فارس | محمد اسداللهی، از پیوند هیأتها با مسائل روز و بیداری اجتماعی مردم میگوید؛
وقتی هیأت، خاکستریها را هم با خود همراه کرد
بنیاد دعبل خزایی | به مناسبت پاسداشت مقام مرحوم میرزا علی آهی؛
اولین رویداد «علمدار ستایشگری» ۷ اردیبهشتماه، در مجموعه فرهنگی شهدای انقلاب اسلامی برپاشد که بنا به تاکید برگزارکنندگان، گامی در راستای زنده نگه داشتن میراث ارزشمند پیرغلامان اهل بیت و ترویج فرهنگ اصیل ستایشگری است.
به گزارش روابط عمومی سازمان تبلیغات اسلامی، بنیاد دعبل خزاعی نهادی فرهنگی است که تلاش دارد جامعه پیرغلامان هیات و پیشکسوتان ستایشگری و مداحی را حمایت کند. این نهاد که به امر رهبر معظم انقلاب به عنوان یکی از مجموعههای خانواده بزرگ سازمان تبلیغات اسلامی فعالیت میکند به پیشنهاد مرحوم میرزا علی آهی پاگرفت؛ او به محضر رهبر انقلاب نامهای نوشت که منجر به تأسیس بنیاد دعبل خزاعی شد. در پاسداشت یک عمر حیات طیبه این ستایشگر فقید اهل بیت علیهمالسلام، بنیاد دعبل خزاعی مراسم یادبودی برگزار کرد؛ این مراسم در قالب رویداد «علمدار ستایشگری» ۷ اردیبهشتماه، در مجموعه فرهنگی شهدای انقلاب اسلامی برپاشد که بنا به تاکید برگزارکنندگان، گامی در راستای زنده نگه داشتن میراث ارزشمند پیرغلامان اهل بیت و ترویج فرهنگ اصیل ستایشگری است، کما این که در پایان این مراسم اعلام شد که دومین رویداد «علمدار ستایشگری» به تجلیل از مرحوم نادعلی کربلایی اختصاص خواهد یافت. آنچه در ادامه میخوانید مروری است بر مراسم پاسداست مرحوم علی آهی، که خداوند او را با ارباب بیکفن محشور نماید.
مرحوم میرزا علی آهی که بود؟
حاج قربانعلی آهی متولّد دهستان «آه» بود؛ مجموع 6 پارچه آبادی که امروز به «آبعلی» شهرت دارد؛ با پیست اسکی و این که ابتدای جاده هراز است. 14 آبان 1307 در خانه حاج قربانعلی در بازارچه پامنار که هنوز هم از محلههای اصیل تهران محسوب میشود، پسری به دنیا آمد که نامش را علی گذاشتند. علی آهی مکتب را که خواند سراغ کسب رفت و تحصیل حوزوی و هنوز 10 ساله نشده بود که مداحی را شروع کرد. جوانی او مصادف با حوادث جنبش ملی نفت شد و او نیز یکی از جوانانی بود که به زعامت آیتالله سیدابوالقاسم کاشانی فعالیت میکرد. پیش از آن که بخاطر رخدادهای 15 خرداد 1342 بازداشت شود، سرودن شعر بویژه در رثای آلالله را آغاز کرد و در کنار مدیریت کاروانهای حج و عمره و عتبات عالیات، در مدرسه حاجآقا مجتهدی تا «لمعه» خواند.
با پیروزی انقلاب رییس کمیته انقلاب اسلامی شهرستان دماوند شد و تا فرماندهی استان سیستان و بلوچستان هم ارتقا یافت. بعد از اتمام ماموریت از دست فرمانده کل قوا درجه سرتیپ تمامی گرفت و رئیس امور ایثارگران نیروی انتظامی شد. با این حال در تمام این سالها و در کنار همه مسئولیتها، نه تنها ستایشگری و مداحی را کنار نگذاشت بلکه بیش از 100 مداح را نیز تربیت کرد. حاج علی آهی پس از طی یک دوره بیماری، 16 فروردین سال 1394 در بیمارستان شهیدهاشمینژاد تهران بدود حیات گفت. مرحوم حسین آهی، شاعر و پژوهشگر، که لحن شعرخوانیهایش در شبانگاهی رادیو پیام و برنامه «باکاروان شعر و موسیقی» شبکه دو سیما شهرت داشت، فرزند حاج علی آهی بود که او نیز در سال 1398 به رحمت ایزدی پیوست.
