۱۰ اسفند | حجت‌الاسلام قمی :

هیأت‌ها پایگاه مقابله با تهاجم فرهنگی غرب هستند

۱۰ اسفند | حجت‌الاسلام قمی :

هیأت‌ها پایگاه مقابله با تهاجم فرهنگی غرب هستند

رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، در دومین همایش علمی «هیأت و آیین‌های مذهبی»  با تأکید بر نقش محوری هیأت‌ها در جهاد تبیین، آن‌ها را نه صرفاً محلی برای عزاداری، بلکه سنگری برای مقابله با تهاجم فرهنگی غرب دانست.

هیأت‌ها پایگاه مقابله با تهاجم فرهنگی غرب هستند

به گزارش روابط عمومی سازمان تبلغیات اسلامی، حجت‌الاسلام محمد قمی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی در سخنانی با اشاره به اهمیت هیأت‌ها به عنوان پایگاه‌های جهاد تبیین اظهار داشت: هیأت فقط یک محفل عزاداری نیست، بلکه یک سنگر است. این سنگر باید به عنوان یک پایگاه تهاجمی در برابر تهاجم فرهنگی غرب عمل کند.

وی با تأکید بر لزوم الهام‌گیری از مکتب سیدالشهدا (ع) برای مقابله با جهانی‌سازی فرهنگ غرب، افزود: هیأت‌ها می‌توانند با الهام از مکتب سیدالشهدا(ع)، در برابر موج جهانی‌سازی فرهنگ غرب ایستادگی کرده و راهبردهای جدیدی برای حفظ و گسترش هویت دینی ارائه دهند.

رئیس سازمان تبلیغات اسلامی همچنین با اشاره به تأکیدات رهبر معظم انقلاب اسلامی بر نقش هیأت در جهاد تبیین، تصریح کرد: رهبر انقلاب هیأت را به‌عنوان کانون جهاد تبیین معرفی کرده‌اند. این نشان‌دهنده ظرفیت عظیم هیأت‌ها در مواجهه با جنگ شناختی و فرهنگی دشمنان است.

وی در پایان سخنان خود، هیأت‌ها را به تولید محتواهای علمی و پژوهشی در راستای مقابله با تحریف و تضعیف هویت دینی دعوت کرد.

همچنین  در این نشست، حجت‌الاسلام عبدالحسین خسروپناه، حجت‌الاسلام رضا پارسانیا، حجت‌الاسلام سید محمدمهدی میر باقری و حجت‌الاسلام باباخانی از جمله سخنرانانی بودند که به تحلیل ابعاد مختلف این موضوع پرداختند.

حجت‌الاسلام پارسانیا در سخنان خود ضمن تأکید بر جایگاه هیأت به عنوان یک نهاد اجتماعی ریشه‌دار، تصریح کرد که هیأت نه‌تنها استمراردهنده هویت دینی و فرهنگی جامعه اسلامی است، بلکه بستری برای کنش اجتماعی مبتنی بر معرفت دینی نیز محسوب می‌شود. وی افزود:هیأت‌ها همواره در طول تاریخ اسلام، به‌ویژه از دوران ائمه معصومین(ع) تاکنون، نقطه کانونی تداوم هویت دینی و فرهنگی شیعیان بوده‌اند. این تجمعات با محوریت محبت اهل بیت(ع)، بستری برای انسجام اجتماعی و بسترساز حرکت‌های فرهنگی و اجتماعی بوده‌اند.

وی همچنین بر لزوم بازاندیشی علمی و پژوهشی در باب نقش هیأت در دنیای مدرن تأکید کرد و گفت: جهان امروز، جهانی است که امر قدسی در آن به فراموشی سپرده شده است. در چنین فضایی، هیأت نه‌تنها یک نهاد سنتی، بلکه یک پدیده اجتماعی پویا و تأثیرگذار است که می‌تواند هویت دینی جامعه را حفظ و تقویت کند.

از دیگر محورهای مورد بحث در این همایش، نقش پژوهش‌های علمی در تقویت کارکردهای هیأت بود. مقالات متعددی از سوی اساتید دانشگاه و پژوهشگران در این همایش ارائه شد که به بررسی ابعاد مختلف اجتماعی، فرهنگی و تاریخی هیأت پرداختند.

حجت‌الاسلام پارسانیا در این‌باره گفت: مطالعات جامعه‌شناختی نشان می‌دهد که هیأت به‌عنوان یک نهاد اجتماعی، نقشی فراتر از یک تشکل مذهبی دارد. بسیاری از آثار و تبعات اجتماعی، فرهنگی و حتی سیاسی آن، هنوز به‌طور کامل مورد واکاوی قرار نگرفته است. بنابراین نیازمند کارهای علمی و پژوهشی عمیق‌تری در این حوزه هستیم.

حجت‌الاسلام سید محمدمهدی میر باقری هم با اشاره به جایگاه هیأت‌های مذهبی در شکل‌گیری و انسجام امت اسلامی، تأکید کرد که هیأت نه‌ تنها محفل احیای معارف اهل بیت (ع) است، بلکه بستری برای ایجاد یک امت متحد و مقاوم در برابر جبهه مقابل محسوب می‌شود.

