تبیان | معرف ازدواج سامانه «همدم»:

زیاده طلبی خانم‌ها باعث می‌شود آقایان به ازدواج فکر نکنند

تبیان | معرف ازدواج سامانه «همدم»:

زیاده طلبی خانم‌ها باعث می‌شود آقایان به ازدواج فکر نکنند

فرقی ندارد که دختر باشید یا پسر؛ برای شروع یک ارتباط انسانی که به سنت حسنه ازدواج ختم شود، نیاز به یک آشنایی اولیه است که کلید آن می‌تواند در فضای خانوادگی، محیط دانشگاه و محل کار، اینترنت و فضای مجازی و حتی معارفه دوستان و آشنایان زده شود.

به گزارش روابط عمومی سازمان تبليغات اسلامی، «هیچ بنایی در اسلام نیست که نزد خداوند محبوب‌تر و عزیزتر از ازدواج باشد.» این نقلی از پیامبر اکرم (ص) است که نشان از اهمیت ازدواج دارد. با این حال به هزار و یک دلیل مربوط و نامربوط، متاسفانه اهمیت این اتفاق فرخنده روز به‌روز در جامعه کمرنگ‌تر می‌شود. یکی از این دلایل یافتن فردی مناسب برای ازدواج است. تغییر سبک زندگی مردم به خاطر تغییرات فرهنگی، وجود فرهنگ‌های مختلف در جامعه، افزایش مشکلات مردم و مواردی از این دست و مهم‌تر از همه، ترس از یک انتخاب نادرست در یافتن شریک مناسب در زندگی موجب شده جوان‌ها عطای تشکیل خانواده را به لقایش ببخشند. اگر بین دوستان و آشنایان مورد مناسبی پیدا نشود و یا معرف شناخته‌شده‌ای درکار نباشد که دو جوان را به هم برساند، درنهایت ازدواج به تاخیر می‌افتد.

سایت تبیان به عنوان بزرگترین مجموعه سازمان تبلیغات اسلامی در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات، از سال ۱۳۹۲ سامانه همسان گزینی را ایجاد کرد که بر پایه فعالیت معرفان ازدواج، کار‌های خود را دنبال می‌کرد. این سامانه در سال ۱۳۹۴ با همکاری وزارت ورزش و جوانان به صورت رسمی افتتاح شد که جوانان مشخصات خود را و معرفان ازدواج، مشخصات متقاضیان خود را در آن وارد کرده و معرفان براساس مشخصات موجود، گزینه مناسب برای متقاضیان خود را انتخاب می‌کردند. در این مدت ۷ هزار نفر در سامانه همسان‌گزینی تبیان ثبت نام کرده و بیش از ۳ هزار و ۷۰۰ ازدواج موفق در آن ثبت شد، اما دامنه این فعالیت محدود به ۶ استان می‌شد. برای حل مشکلات موجود، پلتفرم «همدم» در تیرماه سال ۱۴۰۰ رونمایی شد که دستیار خانواده‌ها برای ازدواج است. در این مدت نزدیک به هزار ازدواج در آن صورت گرفته که هیچ کدام تاکنون منجر به جدایی نشده است.

درباره این محیط مجازی با نسرین پاکرو که تا به حال واسطه ازدواج جوانان زیادی با یکدیگر شده و یکی از معرفان ازدواج سامانه همدم است به گفت‌گو نشستیم. او از سال ۹۳ ابتدا با سامانه همسان گزینی تبیان و بعد با سامانه همدم مشغول فعالیت است.