درباره مرحوم آهی در مراسم بزرگداشت چه گفتند؟
++حجتالاسلام رضا عزتزمانی، معاون فرهنگی سازمان تبلیغات اسلامی:
*امروز توفیق داریم نام بلند مرحوم آهی را در مقام خدمت و تعهد پاس بداریم. این نشستها جشنواره و مسابقه نیست بلکه نگاه کردن به قلههای خدمت و بزرگان عرصه خدمت است.
*مرحوم آهی شخصیتی مؤثر در تربیت نیروهای متعهد و توسعه فعالیتهای فرهنگی و قرآنی بود. وجود مبارک ایشان با تربیت نیروی مؤثر و با علم و ادب، نظام ستایشگری را مستحکم و عمیقتر کرد.
*شناخت چنین بزرگان نورانی که دنیایی را تحت سایه اباعبدالله (ع) روشن کردند، مایه افتخار است و اراده و عزم آنان همواره بر تداوم این مسیر اصیل بود.
*فرزندان این مرحوم، دو ویژگی برجسته او را همواره یادآور شدهاند. نخست تعمیق علمی و معرفتی در عرصه ستایشگری که با تلمذ نزد بزرگان و اساتید وارسته، هم در بعد معارفی و هم در حفظ حدود و حریمهای ستایشگری تحقق یافت. هرچه این اصول در ستایشگری کمرنگ شود، چالشها افزایش خواهد یافت و از این رو، باید نسبت به برخی تحولات در حوزه مداحی و ستایشگری هوشیار بود. حضور فعال در عرصه خدمت دیگر ویژگی برجسته مرحوم آهی بود که احداث و بازسازی مساجد و کتابخانهها از جمله آثار خیری است که از این بزرگوار به یادگار مانده است.
حجتالاسلام مهدی خداجویان، مدیرعامل بنیاد دعبل خزاعی:
*رویداد علمدار ستایشگری نه یک جشنواره، بلکه تلاشی برای معرفی قلههای خدمت در این عرصه است.
*دقت و تعهد مرحوم آهی در حفظ فضای گفتمانی، ادبیاتی و محتوایی جریان ستایشگری، الگویی بینظیر بود.
محمدرضا سنگری، نویسنده و پژوهشگر:
*مرحوم آهی با مطالعه عمیق مقاتل و تواضع علمی، الگویی بیبدیل بود. او یکبار کتاب خود را پیش از چاپ برای بازبینی به من سپرد و با تواضع، پیشنهاد بازنگری آن را پذیرفت.
یدالله بهتاش، پیرغلام اهل بیت:
*براساس روایت از پیامبر(ص) دینداری، تواضع، حسن خلق و خیر داشتن برای دیگران عامل ماندگاری افراد میشود. امروز فکر میکردم چرا آهی ماندگار شد؟ به نظرم به دلیل برخورداری از همین ویژگیهاست.
*مرحوم آهی گاهی با تندی با افراد برخورد میکرد اما آخر سخن یک پدرجان میگفت و دل فرد بدست میآورد.
*بزرگ قوم کسی است که خدمترسانی بیشتری دارد. مرحوم آهی خدمتگزار بود.
قاسم رفیعی، از نزدیکان مرحوم آهی:
*برکت آقای آهی نامه به مقام معظم رهبری بود که بنیاد دعبل شکل گرفت؛ این سفرهای بود که برای محتوا پهن شد. ما نیازمند چهارچوب در حوزه ستایشگری هستیم که اگر نباشد دچار غلو یا تخفیف میشویم.
*باید اندوختههای گذشته استخراج و افق مداحی انقلابی ترسیم شود.
