مرکز هنری رسانهای نهضت | نگاه حجتالاسلام مقدسیان به چگونگی شکلگیری نگرشهای دینی در کودکان؛
چگونه برنامههای فرهنگی میتوانند دین را برای نسل جدید جذابتر کنند؟
به همت بنیاد دعبل خزاعی برگزار شد؛
افتتاحیه رویداد مقام مجنون و تجلیل از پیرغلامان اهل بیت عليهمالسلام استان تهران عصر سهشنبه ۲۰ تیر با حضور حجتالاسلام محمد قمی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی در مجتمع فرهنگی امام رضا عليهالسلام برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی سازمان تبلیغات اسلامی، مراسم رویداد مقام مجنون به نکوداشت پیرغلامان هیئتهای حسینی تهران با محوریت میانداران پیشکسوت اختصاص داشت و همزمان با سراسر کشور، آئينی در مجتمع فرهنگی امام رضا (ع) برگزار شد.
در اين مراسم که با حضور حجتالاسلام محمد قمی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، حاج منصور ارضی، حاج ماشاءالله عابدی و حجتالاسلام مجید باباخانی رئیس سازمان هیئتها و تشکلهای دینی و بسیاری از ذاکران، شاعران و پیرغلامان آستان اهل بیت برگزار شد، از تندیس ملی «نشان حبیب» رونمایی به عمل آمد و در ادامه از پیرغلامان تقدیر شد.
در ابتدای این نشست جواد حیدری عضو هیأت مدیره بنیاد دعبل خزاعی گفت: آئین نكوداشت پيرغلامان هر سال قبل از محرم برگزار میشود و امسال حدود ۲۰۰ پیرغلام در همایش مقام مجنون در سراسر کشور تقدیر خواهند شد. سال گذشته از ناظمان هیئت تقدیر صورت گرفت و امسال از میانداران پیشکسوت.
حاج منصور ارضي: مياندار، صحنه را خالي نمیكند
همچنين در اين مراسم، حاج منصور ارضی به ایراد سخنرانی پرداخت و گفت: خوشحالم بعد از مدتهای زیاد عده بسیاری از پیشکسوتان عرصه میانداری را زیارت میکنم. این جمعی است که نام مقدس نوکری ابا عبدالله (ع) را بر پیشانی خود دارد.
میانداران قدیم مسیر تقوا را در نظر داشتند و مصداق بارز میداندار واقعی را میتوان آقای مستوفی نام برد که بسیار اهل مراقبت بود ایشان هرگز بیهوده سخن نمیگفت و همواره اهل ذکر بود. ارضی بیان کرد: میانداران گذشته میاندار جمع بودند و هرگز صحنه را خالی نکردند. ما اغلب دنبال ثواب هستیم ولي گاهی اوقات واجبات را ترک میکنیم. میانداران گذشته اجازه نمیدادند کسی غیبت کند و سراپای آنان نشان از دین و تقوا داشت. اگر جوانان مسیر میانداران گذشته را در پیش بگیرند زمانی که مردم به وسط محفل نگاه میکنند جذب آنان میشوند. زمانی که میاندار، شیطان و فضای مجازی باشد هیئت قدرتش کم میشود. در گذشته میاندار دعایش مستجاب میشد و همواره گناهکار شهر را دعا میکرد و آنان هدایت میشدند.
حاج منصور ادامه داد: میاندار در قدیم مسیر را با عمل نشان میداد و مؤدب به آداب اهل بیت عليهمالسلام بود. میاندار وقتی عقیدهاش در هیئت عوض شود هیئت را دچار مشکل میکند تا آنجایی که به ما درس دادند میاندار گفتار زیادی ندارد اما معلم عمل است و خودش خاکسار است. ارضی گفت: میاندار همواره هیئتیها را دعوت به اباعبدالله و راه ایشان میکند. احیاناً اگر میانداری هنوز با انقلاب یکی نشده است نشان میدهد او هنوز مشکلاتی در درون و روح خود دارد. ممکن است کسی از این دستگاه تحرکی در برابر این نظام بکند، اما باید بداند ۳۰۰ هزار خون پای این نظام ریخته است و این خونها بیمه این نظام اسلامی است، نظام برنمیگردد اما آبروی آنها ریخته میشود.
ايجاد پيوند بين حماسه و عاطفه
در مراسم مقام مجنون همچنين مهدی امین فروغی پژوهشگر آیینهای سنتی به ایراد سخنرانی پرداخت و گفت: تاریخ آئین میانداری به قرون اولیه و دوران جنگهای ابتدایی بر میگردد و در آن دوران از میانداران برای تقویت روحیه سربازان بهره میبردند که نمونههای آن را میتوان در جنگهای احد و صفین در صدر اسلام مشاهده کرد.
امین فروغی ادامه داد: اما از قرن چهارم که مراسم عزاداری آشکارا در ایران رواج پیدا کرد این آئین میانداری به هیأتها آمد و به نقش آفرینی پرداخت. از نظر هنری کاری که میانداران انجا میدهند بسیار شگفت انگیز است چرا که بین حماسه و عاطفه پیوند ایجاد میکنند و ترکیب این دو را در هیأت را به اوج میرسانند.
اسامي پیرغلامانی كه عمدتا از میانداران پیشکسوت انتخاب شده و در اين مراسم مورد تقدير قرار گرفتند، چنين اعلام شد؛ عباس ابوقاسمی، حسن سروش، حسن لاله، پرویز گرکانی، مصطفی اثنی عشری، عبدالله ابراهیمی خالدی، حسن جمشیدی فر، حسین فتاح دماوندی، محسن ناظم، علیرضا کمیلی مقدم، محمد تمجیدی، قاسم نوری، فریدون کریم پور و احمد طاهری جعفری.
يادآور میشود همزمان با این رویداد در تهران، نمایندگان سازمان تبلیغات اسلامی در استانها نیز با حضور در خانه پیرغلامان و میانداران پیشکسوت، با اعطای نشان حبیب از آنان تقدیر كردند.
1402/04/21
T
T