حوزه هنری | کاظم چلیپا از آخرین اثر شهیده هنرمند گفت؛
اثر عاشورایی منصوره عالیخانی، کاری بود که نیمهتمام ماند
سازمان سینمایی سوره | مروری بر چهاردهمین دوره برپایی جشنواره بینالمللی فیلم ۱۰۰؛
چهاردهمین دوره جشنواره بینالمللی فیلمهای ۱۰۰ ثانیهای ۱۹ اردیبهشت ماه برگزیدگان خود را شناخت. مسئولیت این جشنواره را از ابتدا حوزه هنری و در سالهای اخیر سازمان سینمایی سوره برعهده داشتهاند و اکنون «۱۰۰» جای خود را میان مهمترین فستیوالهای سینمایی و هنری کشور به خوبی بازکرده است.
به گزارش روابط عمومی سازمان تبلیغات اسلامی، چهاردهمین دوره جشنواره بینالمللی فیلمهای 100 ثانیهای 19 اردیبهشت ماه برگزیدگان خود را شناخت. مسئولیت این جشنواره را از ابتدا حوزه هنری و در سالهای اخیر سازمان سینمایی سوره برعهده داشتهاند و اکنون «100» جای خود را میان مهمترین فستیوالهای سینمایی و هنری کشور به خوبی بازکرده است. جشنواره 100 در این دوره تفاوتهایی بارز نسبت به دورههای قبلی داشت که نشان میدهد جایگاه جشنواره چه از منظر شرکتکنندگان و چه از نگاه مسئولان فرهنگی کشور ارتقای قابل قبولی یافته است. در ادامه خیلی گذرا، مهمترین رویدادهای این دوره را مرور کردهایم که تقدیمتان میشود.
100 در گذر زمان
نخستین دوره جشنواره فیلم 100 را حوزه هنری کرج آذرماه سال 1382 برگزار کرد و 3 سال پیاپی در همین شهر دنبال شد. باحضور فاضل نظری در حوزه هنری تهران، این جشنواره از سال 1385 در پایتخت پیگیری شد و از آنجا که اواخر پاییز و موسم معمول برگزاری این جشنواره با ایام محرم و صفر همزمان شده بود، جشنواره 100 از چهارمین دوره در اسفند برپاشد. در سال 1387 و در ششمین دوره، این جشنواره با پذیرفتن داوری آثاری از کشورهای دیگر، بخش بینالمللی هم یافت و از آن دوره به بعد بینالمللی ماند. برپایی جشنواره 100که از اواخر دهه 80 با وقفه مواجه شده بود از ابتدای دهه 90 و براساس سیاستهای مدیریت وقت حوزه هنری به صورت دوسالانه برگزار شد. البته دبیر دوره دهم جشنواره 100 یک دوره آن را سالانه برگزار کرد اما پس از دوره یازدهم، دو سال طول کشید تا جشنواره دوازدهم فیلم 100 در اسفند سال 1397 برگزار شود. همهگیری کرونا برگزاری جشنواره 100 را 4 سال به تعویق انداخت و سیزدهمین دوره این رویداد بینالمللی اسفند 1401 برگزار شد.
100 در ایستگاه 14
چهاردهمین جشنواره بینالمللی فیلم ۱۰۰به دبیری یوسف منصوری در یک نوآوری در اردیبهشت ماه برگزار شد. فیلمهای کوتاه 100 ثانیهای پذیرفته شده در این دوره در بخشهای مختلف از 16 تا 18 اردیبهشت ماه در پردیس سینمایی ملت اکران شدند و اختتامیه جشنواره عصر روز 19 اردیبهشت و در سالروز خجسته میلاد امام رضا علیهالسلام در تالار اندیشه حوزه هنری انقلاب اسلامی برگزار شد. نوآوری در این دوره محدود به زمان برگزاری نشده و 2 اتفاق چشمگیر دیگر نیز رخ داد؛ اول برگزاری کارگاههای فیلمسازی مختلف با حضور اساتید مطرح سینما بود که با استقبال گستردهای هم مواجه شد و دیگری اکران فیلمهایی بلند بود که در جشنواره فجر امسال بیشتر مورد تقدیر قرار گرفتند و پس از آن برپایی نشست پرسش و پاسخ کارگردان این فیلمها با فیلمسازان جوان در برنامه گنجانده شد تا بیشترین بهره از این جشنواره برده شود. افزودن بخش ویژهای با محوریت موضوع فلسطین به جشنواره امسال از دیگر نوآوریهای این دوره محسوب میشد؛ بخشی که بسیار مورد توجه قرار گرفت و فقط 22 فیلم کوتاه از خود نوار غزه به دبیرخانه جشنواره رسید که اهمیت موضوع و استقبال از این بخش را نشان میداد. این درحالی است که بخش بینالملل جشنواره برای دو موضوع «کرامت انسانی» و «فلسطین آزاد» اثر دریافت کرد و بیشترین آثار بینالملل به ترتیب از کشورهای هند، برزیل، چین، ایران، آمریکا، ترکیه و ایتالیا به بخش بینالملل جشنواره ۱۰۰ ارسال شدند.