*مرحوم آهی مجاهد مبین بود و با جامعیت خود در این حوزه تلاش میکرد. او مطالعات دقیق با موضوع کربلا و مقاتل داشت.
حسین رفیعا، از نزدیکان مرحوم آهی:
*از ویژگیهای این مرحوم میتوان به شخصیت خانوادگی، تحصیلات، اساتید، فعالیتهای سیاسی، فعالیتهای فرهنگی، جایگاه ایشان در سخنوری و مداحی، تاسیس چند مسجد، کتابخانه، حسینیه و خیریه، تاسیس بنیاد دعبل، تاسیس خانه مداحان، حضور موثر و فعال در برگزاری ۵ یاداوره ستایشگران عشق ولایت در تهران، قم و مشهد، اختصاص قطعهای در بهشت زهرا برای تدفین مداحان، پرورش شاگرد و تألیفات اشاره کرد.
*در زندگی مرحوم آهی، مجالست با عالمان ربانی موج میزد.
گرامیداشت ستون خیمه ستایشگری
همچنین محمد باقر قالیباف، رییس مجلس شورای اسلامی پیامی به آیین بزرگداشت مرحوم استاد میرزا علی آهی ارسال کرده بود که توسط ایمان شمسایی، رئیس مرکز ارتباطات، رسانه و امور فرهنگی مجلس در این مراسم یادبود قرائت شد. متن کامل پیام بدین شرح است؛
بسم الله الرحمن الرحیم
عشاق را به تیغ زبان گرم میکنیم
چون شمع، تازیانه پروانهایم ما
سنت پسندیده ستایشگری، میراثی ارزشمند از قریحه دلنشین، هنرآیینی، ادبیات و ارادت ما ایرانیان به پاکترین مخلوقات خداوند است که نسل به نسل از بزرگان این عرصه برای ما به یادگار مانده است.
عشق به خاندان آلالله علیهمالسلام و شعائر مذهبی، بخشجدانشدنی از هویت دینی و عامل ثبات و قوام مردم شیعی و غیور ایران اسلامی است که شعور و حماسه را در خدمت تعالی انسان متمدن و رهرو راستی و صداقت قرار داده است که نمونه حقیقی آن، نهضتاسلامی به رهبری امام خمینی(ره) و مشارکت پرشور هیاتهای مذهبی و حضور آنان در کانون اصلی انقلاب بهعنوان طلایهدار بود که بااثربخشی شیفتگان حسینی و نقشآفرینی آنان، امام راحل بزرگوار فرمود: «محرم و صفر را زنده نگه دارید که ما هرچه داریم از محرم و صفر است.»
ضمن گرامیداشت یاد و نام ستایشگران و مداحان گرانقدر و رحمت و رضوان برای درگذشتگان این عرصه خدمتگزاری به اهل بیت که اعتلا و استمرار این مسیر تابنده مرهون تلاش و مجاهدت آنان است، شایسته میدانم از مقام رفیع و ماندگار مرحوم استاد حاج علی آهی که 10 سال از فقدانش میگذرد و به معنای درست کلمه، ستون خیمه ستایشگری در عصر معاصر بود و برکاتش سالها پس از عروج زمینی نیز حس می شود، تجلیل نمایم.
این مرحوم، هم در مجالس مقدس آیینی محور بود و هم در جامعه مداحان و ستایشگران. دلسوزیهای او در ساماندهی امور ذاکران فراموش نمیشود و یادگارانش چون خانه مداحان و تشکلهای متعدد هیاتی، هماره نام او را زنده نگاه خواهد داشت.
از خداوند سبحان برای بازماندگان و شاگردان و خاندان شریف این مرد بزرگ به ویژه همسر گرامی و فرزندان فرهیخته ایشان، سعادت و از برگزار کنندگان مراسم تجلیل از مقام این استاد فقید قدردانی می کنم. خداوند روح حاج علی آهی را با اربابش حضرت اباعبدالله الحسین علیه السلام محشور گرداند.
1404/02/10
T
T