با استقبال خوب نویسندگان؛

دومین جایزه ملی داستان حماسی به ایستگاه پایانی رسید

با استقبال خوب نویسندگان؛

دومین جایزه ملی داستان حماسی به ایستگاه پایانی رسید

جایزه داستان حماسی یکی از مهم‌ترین رویداد‌های فرهنگی و ادبی سال پیش رو است و با استقبال خوب نویسندگان؛ دومین جایزه ملی داستان حماسی به ایستگاه پایانی رسید.

 

به گزارش روابط عمومی سازمان تبلیغات اسلامی، جایزه داستان حماسی یکی از مهم‌ترین رویدادهای فرهنگی و ادبی سال پیش رو است که آثار مختلف از سراسر نقاط کشور در آن شرکت می‌کنند. علاقه‌مندان عرصه ادبیات حماسی با محور قرار دادن الگوهای برجسته زبان فارسی،‌ آثار خود را اغلب به‌صورت اقتباسی به رشته تحریر درآورده و دبیرخانه این رویداد می‌فرستند. متأسفانه چندی پیش استاد سعید تشکری، از داوران و بنیان‌گذاران جایزه داستان حماسی، دار فانی را وداع گفت و همین موضوع باعث شد تغییراتی در تیم برگزارکننده این رویداد ایجاد شود. به همین خاطر، شرایط حال حاضر جایزه داستان حماسی را از مسئولین امر جویا شده‌ایم که گزیده نکات مطرح‌شده توسط ایشان را در ادامه ازنظر می‌گذرانید.

مجید عسگری «رئیس حوزه هنری خراسان رضوی»: آخرین‌مهلت ارسال آثار توسط مخاطبین و هنرمندان به دبیرخانه جایزه داستان حماسی پانزده اسفند بود و دومین دوره برگزاری آن از چند روز قبل وارد مرحله بررسی آثار شده است. روند برگزاری این رویداد تاکنون به نحو مطلوبی پیش رفته و با استقبال خوبی از سوی نویسندگان مختلف از سراسر کشور همراه شده است. جایزه داستان حماسی در دو بخش رمان و داستان کوتاه (یا داستان نیمه بلند) در حال برگزاری است و آثار خوبی به دبیرخانه جشنواره ارسال‌شده است.

در خلال مشورت با اعضای شورای راهبری دبیرخانه هنر حماسی و دریافت نقطه نظرات هنرمندان شاخص این عرصه، همه اعضا و فعالان حوزه ادبیات اذعان داشتند که فقدان حضور استاد سعید تشکری با توجه به جایگاه ایشان در ادبیات کشور و نقش مهم وی در جایزه داستان حماسی قابل جبران نخواهد بود. اما ازآنجایی‌که ما درصدد این بودیم که روند جایزه داستان حماسی، در محورهای علمی، اجرایی، جمع‌بندی آثار و دبیری فرآیند اجرای جایزه به‌ویژه در بخش بررسی آثار و تشکیل هیئت‌داوران به قوت خود باقی باشد، پس از طرح موضوع در شورای سیاست‌گذاری جایزه، تصمیم بر این شد که با چند تن از داستان‌نویسان خوب کشور رایزنی‌هایی صورت گیرد و بر اساس ملاک‌هایی که معین شد، لازم دانستیم که فردی را به‌عنوان دبیر علمی جدید دومین جایزه داستان حماسی انتخاب کنیم.

برخی از ملاک‌های مطرح‌شده عبارت از این بودند که فرد موردنظر دارای سوابق درخشان در عرصه داستان‌نویسی باشد و در کارنامه دبیر جدید کارهایی از جنس حماسی هم وجود داشته باشد. همچنین مایل بودیم که این فرد ترجیحاً اصالت خراسانی داشته باشد. به هر ترتیب، از میان گزینه‌های زیادی که مطرح شدند و موردبررسی قرار گرفتند، جناب آقای مرتضی شرفی خبوشان به‌عنوان اولویت اعضا برای سمت دبیری دومین دوره جایزه داستان حماسی بودند. پس از رایزنی‌های انجام‌گرفته،‌ با توجه به توانمندی و سابقه درخشان ایشان که برنده جایزه جلال هستند و کتاب‌های ارزنده‌ای هم دارند،‌ بنابراین شد که آقای شرفی خبوشان به‌عنوان دبیر جایزه داستان حماسی، این فرایند را ادامه بدهند.

در جلسات اولیه‌ای که با آقای شرفی خبوشان برگزار کردیم، رویکرد ایشان از دو جهت قابل‌توجه بود. نخست این‌که ایشان کاملاً با موضوع هنر و داستان حماسی ارتباط داشتند و از قبل وقایع مربوط به جایزه داستان حماسی را، چه در حوزه فراخوان و چه در عرصه نشر و گسترش آثار، رصد کرده بودند. دوم این‌که آقای شرفی خبوشان با فضای علمی داستان حماسی ارتباط داشتند و نکاتی را در رابطه بافهم علمی شاخص‌های داستان خراسان به ما عرضه کردند و ایده‌های اجرایی بسیار خوبی نیز برای جایزه داستان حماسی داشتند که برخی از آن‌ها بسیار مؤثر خواهد بود.