100 به روايت اعداد
5143 اثر به دبيرخانه جشنواره 14 فيلم 100 ارسال شد
14 درصد افزايش تعداد آثار نسبت به دوره گذشته (4500 اثر)
3018 اثر در بخش بينالملل شركت كردند
24 درصد افزايش تعداد آثار نسبت به دوره گذشته (2427 اثر)
137 كشور متقاضي شركت در جشنواره 14 فيلم 100
7 درصد افزايش مشاركت كشورها نسبت به دوره گذشته (127 كشور)
627 اثر در بخش فلسطين آزاد شركت كردهاند
22 اثر از هنرمندان ساكن غزه به جشنواره رسيده است
100 در 3 بخش
جشنواره فیلم ۱۰۰ امسال در سه بخش برگزار شد؛
1- ایران عزیز؛ همانند دورههای گذشته پذیرای فیلمسازان ایرانی بود و در آن هر موضوعی که فیلمساز ایرانی درباره ایران و زیباییهای آن در قالب فیلم ۱۰۰ ثانیهای به نمایش گذاشته به رقابت پرداختند. عناوین پیشنهادی بخش «ایران عزیز» شامل پیشرفت، امید، میهندوستی، زیباییهای ایران، اقتصاد و ثروت ملی، اخلاق و خانواده بود و هر آنچه که دوست داریم درباره ایران یادآوری کنیم.
2- کرامت انسانی؛ عناوین پیشنهادی شامل عدالت و آزادی، نوعدوستی، صلح و فضائل اخلاقی ميشد. این بخش فرصتی برای فیلمسازان داخلی و بینالمللی ايجاد كرد تا با يكديگر رقابت كنند.
3- فلسطین آزاد؛ به عنوان بخش فراصد هم فرصتی فراهم آورد تا فیلمسازان فعال ایرانی و خارجی آثار خود را تا ۳۰۰ ثانیه در موضوع فلسطین، مقاومت و شرایط امروز منطقه ارسال کنند. عناوین پیشنهادی در این بخش شامل مبارزه با اشغالگری، حقوق کودکان و زنان، مقاومت علیه استعمار، هنر در مقابل نژادپرستی، همبستگی و اتحاد جهانی، غزه در جنگ و نسلکشی بود. این بخش به نوعی به اهمیت مسئله فلسطین در عرصه جهانی اشاره داشت و فرصتی بود تا صدای این موضوع از طریق هنر به گوش جهانیان برسد.
100 با نمايش 130 فيلم مسابقه در 3 روز
با اعلام اسامی راه یافتگان به بخش مسابقه، از ميان 130 فيلم بخش اصلی مسابقه چهاردهمین جشنواره بینالمللی فیلم 100، 64 اثر در بخش ملی، 29 اثر در بخش بینالملل و 37 اثر در بخش ویژه فراصد در پردیس سینمایی ملت به نمایش درآمد. همچنین 62 اثر نیز در بخش خارج از مسابقه حضور داشتند.
100 از لحاظ داوران، کارگاهها و نشستها
در بخش ملی رسول صدرعاملی، ژاله صامتی، لیلا زارع، سید محمود رضوی، محسن اسلامزاده و محمّد خیراندیش هیئت داوران چهاردهمین جشنواره فیلم 100 بودند. همچنین احمدرضا درویش، مصطفی زمانی، مصطفی رزاق کریمی، محمدرضا دوستمحمدی و خانم جوهاری از کشور مالزی داوری بخش بینالملل جشنواره چهاردهم فیلم ۱۰۰ را بر عهده داشتند.
