طرفداران زیادی پیدا کرده است.
در فاصله 15 کیلومتری از شهر سمنان، جایی که کویر به افق گره خورده و خاک و ماسه تنها فرش زمین است، بیرقهای سبز و قرمز و علم هایی از دل زمین روییدهاند که فضایی حزنانگیز و غمبار به صحرا دادهاند. اینجا کویر خوریان است؛ جایی که 3 روز در سال، میزبان عزادارانی است که از جای جای سمنان گرد هم میآیند تا شبهای هشتم، نهم و دهم محرم را به یاد شهدای کربلا گریه کنند.
«در سال اول با حدود 30 نفر شروع کردیم اما امسال بیش از 3هزار نفر در هیأت ما شرکت کردند»، مهرزاد این را میگوید و ادامه میدهد: «همه چیز از دوران کرونا شروع شد. زمانی که پروتکل های بهداشتی مانع از آن شده بود که در محرم، هیأتها بتوانند مثل همیشه شکل بگیرند و عزاداران دور هم جمع شوند. در همان روزها داشتم به سخنرانی حجتالاسلام پناهیان گوش میکرد که رسید به روایتی از امام محمدباقر (ع). جایی که امام فرموده بودند: اگر کسی نتوانست به کربلا برود، وقتی عاشورا رسید، به صحرا برود و آنجا عزاداری کند... همان لحظه بود که فکری به ذهنم رسید. اینکه این بار موکبمان را در کویر برگزار کنیم.»
یک جمع دوستانه
موکبی که مهرزاد به آن اشاره میکند، موکب رسانهای فجر نام دارد. جایی که او و دوستشان در محرم دور هم جمع میشوند، ایستگاه صلواتی راه میاندازند و عزاداری میکنند.
او ادامه میدهد: این ایده را با بقیه بچهها مطرح کردم. داخل کانالی که داشتیم هم اطلاعرسانی کردیم و قرار شد این بار برای عزاداری راهی کویر شویم.
کویر خوریان
جایی که آنها انتخاب کردند، محلی بکر و کم رفت و آمد بود. مکانی که تا چشم کار میکند، خاک است و ماسه. آنهایی که تجربه سفر به کویر را دارند، خوب میدانند که غروب کویر چه غمی دارد. انگار، غم کربلاست که تا ابد در ذره ذره ماسههای آن خانه کرده است. محرمها اما این غم صد چندان میشود و شاید به همین دلیل بود که بعد از نخستین مراسمی که مهرزاد و دوستانش در کویر برگزار کردند، قرار شد این مراسم را باز هم برگزار کنند. «اول قرار بود فقط یک روزه باشد اما بچهها آنقدر از مراسم بهره و لذت بردند که تصمیم گرفتیم دو روز دیگر هم آن را تمدید کنیم. به این ترتیب بود که هشتم، نهم و دهم محرم را به همراه خانوادههایمان در کویر گذراندیم و در مکانی شبیه به کربلا به عزاداری پرداختیم.»
مراسم هرساله
همین شباهت کویر خوریان به صحرای کربلا است که حس عجیبی به عزاداران محرم میدهد و انگار که آنها را میبرد به روز واقعه. تا جایی که خاطره لذت بخش آنهایی که در سال نخست در این مراسم حضور داشتند، واسطهای شد برای حضور دیگران و با گذشت هر سال، افرادی که در این مراسم حضور داشتند، بیشتر و بیشتر شدند و حالا و با گذشت چند سال از همهگیری کرونا، این مراسم همچنان در حال برگزاری است.
مهرزاد ادامه میدهد: « در محرم امسال بیش از 3 هزار نفر در این مراسم شرکت داشتند. البته قبل از آن چند بنر هم در سطح شهر نصب و در فضای مجازی هم اطلاعرسانی کردیم. حالا دیگر این ما نیستیم که دنبال برگزاری مراسم باشیم، بلکه مردمی که حس و حال عزاداری در کویر را درک کردهاند، اصرار به برگزاری آن دارند.»
استقبال مردم سمنان از این مراسم باعث شده که شهرداری و سازمانهای دیگر هم وارد ماجرا شوند و علاوه بر احداث سازههایی برای برپایی بیرقها، برخی از امکانات ضروری مثل سرویس بهداشتی نیز در این محل احداث شده تا عزاداران حسینی بتوانند به راحتی در این مراسم شرکت کرده و از آن بهره ببرند. به گفته دبیر جبهه فرهنگی استان سمنان، در این مراسم هر ساله، زیارت عاشورا، تلاوت قرآن، سخنرانی و مداحی انجام میشود و مردم به صورت خانوادگی در آنجا حضور مییابند و با توجه به وسعت کویر، کودکان نیز در مقابل چشمان پدر و مادرشان، مشغول بازی میشوند.
1404/05/06
T
T