محمدرضا شرفی خبوشان «دبیر جایزه داستان حماسی»: در خصوص دومین جایزه ملی داستان حماسی، پیش از هر چیز باید یادی کنیم از زحمات و تلاش‌های درخور توجه جناب آقای سعید تشکری. با مجاهدت و پیگیری جناب تشکری دور اول جایزه ملی داستان حماسی، به همت حوزه هنری انقلاب اسلامی خراسان رضوی، برگزار شد و همچنین دور دوم این جایزه نیز تا قبل از درگذشت جناب تشکری به‌خوبی پیش رفت. ما در این دو دوره شاهد رخدادها، اتفاقات و استقبال خیلی خوب نویسندگان بودیم که همه این‌ها مدیون تلاش‌ها، پیگیری‌ها و درایت دبیر علمی این رویداد است که باکمال تأسف، باید از ایشان با افعال گذشته یادکرد.

جدای از هویت جایزه داستان حماسی و تلاش همه دوستان و همکاران و همراهان در برگزاری جایزه داستان حماسی، چیزی که در دو دوره برگزاری به این جایزه اعتبار بخشیده، حضور خود استاد سعید تشکری در مقام دبیر علمی جشنواره است. این حضور باعث شده جایزه داستان حماسی رویدادی مؤثر و اصیل در میان جشنواره‌های ادبی مشابه باشد. جایزه ملی داستان حماسی را من جشنواره می‌خوانم، زیرا رویدادی بسیار گسترده است و جایزه را می‌توان بخشی از این جشنواره بزرگ دانست.

شخصیت آقای تشکری به نحوی بود که کارها و تفکرشان گره‌خورده است به هویتی که این جشنواره دنبال می‌کند. شما اگر آثار مرحوم تشکری را دنبال کنید،‌ درخواهید یافت که مؤلفه‌های این جایزه در آثار سعید تشکری هم وجود دارد. مؤلفه‌هایی ازجمله پرداختن به استقامت و ایستادگی مردم، داشتن نگاه بومی در کلیت داستان‌پردازی و روایتگری،‌ جستجوی تاریخ به‌ویژه تاریخ معاصر، پرداختن به حماسه‌هایی که کمتر به آن‌ها توجه شده و البته توجه به حرکت و پیشروی به‌سوی پیروزی، فتح و آینده درخشان در کنار حس شوق‌وذوق و شیفتگی برای ساختن یک آینده بهتر؛ این‌ها همگی مؤلفه‌هایی هستند که هم در آثار مرحوم تشکری وجود دارند و هم جایزه داستان حماسی این‌ها را دنبال می‌کند.

برای آقای تشکری مسائل ملی و مسائل دینی و آیین‌های ما بسیار اهمیت داشتند و این را در آثارشان می‌توانیم ببینیم. بخش عمده‌ای از رمان‌هایی که ایشان نوشته‌اند، وجه دینی را هم شامل می‌شوند و این گره‌خوردگی باورهای دینی و وجه حماسی، شاخصه آثار ایشان است که همین شاخصه یکی از محورهای جایزه ملی داستان حماسی هم به شمار می‌رود و موردتوجه ماست. این دو دوره موفقیت خود را مدیون جناب آقای تشکری است که باید از ایشان به نیکی یاد کنیم.

در حال حاضر، مهلت ارسال آثار به دبیرخانه جشنواره به اتمام رسیده است. این مهلت تا نیمه دوم بهمن‌ماه بود و بعدتر تا پانزدهم اسفند نیز تمدید شد که آثار زیادی نیز در همین مدت به دبیرخانه رسیده است.

دومین جایزه ملی داستان حماسی آغاز باشکوهی داشت و مراسم افتتاحیه آن مهر ۱۴۰۰ در محل آرامگاه فردوسی برگزار شد که با پیگیری‌ها و اطلاع‌رسانی‌ها و برگزاری رویدادهای جانبی، توجه نویسندگان را به خود جلب کرد و به‌جایی رسید که ما امروز، ازنظر دریافت آثار، در جایگاه بسیار خوبی قرار داریم.

سید جلال قوامی «دبیر اجرایی دومین جایزه داستان حماسی»: در حال حاضر، دسته‌بندی آثار به اتمام رسیده و امیدواریم فرآیند داوری در وقت مقرر به پایان برسد.

در این دوره بیش از ۲۵۰ اثر از ۲۵ استان کشور به دبیرخانه ارسال‌شده است که از این ۲۵۰ اثر، ۱۰۰ اثر رمان و ۱۵۰ اثر هم‌داستان کوتاه است. تنوع آثار بسیار قابل‌توجه بود و نویسندگان جوان و حرفه‌ای استقبال خوبی از این جایزه داشته‌اند.

در نخستین دوره این جایزه پنج اثر برگزیده منتشر شدند و باوجود داوران زبده‌ای که داریم، امیدواریم که دومین دوره جایزه ملی داستان حماسی هم آثار برتر را با دقت و بر اساس معیارهای مشخص‌شده معرفی کند. این آثار برتر ان‌شاءالله منتشر خواهند شد و در اختتامیه نتایج مربوطه را اعلام خواهیم کرد.

زمستان گذشته در جلسه‌ای که با موضوع هم‌اندیشی درباره داستان حماسی در تهران برگزار شد و ما در خدمت هنرمندانی از استان‌های مختلف بودیم، مرحوم تشکری گفتند که من آرزویی ندارم و تنها آرزویی که برایم مانده این است که جایزه داستان حماسی به فرجام خوب و موفقیت‌آمیزی برسد، امروز هم ما تمام تلاشمان بر این است که این اتفاق را رقم بزنیم.

1401/01/15

تعداد بازدید: 11
قلوبنا معکم
آیکون توانخواهان

T

T