درحالی که پیش از شروع جشنواره 100، کارگاههای آموزشی در شهرهای مختلف کشور نظیر رشت، شهرکرد، قزوین، اردبیل، کرمان، شیراز و تبریز و با حضور چهرههای سرشناسی همچون محمدعلی باشه آهنگر، هاتف علیمردانی، هادی مقدمدوست، لیلی عاج، حسین نمازی، سید محمدرضا خردمندان و حسین دارابی برگزار شده بود اما در طول 3 روز برگزاری جشنواره نیز رامبد جوان، محمدحسین مهدویان و مهدی جعفری کارگاههای آموزشی در جشنواره ۱۰۰ را با استقبال پرشور فیلمسازان برپا کردند. درعین حال 3 فیلم بلند «ناتور دشت»، «بچه مردم» و «زیبا صدایم کن» که از بهترین آثار جشنواره فیلم فجر امسال بودند در جشنواره فیلم 100 اکران شدند و پس از آن نشست پرسش و پاسخ با کارگردانان این فیلمها برای انتقال تجربیات به فیلمسازان جوان در 3 شب برگزاری جشنواره 100 برپا بود. محمدرضا خردمندان، محمود کریمی و رسول صدرعاملی در این نشستها ضمن توضیح نحوه ساخت آثارشان به سوالات حاضران پاسخ دادند. اکران فیلمهای کوتاه و مستندهای شاخص، از دیگر برنامههای جشنواره در طول 3 روز برگزاری درکنار اکران فیلمهای 100 ثانیهای بخش مسابقه و بخشهای جنبی بود.
100 در مراسم اختتامیه
در مراسم اختتامیه، افزون بر معرفی برگزیدگان چهاردهمین جشنواره بین المللی فیلم 100، از علیرضا داوودنژاد فیلمساز پیشکسوت سینمای ایران تقدیر شد. در این مراسم که با حضور حجتالاسلام محمد قمی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، محمدمهدی دادمان، رئیس حوزه هنری انقلاب اسلامی، اعضای هیئت داوران جشنواره و جمعی از هنرمندان سینما، چهرههای فرهنگی و هنری برگزار شد، برگزیدگان بخشهای ملی با عنوان «ایران عزیز»، بخش بینالملل با عنوان «کرامت انسانی» و بخش فراصد با عنوان «فلسطین آزاد» معرفی شدند. همچنین در این مراسم رسول صدرعاملی فیلمساز سینما و یکی از اعضای هیئت داوران جشنواره فیلم ۱۰۰ درباره علیرضا داوودنژاد گفت: علیرضا داوودنژاد چه با فیلمهایی که ساخت، چه با منش و معرفتش در سینمای ایران و چه با نوع پرداختش به سینما، معلم همه ما فیلمسازهای بعد از انقلاب بود. این که چگونه میشود از مردم این سرزمین با این نگاه خاص فیلم ساخت را داوودنژاد به ما آموخت. او مفهوم خانواده را در سینما معنا بخشید. او رنج سینما را کشیده و البته پیروزیها را هم روایت کرده است.
علیرضا داوودنژاد نیز در این مراسم گفت: وظیفه خودم دانستم به این جشنواره بیایم و دلیل آن عنوان و موضوع جشنواره است. زمان، محور دانایی سینمایی است و دانایی سینمایی همبستگی با زمان دارد. وقتی قرار است همه چیز در ۱۰۰ ثانیه یا ۱۰۰ دقیقه و در یک بسته بندی مشخص روایت شود هنر زیادی میخواهد و دانایی سینما را میطلبد.
سید رضا میرکریمی نیز در این مراسم و بعد از تجلیل از علیرضا داوودنژاد گفت: جشنواره فیلم ۱۰۰ را دوست دارم چون برای استعدادیابی و فهم درست از زمان در روایت گویی جای خوبی است. بین المللی شدن نیز به توفیقات این جشنواره افزوده است. از شکل اختتامیه هم معلوم است که افراد خوش ذوقی پشت آن هستند. او همچنین درباره علیرضا داوودنژاد افزود: من آقای داوودنژاد را خیلی دوست دارم چون او آدم اصیلی است و در روند میتوان این اصالت او را فهمید.
1404/02/20
T
T