وی در سخنان خود با اشاره به زیارت عاشورا و فلسفه تاریخی نهضت سیدالشهدا (ع)، بیان کرد که توجه به عظمت مصیبت عاشورا، زمینه بصیرت در شناخت جبهه حق و باطل را فراهم می‌کند و موجب ایجاد صف‌بندی در میان امت اسلامی می‌شود. حجت‌الاسلام میر باقری با تأکید بر اینکه هیأت محل احیای امر اهل بیت (ع) و شکل‌گیری مرزبندی‌های اعتقادی و اجتماعی است، افزود: «هیأت‌ها علاوه بر احیای معارف دینی، بستر وحدت جامعه دینی بر محور محبت و ولایت هستند.»

میر باقری در ادامه، به نقش محبت و ایثار در ایجاد جامعه‌ای متعالی اشاره کرده و با نقد نگاه‌های غربی به ساختارهای اجتماعی، بیان داشت: «تمدن غربی، روابط اجتماعی را مبتنی بر سوداگری و منفعت‌طلبی تعریف کرده است، اما در حکمت اسلامی، جامعه‌ای که بر اساس محبت، ولایت و ایثار شکل بگیرد، می‌تواند به پیشرفت و تعالی برسد.»

رئیس فرهنگستان علوم اسلامی قم، در بخش دیگری از سخنان خود، با تأکید بر نقش تاریخی نهادهای اجتماعی دینی، اظهار داشت: «همان‌طور که خانواده و نهادهای ایمانی مانند مساجد، محافل زیارتی و هیأت‌های مذهبی، نمونه‌های موفقی از روابط اجتماعی بر پایه محبت و کرامت هستند، هیأت نیز به عنوان یک نهاد اجتماعی، محور ایجاد پیوندهای الهی و انسانی در جامعه است.»

حجت‌الاسلام میر باقری در پایان، با استناد به آیات قرآن، تأکید کرد که جامعه‌ای که بر مدار محبت الهی و ولایت شکل بگیرد، می‌تواند الگوی یک نظام اجتماعی موفق باشد که در آن، روابط اجتماعی نه بر اساس سلطه و منفعت‌طلبی، بلکه بر اساس کرامت، محبت و ایثار تنظیم می‌شود.

حجت‌الاسلام باباخانی نیز  در این همایش با اشاره به روایتی از امام صادق (ع)، بر دو بُعد مهم هیأت تأکید کرد: نخست، گردهمایی و مذاکره پیرامون معارف دینی و دوم، احیای امر اهل‌بیت (ع). وی با اشاره به اینکه توصیه رهبر معظم انقلاب نیز بر این دو مأموریت استوار است، گفت: هیأت‌ها تنها محافلی برای ذکر و توسل نیستند، بلکه باید به‌عنوان یک نهاد اجتماعی تأثیرگذار در جامعه نقش‌آفرینی کنند و گره‌گشای مشکلات مسلمین باشند.


رئیس سازمان هیأت و تشکل‌های دینی، با تأکید بر اینکه هیأت‌ها در طول تاریخ نقش بی‌بدیلی در تحولات اجتماعی و دینی داشته‌اند، خواستار پژوهش و تحلیل دقیق‌تر این نهاد شد. وی از پژوهشگران خواست که به ابعاد مختلف این حوزه ازجمله مفاهیم، واژه‌پردازی‌ها و زمینه‌های فکری و علمی هیأت‌ها بپردازند تا این میراث ارزشمند تقویت شود.

وی ادامه داد : هیأت یک کنشگر اجتماعی جدی است که در مقاطع حساس تاریخی نقشی بی‌بدیل ایفا کرده است. اکنون وظیفه ماست که این سرمایه عظیم را حفظ کرده و در راستای اعتلای آن تلاش کنیم.

حجت‌الاسلام باباخانی در پایان، ضمن قدردانی از دست‌اندرکاران این همایش، ابراز امیدواری کرد که این رویداد علمی استمرار یابد و به چهل دوره برسد. وی از تمام پژوهشگران و اندیشمندان حوزه هیأت دعوت کرد که مقالات و ایده‌های خود را ارائه دهند تا در راستای توسعه علمی و عملی این جریان گام‌های مؤثری برداشته شود.


همایش علمی «هیأت و آیین‌های مذهبی» با هدف تبیین جایگاه هیأت در دنیای مدرن، بررسی ابعاد پژوهشی مرتبط با آن و ارائه راهکارهایی برای تقویت نقش آن در جهاد تبیین، برگزار شد. سخنرانان این همایش بر لزوم گسترش پژوهش‌های علمی در حوزه هیأت، تقویت نقش آن در مقاومت فرهنگی و اجتماعی و توجه به اقتضائات دنیای مدرن در مدیریت و راهبری هیأت‌ها تأکید کردند.

در پایان این همایش، بر ضرورت تدوین سیاست‌های راهبردی برای بهره‌گیری بهتر از ظرفیت‌های هیأت در عرصه‌های فرهنگی و اجتماعی تأکید شد و پیشنهاد شد که پژوهش‌های بیشتری در حوزه جامعه‌شناسی دینی و مطالعات فرهنگی پیرامون هیأت انجام گیرد.

1403/12/10

تعداد بازدید: 57
ایران
آیکون توانخواهان

T

T