 نقش معرف در سامانه همدم چیست و به چه صورت عمل می‌کند؟

در سامانه همدم معرف نقش واسطه و تسهیل گر آشنایی دو نفر را برعهده می‌گیرد. بعد از اینکه افراد در سامانه احراز هویت ثبت نام شده و شخص مورد نظر را از بین گزینه‌های پیشنهادی انتخاب کردند، بررسی‌های کلی توسط ما صورت می‌گیرد و اگر موارد اختلاف زیاد باشد، تذکرات لازم به طرفین بیان می‌شود و در صورتی که هر دو نفر با وجود آگاهی از اختلافات موجود، مایل به ادامه مسیر باشند، شماره خانم را با توجه به گروه سنی که دارد، در اختیار آقا قرار می‌دهیم و اگر سن خانم کمتر از حد معمول باشد، شماره مادر خانم در اختیار مادر آقا قرار می‌گیرد که بتوانند ارتباط اولیه را با هم داشته باشند. در گروه‌های سنی بالاتر که هر دو طرف از پختگی‌‎های لازم به جهت امر ازدواج برخوردار هستند، باز هم تذکرات و مشاوره‌های لازم به آن‌ها ارائه می‌شود ولی در رده‌های سنی پایین‌تر توصیه بر این است که ملاقات اولیه با حضور والدین انجام شود و اگر والدین در قید حیات نیستند، یکی از نزدیک‌ترین بستگان در این ملاقات حضور داشته باشد. توصیه ما این است که ملاقات اولیه در منزل یکی از زوجین انجام شود تا شناخت بهتری نسبت به یکدیگر پیدا کنند. وظیفه ما تا زمان به نتیجه رسیدن ارتباط ادامه خواهد داشت و تا آن زمان، طرفین را رها نمی‌کنیم. اگر در طول آشنایی هم طرفین نیاز به معرفی بیشتر داشته باشند ما همراه هستیم و مشاوره‌های لازم را به آن‌ها ارائه می‌دهیم.

به نظر شما که با سنین مختلف برای معرفی ازدواج در ارتباط هستید چه تفاوتی بین تشکیل خانواده در سنین پایین و بالا وجود دارد؟

در سنین بالاتر مثل رده سنی ۳۰ الی ۴۰ سال معمولا سختگیری‌های بیشتری برای انتخاب فرد مورد نظر وجود دارد و درخواست‌هایی که هم دارند، معمولا با هم هماهنگ نیست؛ هردو نفر هم معمولا کمتر از خواسته‌های خود گذشت می‌کنند. ولی در سنین پایین‌تر افراد انعطاف پذیری بیشتری برای پذیرش طرف مقابل خود دارند و معمولا راحت‌تر مایل به تغییر برخی ویژگی‌ها و عادت‌های خود هستند. تجربه می‌گوید هر چه سن زوج پایین‌تر باشد، معیار‌ها آسان‌تر است و ازدواج راحت‌تر صورت می‌گیرد.

برخی افراد، از کاری که شما انجام می‌دهید، پرهیز دارند و مثلا می‌گویند اینگونه کار‌ها به ما ربطی ندارد و نباید در زندگی مردم دخالت کنیم؛ شما هم تا به حال این‌چنین مورد نقد قرار گرفته‌اید؟

برخی افراد که تمایل به ازدواج دارند، به راحتی نمی‌توانند با طرف مقابل خود ارتباط بگیرند؛ در خانم‌ها که حجب و حیا مانع ارائه پیشنهاد و درخواست به طرف مقابل می‌شود؛ حتی در آقایان هم این موضوع مطرح است که برخی افراد به خاطر خجالتی بودن، نمی‌توانند درخواست ازدواج خود را مطرح کنند. در خانواده‌های کم جمعیت هم این مشکل بیشتر است. با این احوال صحبت‌ها به این معنی نیست که افرادی که خواستگار یا گزینه برای ازدواج ندارند به ما مراجعه می‌کنند؛ بلکه این معنا را دارد که در بین گزینه‌های موجود در اطراف آنها، فرد مناسبی که شرایط نزدیک‌تری به آن‌ها داشته باشد، پیدا نمی‌شود. این افراد وقتی به ما مراجعه می‌کنند، ما با بررسی گزینه‌های موجود، افرادی که ویژگی مناسب‌تری نسبت به هم دارند را به یکدیگر معرفی می‌کنیم. انتقادات معمولا از طرف افرادی مطرح می‌شود که گزینه‌های موجود در اطرافشان بیشتر است و به راحتی می‌توانند فرد مورد نظر خود را پیدا کنند. منظور ما این نیست که افراد از پیدا کردن فرد مورد علاقه خود ناتوان هستند، بلکه با اضافه کردن موارد پیشنهادی، شانس پیدا کردن گزینه مناسب را بیشتر می‌کنیم.

شما به صورت حضوری هم در جریان اتفاقات و تعاملات خانواده‌ها و افراد قرار می‌گیرید؟

این امکان وجود ندارد که به صورت فیزیکی در کنار خانواده‌ها در تمام مراحل حضور داشته باشیم، ولی می‌توانیم در دفتر خود میزبان اتفاقات باشیم.

تا به حال شده که شخصی را از بین گزینه‌هایی که در همدم ثبت نام کرده‌اند به آشنایان خود معرفی کنید؟

بله معرفی کردم و نتیجه آن به ازدواج ختم شد.

معمولا چقدر طول می‌کشد تا دو نفر با هم آشنا شوند و مدت زمان آشنا شدن تا ازدواج در بین زوجین چقدر است؟

مدت زمانی که دو طرف برای آشنایی با یکدیگر وقت صرف می‌کنند، چندان مشخص نیست و معمولا به فرهنگ و آداب و رسوم خانواده‌ها مرتبط می‌شود. شغل افراد هم از دیگر پارامتر‌هایی است که تاثیر زیادی در این موضوع دارد؛ هرچه میزان دیدار‌ها بیشتر باشد، آشنایی سریع‌تر رخ می‌دهد. تاکید ما هم به خانواده‌ها این است که برای آشنایی، زمان تعیین نکنند و همیشه به آن‌ها می‌گوییم هر چه زمان بیشتری بگذرد، افراد خود واقعی‌شان را به نمایش می‌گذارند. با تمام اینها، به نظرم مناسب‌‎ترین زمان برای آشنایی ۵ تا۶ ماه است.

خط قرمز شما در اولین مواجهه با پرونده دو نفر که به یکدیگر درخواست داده‌اند چیست؟

اختلاف سنی طرفین یکی از موضوعاتی است که در اولین مراحل به آن توجه می‌شود و در صورتی که اختلاف سنی زوج با هم زیاد باشد، تذکرات لازم را به آن‌ها می‌دهیم؛ برخی از آن‌ها قبول می‌کنند و برخی دیگر حتی با شنیدن تذکرات ما هم مسیر خود را تغییر نمی‌دهند.

تا به حال شده که پرونده‌ای به شما محول شود و بعد از بررسی به هر دلیلی آن را رد کنید؟

معمولا برای مواردی پیش می‌آید که دو طرف به لحاظ اعتقادی تفاوت زیادی با هم داشته باشند؛ مثلا در یک پرونده خانم اعتقاد چندانی نداشت ولی آقا پایبند مسائل مذهبی بود. در این صورت ما تذکر لازم را به طرفین می‌دهیم و از آن‌ها می‌خواهیم تا از ادامه دادن این شرایط خودداری کنند.

سخت‌ترین و طولانی‌ترین پرونده‌ای که دنبال کردید چه بود؟

در حال حاضر یک پرونده هست که دو متقاضی سامانه همدم در خارج از فضای همدم با هم آشنا شده‌اند؛ دو نفر کم سن و سال و از دو شهر متفاوت هستند و تلاش می‌کنند تا از مسیر شرعی ازدواج با هم ارتباط داشته باشند؛ این دو نفر با تلاش‌های ما با هم دیدار کردند و خانواده‌ها در جریان اتفاقات قرار گرفتند که در ابتدا با مخالفت‌های خانواده‌ها مواجه شدند و بعد از مشاوره‌های ما، با این اتفاق موافقت کردند، ولی به دلیل مشکلاتی که دوباره بین آن‌ها پیش آمد، شب عقد این دو نفر، رابطه خانواده‌ها بهم خورد و این دختر و پسر فعلا بلاتکلیف هستند ولی همچنان در تلاش هستیم تا این رابطه به سرانجام برسد.

از نظر شما مناسب‌ترین سن ازدواج چه زمانی است؟

ازدواج از نظر ما فرمول سنی ندارد و همه چیز به بلوغ افراد مرتبط می‌شود. ممکن است کسی سن بالایی داشته باشد، ولی پختگی لازم را برای تشکیل و اداره زندگی نداشته باشد و برعکس ممکن است کسی سن کمی داشته باشد، ولی توانایی مدیریت زندگی را به بهترین نحو انجام دهد.

مهمترین اختلافی که باعث ازدواج نکردن جوانان می‌شود چیست؟

مسائل مهمی در این موضوع موثر است، ولی در حال حاضر مسئله اقتصادی و زیاده طلبی خانم‌ها و توقعات بالای آن‌ها مهمترین موضوع است که باعث می‌شود جوانان، خصوصا آقایان به ازدواج فکر نکنند.

منبع : ایرنا

1402/08/29

تعداد بازدید: 16
قلوبنا معکم
آیکون توانخواهان

T

T